SEPA - usein kysyttyä

Miten SEPA vaikuttaa minun arkipäivääni?

SEPA tuo mukanaan muutoksia kaikkeen maksamiseen, vaikka maksaisit laskuja vain kotimaassa. Alla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikä SEPA on?

SEPA (Single Euro Payments Area) on 32 maata kattava yhtenäinen euromaksualue.

Mitä SEPA muuttaa?

SEPA vaikuttaa maksuihin, korttimaksamiseen sekä suoraveloitukseen, myös Suomen sisällä tehtäviin maksuihin.

  • SEPAn myötä tilinumerot muutettiin kansainväliseen IBAN-muotoon (International Bank Account Number).
  • Korttimaksamisessa ostokset vahvistetaan PIN-koodilla allekirjoituksen sijaan.
  • SEPA-suoraveloitus mahdollistaa rajat ylittävien, eli muista SEPA-alueen maista tulevien suoraveloitusvaltakirjojen tekemisen.

Mistä löydän IBAN-tilinumeroni ja pankkini BIC-koodin?

IBAN-tilinumerosi löydät verkkopankista, tiliotteelta tai IBAN-laskurimme avulla. Aktia Pankin BIC-koodi on HELSFIHH, joka löytyy edellä mainittujen lisäksi myös kotisivuiltamme.

Mihin tarvitsen IBAN-tilinumeroa?

IBAN-tilinumero tulee jatkossa ilmoittaa kaikille, jotka maksavat sinulle suorituksia, kuten esim. palkkaa, eläkettä tai lapsilisää.

IBAN-tilinumeroa tulee käyttää aina kun teet joko suomalaisiin pankkeihin meneviä tai euromääräisiä muihin SEPA-alueen maihin meneviä maksuja.

Mihin tarvitsen BIC-koodia?

BIC (Bank Identifier Code)-koodilla tunnistetaan maksun saajan pankki. Käytä IBAN-tilinumeroa ja BIC-koodia aina kun maksat maksuja. Suomalaisiin pankkeihin menevissä maksuissa maksun saajan pankin BIC-koodi tulee automaattisesti verkkopankissa IBAN-tilinumeron perusteella.

Mitkä maksut ovat ulkomaan maksuja?

Ulkomaanmaksuja ovat ainoastaan joko SEPA-alueelle muussa valuutassa kuin euroissa maksettavat maksut tai SEPA-alueen ulkopuolelle menevät maksut, vaikka ne maksettaisiin euroina. Ulkomaan maksuksi katsotaan myös esim. suomalaiseen pankkiin USA:n dollareina menevä maksu.

Mitä muutoksia SEPA tuo kortteihin?

Korttien nimitykset muuttuivat SEPAn myötä. Pankkikorttiominaisuudesta tuli Debit ja luottokorttiominaisuudesta Credit. Debit-ominaisuudella varustettuja kortteja voi käyttää tililtä maksamiseen myös SEPA-alueella. Credit-ominaisuus toimii luottokorttina ulkomailla, kuten tähänkin asti.

Miten korttimuutos vaikuttaa kortin käyttöön?

Sirukorteilla tehdyt ostot hyväksytään PIN-koodilla allekirjoituksen sijaan.

Mitä tapahtuu kotimaiselle suoraveloitukselle ja mitä sen tilalle?

Kotimainen suoraveloitus päättyy 31.1.2014. Verkkopankkiasiakkaillemme suosittelemme suoraveloituksen korvaamista e-laskulla.

Asiakkaiden, joilla ei ole verkkopankkia, uudeksi maksutavaksi sopii esimerkiksi suoramaksu. Laskuttajat ovat yhteydessä maksajiin ja sopivat uudesta laskutustavasta.

Lue lisää siitä, miten SEPA vaikuttaa yritykseesi.