SEPA - usein kysyttyä

Mikä SEPA on?

Yhtenäinen euromaksualue (SEPA, engl. Single Euro Payments Area) on maksuliikenteen sisämarkkina-alue. SEPA-alueeseen kuuluu kaikki Euroopan unionin jäsenmaat (myös euroalueen ulkopuoliset maat) sekä osa muista Euroopan maista.

Mistä löydän IBAN-tilinumeroni ja pankkini BIC-koodin?

IBAN-tilinumerosi löydät verkkopankista, tiliotteelta tai IBAN-laskurimme avulla. Aktia Pankin BIC-koodi on HELSFIHH, joka löytyy edellä mainittujen lisäksi myös kotisivuiltamme.

Mihin tarvitsen IBAN-tilinumeroa?

IBAN-tilinumero tulee ilmoittaa kaikille, jotka maksavat sinulle suorituksia, kuten esim. palkkaa, eläkettä tai lapsilisää.

IBAN-tilinumeroa tulee käyttää aina kun teet joko suomalaisiin pankkeihin meneviä tai euromääräisiä muihin SEPA-alueen maihin meneviä maksuja.

Mihin tarvitsen BIC-koodia?

BIC (Bank Identifier Code)-koodilla tunnistetaan maksun saajan pankki. Käytä IBAN-tilinumeroa ja BIC-koodia aina kun maksat maksuja. Suomalaisiin pankkeihin menevissä maksuissa maksun saajan pankin BIC-koodi tulee automaattisesti verkkopankissa IBAN-tilinumeron perusteella.

Mitkä maksut ovat ulkomaan maksuja?

Ulkomaanmaksuja ovat ainoastaan joko SEPA-alueelle muussa valuutassa kuin euroissa maksettavat maksut tai SEPA-alueen ulkopuolelle menevät maksut, vaikka ne maksettaisiin euroina. Ulkomaan maksuksi katsotaan myös esim. suomalaiseen pankkiin USA:n dollareina menevä maksu.

Lue lisää siitä, miten SEPA vaikuttaa yritykseesi.