Yhtenäinen euromaksualue (SEPA) helpottaa maksamista

SEPA on maksuliikenteen sisämarkkina-alue, joka otettiin käyttöön tammikuussa 2008. SEPA-euromaksualue helpottaa rajat ylittävien sähköisten maksujen tekemistä tilisiirtona, suoraveloituksina tai pankkikorttimaksuna. SEPA-maksujärjestelmään kuuluvia palveluita ovat mm. korttimaksu, tilisiirto ja suoraveloitus. Aktian SEPA-palvelujen avulla maksat yhtä tehokkaasti ja varmasti SEPA-alueella kuin kotimaassa.

SEPA – Henkilöasiakkaat

SEPA-alueen sisällä maksat ja nostat rahaa samalla lailla kuin kotimaassakin. Aktian SEPA-maksupalveluihin kuuluvat tilisiirrot, suoraveloitus ja kortit. Maksut ja maksaminen ovat samanlaisia kaikissa SEPA-maissa.

Näin teet SEPA-maksun

Kaikki SEPA-alueen maksut hoituvat helposti verkkopankin kautta.

SEPA-maksuja tehdessäsi tarvitset

  • saajan IBAN-tilinumeron (International Bank Account Number)

Oman IBAN-tilinumerosi löydät tiliotteeltasi tai verkkopankistasi tai mobiilipankistasi. Saajan tiedot ovat tilisiirtolomakkeella.

Voit käyttää IBAN-laskuria saadaksesi selville oman IBAN-tilinumerosi tai maksun saajan IBAN-tilinumeron.

SEPA-pikasiirron avulla vastaanotat reaaliaikaisia maksuja sekunneissa

SEPA-pikasiirto on uusi eurooppalainen reaaliaikaisen maksamisen palvelu, jolla vastaanotat euromääräisiä tilisiirtoja sekunneissa. Aktia käsittelee saapuneita SEPA-pikasiirtoja 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Palvelun käyttöönotto on vasta alkuvaiheessa Euroopassa, ja mukana olevien pankkien määrä lisääntyy vähitellen. Pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti ja tarjoavat palvelua vaiheittain.

Yksittäisen saapuvan SEPA-pikasiirron enimmäismäärä on SEPA-alueella yleisesti 100 000 euroa maksua kohden. Suomessa toimivien pankkien ja osan muidenkin maiden pankkien välillä ei kuitenkaan ole euromääräistä ylärajaa.

SEPA-pikasiirron vastaanottaminen

SEPA-pikasiirron vastaanottaminen on Aktian henkilöasiakkaille maksutonta. Sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä maksun vastaanottamiseksi. Riittää, kun sinulla on euromääräinen tili Aktiassa. SEPA-pikasiirron vastaanottaminen edellyttää kuitenkin, että maksajan pankki voi lähettää SEPA-pikasiirtoja, ja on lähettänyt kyseisen maksun SEPA-pikasiirtona. 

SEPA-pikasiirron lähettäminen

Toistaiseksi tarjoamme palvelua vain saapuvien SEPA-maksujen osalta, mutta tulevaisuudessa pyrimme ottamaan käyttöön SEPA-pikasiirron myös lähtevien maksujen osalta.

Käytä e-laskua suoraveloituksen sijaan

SEPA-suoraveloitus lisää maksajan ja laskuttajan riskiä. Suosittelemme, että korvaat SEPA-suoraveloituksen e-laskulla. Se on sujuvin ja turvallisin tapa maksaa ja laskuttaa.  

Maksa turvallisesti SEPA-kortilla

SEPA-maksukortilla maksat ja nostat rahaa kaikissa SEPA-maissa yhtä kätevästi kuin kotimaassa. Kaikki sirukortit ovat SEPA-kortteja. Korttiostot varmennetaan yhä enenevässä määrin henkilökohtaisella PIN-koodilla allekirjoituksen sijaan.

IBAN-laskuri
Euromaksualueella välitettävien euromaksujen yleiset ehdot

 

SEPA - Yritysasiakkaat / SEPA
Maksuliikkeen termejä / Termit
Käytkö kauppaa ulkomailla? / Ulkomaankauppa