Siirry sisältöön Siirry chattiin
Valuuttakäyttötili

Tilit

Valuuttakäyttötili

Sinulle voi olla hyötyä valuuttakäyttötilistä esimerkiksi, jos palkkasi maksetaan toisessa valuutassa kuin euroissa.

Muussa valuutassa kuin euroissa maksettavat tulot voi ohjata tavalliselle euromääräiselle käyttötilille. Toinen vaihtoehto on valuuttakäyttötili, jonka avulla vältät valuutanvaihdosta mahdollisesti koituvia kurssitappioita.

Valuuttakäyttötiliin ei voi liittää maksukorttia. Maksut ja tilisiirrot tililtä tehdään pankin kautta kirjallisen toimeksiannon perusteella. 

Valuuttakäyttötili kuuluu lakisääteisen talletussuojan piiriin.

 

Valuuttakäyttötilin vuosikorko on 0,00 %. Voit avata valuuttakäyttötilin seuraavissa valuutoissa: AUD, CAD, CHF, DKK, GBP, HKD, JPY, NOK, NZD, PLN, SEK, SGD, USD ja ZAR.

Valuuttalaskuri

Katso ajankohtaiset valuuttakurssit

Tilejämme turvaa talletussuoja. Se takaa, että tallettamasi varat ja niille kasvanut korko 100 000 euroon saakka maksetaan sinulle takaisin Talletussuojarahastosta siinä tapauksessa, että Aktia ei pystyisi niitä maksamaan.

Lakisääteisen turvan yläraja on 100 000 euroa tallettajaa kohti. Asunnonvaihtotilanteessa saatavasi korvataan kuitenkin täysimääräisenä ilman enimmäismäärää, jos olet saanut varat omassa käytössäsi olleen asunnon myynnistä ja tarkoituksenasi on käyttää ne uuden omaan käyttöön tarkoitetun asunnon hankintaan. Tämä asunnonvaihdon yhteydessä saatujen varojen suoja on voimassa kuusi kuukautta talletuksen tekemisestä.

Ketkä kuuluvat talletussuojan piiriin?

Suoja koskee kaikkien yksityishenkilöiden sekä useimpien yritysten ja säätiöiden talletuksia. 

Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla (toiminimiyrittäjä) ei ole itsenäistä, toiminimen omistajasta erillistä talletussuojaa. Näin ollen toiminimiyrittäjän talletussuoja sisältää sekä toiminimen omistavan luonnollisen henkilön yksityis­talletukset että toiminimellä harjoitettuun liiketoimintaan liittyvät talletukset.

Talletussuojan piiriin ei muun muassa kuulu:

  • julkisyhteisöt, esimerkiksi valtio ja valtion laitokset, kunta ja kuntayhtymä sekä Ahvenanmaan maakunta
  • luottolaitos, sijoituspalveluyritys, rahastoyhtiö, vaihtoehtorahastojen hoitaja ja rahoituslaitos
  • vakuutusyhtiö, vakuutusyhdistys, eläkesäätiö ja vakuutuskassa.

Lisätietoja talletussuojasta ja sen laajuudesta saat Rahoitusvakausviraston verkkosivuilta ja Perustietoa talletussuojasta.

Tilit ja talletukset ovat lähdeverollisia. Korkotulojen lähdevero on 30 %. Aktia pidättää verot automaattisesti ja toimittaa ne edelleen verottajalle yhteissummana. Sinun ei siis tarvitse itse ilmoittaa talletuksiasi ja korkotulojasi veroilmoituksessa. Lähdeveron piirissä ovat useimmat ns. rajoitetusti verovelvollisten tulot.

Yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus

Suomen tuloverotuksessa on kaksi eri verovelvollisuuden lajia: yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus. Yleisesti verovelvolliset maksavat Suomeen veroa sekä Suomesta että ulkomailta saamistaan tuloista (maailmanlaajuinen verovelvollisuus). Rajoitetusti verovelvolliset maksavat Suomeen veroa vain Suomesta saamistaan tuloista.

Haluatko avata tilin?

Aktian asiakas

Voit avata tilin lähettämällä asiakaspalveluun viestin mobiili- tai verkkopankin kautta.

Ei Aktian asiakas

Asiakkuuden avaaminen Aktiassa onnistuu kätevimmin, kun jätät meille yhteydenottopyynnön Aktian verkkopankin viestitoiminnon kautta. Voit tunnistautua kaikkien suomalaisten pankkien pankkitunnuksilla.