Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Vuokravakuustili

Tilit

Vuokravakuustili

Vuokravakuustilille talletetaan vuokravakuus eli takuuvuokra siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa asunnolle vahinkoa tai jättää vuokran maksamatta.

Vuokravakuus on useimmiten 1–3 kuukauden vuokraa vastaava summa. Vuokravakuutta varten avataan tili vuokralaisen nimiin, jolle vuokralainen tallettaa sovitun vuokravakuussumman. 

Samalla vuokralainen sopii pankin kanssa, ettei saa käyttää kyseistä tiliä vuokrasuhteen aikana, vaan se pantataan vuokranantajalle. Panttaamisesta tehdään kirjallinen panttaussitoumus, jonka vuokralainen toimittaa vuokranantajalle. Vuokranantaja voi käyttää vakuutta maksamattomien vuokrien kattamiseen tai aiheuttamiesi vahinkojen korjaamiseen.

Kun vuokrasopimus päättyy, vuokralainen palauttaa panttaussitoumuksen pankkiin vuokranantajan allekirjoituksella ja vuokralainen saa tallettamansa vuokravakuussumman korkoineen, jos on hoitanut velvoitteensa vuokralaisena moitteettomasti.

Vuokravakuustili kuuluu lakisääteisen talletussuojan piiriin.

Tilejämme turvaa talletussuoja. Se takaa, että tallettamasi varat ja niille kasvanut korko 100 000 euroon saakka maksetaan sinulle takaisin Talletussuojarahastosta siinä tapauksessa, että Aktia ei pystyisi niitä maksamaan.

Lakisääteisen turvan yläraja on 100 000 euroa tallettajaa kohti. Asunnonvaihtotilanteessa saatavasi korvataan kuitenkin täysimääräisenä ilman enimmäismäärää, jos olet saanut varat omassa käytössäsi olleen asunnon myynnistä ja tarkoituksenasi on käyttää ne uuden omaan käyttöön tarkoitetun asunnon hankintaan. Tämä asunnonvaihdon yhteydessä saatujen varojen suoja on voimassa kuusi kuukautta talletuksen tekemisestä.

Ketkä kuuluvat talletussuojan piiriin?

Suoja koskee kaikkien yksityishenkilöiden sekä useimpien yritysten ja säätiöiden talletuksia. 

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla (toiminimiyrittäjä) ei ole itsenäistä, toiminimen omistajasta erillistä talletussuojaa. Näin ollen toiminimiyrittäjän talletussuoja sisältää sekä toiminimen omistavan luonnollisen henkilön yksityis­talletukset että toiminimellä harjoitettuun liiketoimintaan liittyvät talletukset.

Talletussuojan piiriin ei muun muassa kuulu:

  • julkisyhteisöt, esimerkiksi valtio ja valtion laitokset, kunta ja kuntayhtymä sekä Ahvenanmaan maakunta
  • luottolaitos, sijoituspalveluyritys, rahastoyhtiö, vaihtoehtorahastojen hoitaja ja rahoituslaitos
  • vakuutusyhtiö, vakuutusyhdistys, eläkesäätiö ja vakuutuskassa.

Lisätietoja talletussuojasta ja sen laajuudesta saat Rahoitusvakausviraston verkkosivuilta ja Perustietoa talletussuojasta.

Tilit ja talletukset ovat lähdeverollisia. Korkotulojen lähdevero on 30 %. Aktia pidättää verot automaattisesti ja toimittaa ne edelleen verottajalle yhteissummana. Sinun ei siis tarvitse itse ilmoittaa talletuksiasi ja korkotulojasi veroilmoituksessa. Lähdeveron piirissä ovat useimmat ns. rajoitetusti verovelvollisten tulot.

Yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus

Suomen tuloverotuksessa on kaksi eri verovelvollisuuden lajia: yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus. Yleisesti verovelvolliset maksavat Suomeen veroa sekä Suomesta että ulkomailta saamistaan tuloista (maailmanlaajuinen verovelvollisuus). Rajoitetusti verovelvolliset maksavat Suomeen veroa vain Suomesta saamistaan tuloista.

Haluatko avata tilin?

Aktian asiakas

Voit avata tilin lähettämällä asiakaspalveluun viestin mobiili- tai verkkopankin kautta.

Ei Aktian asiakas

Asiakkuuden avaaminen Aktiassa onnistuu kätevimmin, kun jätät meille yhteydenottopyynnön Aktian verkkopankin viestitoiminnon kautta. Voit tunnistautua kaikkien suomalaisten pankkien pankkitunnuksilla.