Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det rings bluffsamtal i Aktias namn där kunderna uppmanas ge sina bankkoder Lämna inte ut dina bankkoder utan avsluta samtalet omedelbart. Läs mer här
Meddelande om ändring i fondens stadgar

Aktia Fondbolag Ab:s styrelse har fattat beslut om ändring i fondens stadgar. De uppdaterade fondstadgarna träder i kraft 21.5.2025.

Läs mer om ändringen i fondstadgarna här.

Placeringskorg Aktia Multi Asset Prosperity passar dig som vill placera enkelt genom en sparförsäkring och göra hållbara investeringar relaterade till miljön och samhället.

Placeringskorg Aktia Multi Asset Prosperity passar dig som

  • vill investera i hållbarhetsteman och megatrender som stöder dem
  • vill göra hållbara investeringar och placera i föregångare som förändrar världen
  • uppskattar diversifiering geografiskt och mellan olika placeringskategorier i en och samma lösning och är beredd att bära risken för förändringar på dessa marknader
  • vill placera på medellång eller lång sikt och är beredd att tåla måttliga värdefluktuationer på kort sikt.
  • uppskattar placeringsobjektets likviditet
  • förstår att i placeringkorgen ingår en inlösenavgift som är oberoende av placeringstiden
  • förstår att produkten alltid medför en risk, man kan förlora hela eller delar av sin placering.

Placeringskorg Aktia Multi Asset Prosperity placerar sina medel i neutralvikt, minst 99 % i Specialplaceringsfonden Aktia Multi Asset Prosperity. Specialplaceringsfonden Aktia Multi Asset Prosperitys mission är en hållbar värld. Målet är dubbelt välstånd, dvs. en hållbar värld och ekonomiskt välstånd. Fondens mål för hållbar investering är att placera i sådana investeringsobjekt som främjar en hållbar värld genom de hållbarhetsteman som den finansiella produkten definierar och de megatrender som stöder dessa. Fonden placerar globalt i olika investeringsobjekt: aktieplaceringar (t.ex. börsnoterade bolag, onoterade bolag, aktiefonder), ränteplaceringar (t.ex. green bonds, social bonds, sustainable bonds, sustainability-linked bonds, räntefonder och mikrolåneinvesteringar), alternativa investeringar (t.ex. kapitalfonder, som fonder för förnybar energi, private equity, venture capital). Genom att placera i Placeringskorg Aktia Multi Asset Prosperity får du möjlighet att delta i alla dessa hållbara investeringar genom en och samma placering.

Specialplaceringsfonden Aktia Multi Asset Prosperity, som är målmarknad för Placeringskorg Aktia Multi Asset Prosperity, gör endast hållbara investeringar och iakttar informationsskyldigheterna enligt artikel 9 i SFDR-förordningen.  I fondens beslutsprocess beaktas huvudsakligen negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI), uppnåendet av målen för hållbar investering samt principen om att inte orsaka betydande skada (DNSH-principen). När det gäller investeringsobjekten är god förvaltning ett minimikrav. Fonden beaktar hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer i beslutsprocessen för placeringarna. Mer detaljerad information om hur hållbarhetsfaktorer och -risker identifieras och beaktas samt om riktlinjerna för ansvarsfullt investerande finns i Specialplaceringsfonden Aktia Multi Asset Prosperitys fondprospekt. 

Principen orsaka inte betydande skada är endast tillämplig på de av den finansiella produktens underliggande investeringar som beaktar EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Den återstående delen av denna finansiella produkt har underliggande investeringar som inte beaktar EU-kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.

Du kommer väl ihåg att investeraren alltid bör bekanta sig med placeringskorgens regler och Faktablad-dokument innan teckningen görs. 

Kursutveckling

Avkastningshistoriken tar hänsyn till portföljens löpande kostnader (nettoavkastning).  Den slutliga avkastningen påverkas av försäkringens eller kapitaliseringsavtalets kostnader, de tecknings-, inlösen- och handelsprovisioner som är förknippade med placeringsobjektet samt kundens personliga beskattning. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning.

Grunduppgifter

Portföljförvaltare Aktia Livförsäkring Ab
Grundad 1.12.2021
Minimiplacering 40 €
Teckningskostnad 0 %
Inlösenkostnad 1 % av uttagen besparing
Avgift för administration 0,30 %

Placeringskorgen kan bifogas endast till specifika försäkringslösningar som beviljas av Aktia Livförsäkring Ab. Årlig adminstrationsavgift debiteras från försäkringsbesparingen. Information om avgiften kan läsas i produktfakta. Placeringskorgens kostnader debiteras enligt tabellen ovan.

Rapporter och dokument

Allmänt om placerande

All vår placeringsverksamhet styrs av våra principer för ansvarsfullt investerande och vår klimatstrategi. Läs mer om ansvarsfullt investerande här.

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Placeringar kan ha både positiva och negativa konsekvenser för hållbar utveckling. Genom att beakta de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbar utveckling i placeringsverksamheten strävar man efter att så väl som möjligt förstå placeringsobjektens negativa konsekvenser för miljön eller samhället. Redogörelsen för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beskriver hur negativa konsekvenser för hållbar utveckling beaktas i Aktias placeringsverksamhet. För detta används också termen PAI-statement. 

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer 

Publicerad: 28.11.2022
Uppdaterad: 18.6.2025

Sammanfattning

Missionen för den finansiella produkten är en hållbar värld. Den finansiella produktens mål för hållbar investering är att investera i sådana objekt som främjar en hållbar värld genom de hållbarhetsteman som fastställs av den finansiella produkten och de megatrender som stöder dessa.

I den finansiella produktens beslutsprocess beaktas hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer, huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI), uppnåendet av målet för hållbar investering samt principen om att inte orsaka betydande skada (DNSH-principen). Praxis för god styrning är ett minimikrav för investeringsobjekten. Investeringen genomförs endast om investeringsobjektet uppfyller de uppsatta målen, dvs. den finansiella produktens mission om en hållbar värld samt avkastningsförväntningarna, och dessutom övriga villkor enligt artikel 9 i SFDR-förordningen. Förverkligandet av målet för hållbar investering följs upp och rapporteras regelbundet. Hållbarhetsindikatorerna används som en del av investeringsbeslut, portföljförvaltning, rapportering och övervakning. 

Den finansiella produkten iakttar Aktias principer för ansvarsfullt investerande. Aktias metoder för ansvarsfullt investerande är uteslutning, beaktande av hållbarhetsfaktorer (ESG-integration), normbaserad screening samt aktivt ägarskap och aktiv påverkan samt påverkansinvestering. Aktia använder sig av bolagspåverkan, ägarstyrning och aktivt ägarskap för att främja god förvaltning i de bolag som utgör investeringsobjekt samt förutsättningarna för god avkastningsutveckling på lång sikt i investeringsobjekten eller investeringsportföljerna. Aktia för en mångsidig dialog som syftar till att uppmuntra de företag och stater som utgör investeringsobjekt att förbättra sin praxis i fråga om miljö, samhälle och praxis för god styrning och att arbeta för ett långsiktigt perspektiv i beslutsfattandet. 

Den finansiella produkten genomför hållbara investeringar till minst 90 procent, varav minimiandelen av ”miljörelaterade” investeringar uppgår till 25 procent samt minimiandelen ”sociala” investeringar uppgår till 5 procent. Den finansiella produkten har inte förbundit sig till att rikta någon minimiandel investeringar till hållbara investeringar med ett miljömål som är förenliga med EU-taxonomin. Den återstående delen av allokeringen av medel, dvs. ”inte hållbara” investeringar, högst 10 procent, innehåller kontanter och derivat.

Förverkligandet av målet för hållbar investering, faktorer som gäller principen om ingen betydande skada samt de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer beaktas som en del av investeringsbesluten med hjälp av olika metoder som kan vara kvalitativa och kvantitativa samt basera sig både på Aktias egna metoder och på en extern tjänsteleverantörs data och metoder. 

Aktia använder sig av både kvalitativa och kvantitativa data och datakällor som en del av investeringsbesluten och portföljförvaltningen. Som källor används externa tjänsteleverantörers datakällor som Aktia valt ut för att genomföra metoderna för ansvarsfullt investerande och förverkliga målet för hållbar investering. Externa informationskällor väljs ut baserat på lämplighet, tillförlitlighet, transparens och datakvalitet. Informationskällorna genomgår en utvärdering för att fastställa tillämpliga metoder och säkerställa datakvaliteten. Den använda informationen baseras främst på officiell information som rapporterats av företagen, men en del av informationen kan baseras på uppskattningar, vilket innebär en risk för bedömningens sanningsenlighet. Tillgången till information kan utgöra en utmaning för jämförbarheten av målbolagen. För att säkerställa tillgången till omfattande information och fylla eventuella brister i informationen används data från flera olika tjänsteleverantörer. Förutom den information som tillhandahålls av tjänsteleverantörerna kan fondens portföljförvaltare kontakta företagen direkt för att säkerställa tillgången till omfattande information.

Skälig aktsamhet, due diligence, ska tillämpas i fråga om de tillgångar som ligger till grund för den finansiella produkten, som en del av interna och externa kontroller.

Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering

I den finansiella produktens beslutsprocess beaktas hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer, huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI), uppnåendet av målet för hållbar investering samt principen om att inte orsaka betydande skada (DNSH-principen). Praxis för god styrning är ett minimikrav för investeringsobjekten. Centrala internationella konventioner och normer, såsom FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och övriga FN-konventioner, FN:s mål för hållbar utveckling (UN Sustainable Development Goals), ILO:s konventioner samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag skapar värdebasen för ansvarsfullt investerande inom Aktia. Ovan nämnda egenskaper samt uppnåendet säkerställs genom en omfattande kvalitativ och kvantitativ analys innan investeringsbeslut fattas. Som bedömningsmetoder använder Aktia både egna verktyg och verktyg som utvecklats av externa tjänsteleverantörer. Med verktygens hjälp kan man identifiera och granska ovannämnda faktorer som en del av beslutsprocessen för, övervakningen av och rapporteringen om investeringarna.

I bedömningen som görs före investeringen granskas investeringsobjektets förutsättningar att uppfylla den finansiella produktens mål för hållbar investering och kraven i förordning (EU) 2022/1288 som gäller finansiella produkter i enlighet med artikel 9 i SFDR-förordningen. En ESG-process har utarbetats för den finansiella produkten genom vilken man också säkerställer genomförandet av det hållbara investeringsmålet och DNSH-principen. Målinvesteringarnas hållbarhet bedöms genom olika ESG-faktorer.   

Den finansiella produktens mål för hållbar investering

Missionen för den finansiella produkten är en hållbar värld. Den finansiella produktens mål för hållbar investering är att investera i sådana objekt som främjar en hållbar värld genom de hållbarhetsteman som fastställs av den finansiella produkten och de megatrender som stöder dessa. Hållbara investeringar med ett miljömål kan vara förknippade till exempel med följande teman: stödjande av ekologiskt hållbar ekonomi, begränsning och bekämpning av klimatförändringar, främjande av cirkulär ekonomi, hållbar användning av naturkapital samt tryggande av ekosystem och biodiversitet, dvs. naturens mångfald. Hållbara investeringar med ett socialt mål kan vara förknippade till exempel med följande teman: främjande av jämlikheten mellan könen, stödjande av utbildning och inlärning, ren och hållbar energi, minskande av ojämlikhet samt hållbara infrastrukturer och samhället. Den finansiella produkten iakttar Aktias principer för ansvarsfullt investerande. Aktias metoder för ansvarsfullt investerande är uteslutning, beaktande av hållbarhetsfaktorer (ESG-integration), normbaserad screening samt aktivt ägarskap och aktiv påverkan samt påverkansinvestering. Vi strävar också efter att skapa en så god uppfattning om investeringsobjektens samhälleliga påverkan som möjligt. En närmare beskrivning av Aktias metoder för ansvarsfullt investerande finns i Aktias principer för ansvarsfullt investerande samt fondens principer för ansvarsfullhet.

Investeringsstrategi

Fonden kan investera globalt i olika investeringsobjekt: aktieinvesteringar (t.ex. noterade bolag, onoterade bolag, aktiefonder), ränteinvesteringar (t.ex. green bonds, social bonds, sustainable bonds, sustainability linked bonds, räntefonder och investeringar i mikrolån), alternativa (t.ex. kapitalfonder som fonder för förnybar energi, private equity, venture capital).

Investeringen genomförs endast om investeringsobjektet uppfyller de uppsatta målen, dvs. den finansiella produktens mission om en hållbar värld samt avkastningsförväntningarna, och dessutom övriga villkor enligt artikel 9 i SFDR-förordningen. Investeringsobjekten förutsätts följa praxis för god styrning, vilket är ett minimikrav. I fråga om den finansiella produktens mål om hållbara investeringar baserar sig analysen på en helhetsbedömning med kvantitativa och kvalitativa metoder. 

En närmare beskrivning av Aktias metoder för ansvarsfullt investerande finns i Aktias principer för ansvarsfullt investerande samt fondens principer för ansvarsfullhet.

Andel av investeringar

Den finansiella produkten genomför hållbara investeringar till minst 90 procent, varav minimiandelen av ”miljörelaterade” investeringar uppgår till 25 procent samt minimiandelen ”sociala” investeringar uppgår till 5 procent.  ”Miljörelaterade” investeringar består av ”andra investeringar”. Den finansiella produkten har inte förbundit sig till att rikta någon minimiandel investeringar till hållbara investeringar med ett miljömål som är förenliga med EU-taxonomin. Det är inte uteslutet att vissa investeringar kan uppfylla kriterierna för investeringar förenliga med taxonomin.  Den återstående delen av allokeringen av medel, dvs. ”inte hållbara” investeringar, högst 10 procent, innehåller bland annat kontanter och derivat. Den finansiella produkten använder inte derivat för att uppnå ett hållbart investeringsmål. 

Övervakning av mål för hållbar investering

Förverkligandet av målet för hållbar investering följs upp och rapporteras regelbundet. Hållbarhetsindikatorerna används som en del av investeringsbeslut, portföljförvaltning, rapportering och övervakning. För att mäta och övervaka hur egenskaperna förverkligas används kontrollmekanismer och metoder som är specifika för varje egenskap och som bygger på antingen Aktias egna eller en extern tjänsteleverantörs kontrollmekanismer, data och metoder. Mer information om den finansiella produktens hållbara investeringar finns i den finansiella produktens hållbarhetsrapport som publiceras årligen.

Metoder

Förverkligandet av målet för hållbar investering, faktorer som gäller principen om ingen betydande skada samt de huvudsakliga negativa konsekvenserna för hållbarhetsfaktorer beaktas som en del av investeringsbesluten med hjälp av olika metoder som kan vara kvalitativa och kvantitativa samt basera sig både på Aktias egna metoder och på en extern tjänsteleverantörs data och metoder. Metoderna kan utnyttjas i den mån lämpliga data och information finns tillgängliga. En ESG-process har utarbetats för den finansiella produkten genom vilken man också säkerställer genomförandet av det hållbara investeringsmålet. Man rapporterar om förverkligandet av målet för hållbar investering samt metoderna årligen i fondens hållbarhetsrapport.

Datakällor och databehandling

Aktia använder sig av både kvalitativa och kvantitativa data och datakällor som en del av investeringsbesluten och portföljförvaltningen. Som informationskällor använder Aktia egna verktyg samt av Aktia valda externa tjänsteleverantörers datakällor för att genomföra ansvarsfullt investerande och uppnå fondens hållbara investeringsmål. De externa informationskällor som används i fondens investeringsprocess är: Morningstar/Sustainanalytics, ISS ESG (Institutional Shareholder Services), Bloomberg ja Upright Project. Mer information om tjänsteleverantörernas metodologi finns på deras egna webbplatser och i deras dokumentation. Informationskällorna används som en del av portföljförvaltningen, rapporteringen och övervakningen.

Externa informationskällor väljs ut baserat på lämplighet, tillförlitlighet, transparens och datakvalitet. Informationskällorna genomgår en utvärdering för att fastställa tillämpliga metoder och säkerställa datakvaliteten. Informationskällornas lämplighet och kvalitet utvärderas regelbundet årligen enligt Aktias process. Informationskällor utnyttjas i den utsträckning data finns tillgängliga och i den mån det är möjligt. För datavalidering kan också alternativa informationskällor användas vid behov för att identifiera avvikelser eller fel i datakvaliteten. Vid behov försöker man komplettera bristfälliga data med andra kvalitativa och kvantitativa metoder och informationskällor.

Information som produceras av externa tjänsteleverantörer kan baseras på uppskattningar enligt tjänsteleverantörens metodologi. Rapporterad information är det primära valet i de fall den är tillgänglig. Andelen uppskattad information påverkas av karaktären hos den aktuella datapunkten. Särskilt framåtblickande datapunkter är sådana att de baseras på tjänsteleverantörens bedömning. Den exakta andelen uppskattad information kan inte fastställas och dess andel varierar ständigt beroende på fondens investeringsobjekt.

Begränsningar för metoder och data

Vid beaktande av miljö- och samhällsrelaterade egenskaper och hållbarhetsrisker används data som samlats in av externa tjänsteleverantörer. Den använda informationen baseras främst på officiell information som rapporterats av företagen, men en del av informationen kan baseras på uppskattningar, vilket innebär en risk för bedömningens sanningsenlighet. Tillgången till information kan utgöra en utmaning för jämförbarheten av målbolagen.

För att säkerställa tillgången till omfattande information och fylla eventuella brister i informationen används data från flera olika tjänsteleverantörer. Genom att granska motsvarande data från olika tjänsteleverantörer kan avvikelser eller fel i datakvaliteten identifieras och bedömas. För data som inte är standardiserad kan det finnas skillnader i tjänsteleverantörernas metodik, vilket beaktas vid granskningen. Aktia håller kontakt med tjänsteleverantörerna för att säkerställa att den information som används är lämplig för dess ändamål och för att korrigera eventuella felaktigheter i informationen. Förutom den information som tillhandahålls av tjänsteleverantörerna kan fondens portföljförvaltare kontakta företagen direkt för att säkerställa tillgången till omfattande information. Med de beskrivna åtgärderna säkerställs att begränsningar i metoder och data inte påverkar genomförandet av fondens hållbara investeringsmål.

Due diligence

Skälig aktsamhet, due diligence, ska tillämpas i fråga om de tillgångar som ligger till grund för den finansiella produkten, som en del av interna och externa kontroller. Centrala internationella konventioner och normer, såsom FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och övriga FN-konventioner, FN:s mål för hållbar utveckling (UN Sustainable Development Goals), ILO:s konventioner samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag skapar värdebasen för ansvarsfullt investerande inom Aktia. I den finansiella produktens beslutsprocess beaktas hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer, huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI), uppnåendet av målet för hållbar investering samt principen om att inte orsaka betydande skada (DNSH-principen). Praxis för god styrning är ett minimikrav för investeringsobjekten.

Strategier för påverkan

Aktia använder sig av påverkan, ägarstyrning och aktivt ägarskap för att främja god förvaltning av de finansiella produkter som utgör investeringsobjekt samt förutsättningarna för god avkastningsutveckling på lång sikt i investeringsobjekten eller investeringsportföljerna. Aktivt ägarskap och påverkan hör till Aktias metoder för ansvarsfullt investerande. Aktia för en mångsidig dialog som syftar till att uppmuntra bl.a. de företag och stater som utgör investeringsobjekt att förbättra sin praxis i fråga om miljö, samhälle och god förvaltningssed samt arbeta för ett långsiktigt perspektiv i beslutsfattandet. Vi utövar vår rösträtt på bolagsstämmor via en röstningstjänst. Via en tjänsteleverantör deltar vi även i påverkanskampanjer. Aktias ESG-kommitté vidtar på basis av regelbunden normbaserad screening behövliga åtgärder i fråga om sådana bolag som misstänks ha brutit mot internationella lagar och normer. Om dialogen med ett bolag misslyckas eller anses vara lönlös, kan innehavet säljas om marknadsläget tillåter det, tilläggsinvesteringar kan upphöra och bolaget kan läggas till på listan över uteslutna bolag.  Under år 2024 förde vi dialog med företag fonden investerat i om ämnen som biologisk mångfald, verksamhet relaterad till animaliska produkter samt utveckling av hållbarhetsrapportering och klimatmål. Under år 2024 deltog fonden i totalt 9 bolagsstämmor, varav 7 via röstningstjänsten och 2 utanför röstningstjänsten. Vid dessa möten röstade fonden totalt i 114 röstningspunkter, varav alla relaterade till styrning. Fonden har inte gjort investeringar i företag vars verksamhet har visat på potentiella eller verifierade normförbrytelse och därför har det inte funnits behov av att inleda påverkansdiskussioner via tjänsteleverantören. Under 2024 deltog Aktias fonder via ISS ESG i sammanlagt 124 påverkanssamtal med olika bolag och behandlade 189 ämnen. Av dessa berörde 75 mänskliga rättigheter, 59 miljön, 49 arbetstagares rättigheter och 6 berörde korruption. Aktia rapporterar regelbundet om sina metoder och resultat när det gäller aktivt ägarskap och påverkan. Aktias principer för ansvarsfullt investerande, principer för ägarstyrning, förverkligande av principerna för ägarstyrning, översikt över ansvarsfullt investerande samt vår Pooled engagement-rapport och Proxy voting-rapport finns på Aktias webbplats.

Försäkringen beviljas av Aktia Livförsäkring Ab, för vilket Aktia Bank fungerar som ombud.

Detta är marknadsföringskommunikation. Den historiska avkastningen är ingen garanti för framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Placeringarnas värde kan stiga eller sjunka. Placeraren kan förlora en del eller hela det placerade kapitalet. Kunden bör alltid bekanta sig med faktablad för investerare innan placeringsbeslutet. Prospekten och informationssidorna är tillgängliga på varje produkts produktspecifika sida på adressen aktia.fi/sijoituskohteet. Innehållet skall inte ses som personlig placeringsrådgivning eller som personliga rekommendationer.

Hållbarhetsratingen, dvs. sustainability rating, bildas när Morningstars data täcker minst 67 procent. Morningstars sustainability rating innehåller Sustainalytics analys på företags- och landsnivå. Morningstar® Low Carbon Designation™-märket ges när Morningstars data täcker minst 67 procent av fondens placeringar och när placeringarnas koldioxidrisker och exponering för fossila bränslen är liten. Mer information om metodiken direkt från tjänsteleverantören och i tjänsteleverantörens dokumentation. Informationen baseras på datahämtningsdatumet. Information om datum för hämtning av data och den procentandel av förvaltat kapital som täcks finns tillgänglig på begäran.

Nyckeltal producerade av Morningstar © 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehålls. Denna information: (1) tillhör Morningstar och/eller dess innehållsleverantörer, (2) får inte kopieras eller spridas och (3) garanteras inte vara korrekt, fullständig eller aktuell. Varken Morningstar eller dess innehållsleverantörer är ansvariga för eventuella skador eller förluster till följd av användning av denna information. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning.