Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian palveluissa on palvelunestohyökkäyksen aiheuttama häiriö.

Asiakkaidemme tiedot ja varat eivät ole vaarantuneet. Korjaamme tilannetta parhaillaan ja pahoittelemme aiheutunutta haittaa.

Asuntorahastolla ammattimaista hajautusta ja riskienhallintaa kiinteistösalkkuun

Asuntosijoittaminen

Asuntorahastolla ammattimaista hajautusta ja riskienhallintaa kiinteistösalkkuun

 

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä erikoissijoitusrahaston avaintietoesitteeseen.

Aktia Asunnot+ on kaikille avoin erikoissijoitusrahasto, jonka kautta asuntosijoittamisen voi aloittaa jo 5000 euron alkupääomalla. Oman sijoitusasunnon hankintaan verrattuna rahasto tarjoaa sijoittajalle matalamman aloituskynnyksen ohella pääsyn ammattimaisesti hoidettuun ja valmiiksi hajautettuun kiinteistösalkkuun ilman kiinteistönhoitoon ja vuokralaisten hankintaan liittyvää vaivannäköä.

– Aktia Asunnot+ sopii erittäin hyvin juuri sen tyyppiselle henkilölle, joka ei aiemmin ole sijoittanut asuntoihin. Alkupääoman ei tarvitse olla suuri, jotta pääsee seuraamaan, mitä markkinalla tapahtuu ja miten tuotot kehittyvät, salkunhoitaja Jukka Sjösten sanoo.

Hän lisää kuitenkin, että rahasto on hyvä vaihtoehto myös sellaiselle, joka on jo tehnyt suoria asuntosijoituksia.

– Rahaston kautta saa hajautuksen asuntomarkkinaan ihan toisella tavalla kuin suorana sijoittajana, jonka sijoitukset kohdistuvat muutamaan asuntoon. Silloin riskien hallinta on täysin toisenlaista, Sjösten luonnehtii.

 

Tuotto-osuus maksetaan kassavirrasta

Aktia Asunnot+ aloitti maaliskuussa 2020. Koronan takia varsinainen sijoitustoiminta lähti käyntiin vasta saman vuoden jälkipuoliskolla. Salkun ensimmäiset kohteet ovat Tampereen ydinkeskustaan ja Turun Pääskyvuoreen rakenteilla olevat kerrostalot, jotka valmistuvat ensi kesän kynnyksellä, sekä Vantaalla kaksi kerrostalotonttia, jotka on vuokrattu asunto-osakeyhtiöille hyvin pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla.

Suorasta asuntosijoittamisesta rahasto poikkeaa siinäkin, että se mahdollistaa uudiskohteiden rakennuttamisen tuoman lisäarvon myös piensijoittajille.

– Koko ajan neuvottelemme uusista sijoituskohteista. Pääroolissa ovat valmiiksi kassavirtaa tuovat vuokra-asunnot.

Aktia Asunnot+ tavoittelee sijoittajilleen pitkällä aikavälillä 4–6 prosentin vuotuista kulujen jälkeistä kokonaistuottoa. Se muodostuu kohdekiinteistöjen vuokratuotoista sekä mahdollisesta arvonnoususta. Rahasto maksaa sijoittajilleen tuotto-osuuksina kahdesti vuodessa vähintään 75 prosenttia kiinteistöjensä tilikauden kassavirtatuotoista.

Kohteina kasvukeskusten asunnot

Rahaston sijoitustoiminnan filosofia on Sjöstenin mukaan keskittyä kasvukeskuksiin, mutta kuitenkin pääkaupunkiseutua, Turkua ja Tamperetta laajemmin.

– Muutkin yliopistokaupungit tulevat mieleen, ja myös kehyskunnat voivat tulla kyseeseen osana salkkua. Näemme, että ihmiset edelleen kerääntyvät kaupunkeihin tai niiden rajaseuduille. Tuottotavoitekin tarkoittaa, että emme ole sijoittamassa vain Helsingin keskustaan, koska sieltä ei sen kokoista kassavirtaa saa, Sjösten toteaa.

Rahastoon ei ole tarkoitus ottaa toimitilakiinteistöjä sijoituskohteeksi, vaan nimenomaan asumiseen liittyviä.

– Niiden rinnalla voi olla pieni osuus yhteiskuntakiinteistöjä, joilla pyritään riskin hajauttamiseen. Silloin puhutaan esimerkiksi paloasemista, terveyskeskuksista, kouluista ja päiväkodeista. Yhteiskunnallisten toimijoiden vuokranmaksukyky on aika varmaa, ja vuokrasopimukset tyypillisesti pitkiä alkaen 10–15 vuodesta, Sjösten sanoo.

Jukka Sjösten

Salkunhoitaja Jukka Sjösten sanoo plus-merkin rahaston nimen perässä tarkoittavan, että asuntojen ja asuintonttien ohella rahasto voi sijoittaa yhteiskuntakiinteistöihin.

Auki merkinnöille neljästi vuodessa

Rahasto on auki uusille sijoituksille neljästi vuodessa, jolloin ulkopuoliset auktorisoidut kiinteistöarvioitsijat määrittävät rahaston kiinteistömassan arvon.

Lunastuksia voi tehdä kahdesti vuodessa; maaliskuun ja syyskuun viimeisinä pankkipäivinä. Lunastustoimeksianto pitää jättää rahastoyhtiölle kolmea kuukautta ennen lunastuspäivää, joten lunastettavia varoja voi joutua odottamaan pitkään. Niin ollen rahasto ei sovi sijoittajalle, joka saattaa tarvita sijoitettavat varat nopeasti käyttöönsä.

Lunastuspalkkio on porrastettu sijoitusajan pituuden mukaan. Suositeltu sijoitusaika on vähintään viisi vuotta, minkä jälkeen lunastuspalkkiota ei peritä lainkaan.

– Tuote on sinänsä hyvin likvidi omassa luokassaan, mutta koska se ei ole päivittäin auki, kyseessä on vaihtoehtoinen sijoitusluokka. Sen osuus sijoitussalkusta ei saisi olla yli 20 prosenttia, salkunhoitaja muistuttaa.

Lue lisää ja merkitse rahastoa

Rahaston historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Rahasto-osuuden arvo voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat kokonaan tai osittain. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Tämä ei ole Aktia Pankki Oyj:n antama yksilöllinen suositus asiakkaalle. Aktia Pankki Oyj ei vastaa asiakkaan sijoitustoiminnan tuloksesta. Asiakkaan tuleva sijoitustoiminnan tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua rahoitusvälineen ominaisuuksiin, kuluihin ja riskeihin, jotka ilmenevät esimerkiksi sijoitusrahaston avaintietoesitteestä ja rahastoesitteestä.

Esitettävät skenaariot ovat tulevan tuloksen arvio, joka perustuu aiempiin tietoihin siitä, miten tämän sijoituksen arvo vaihtelee, ja/tai nykyisiin markkinaolosuhteisiin, eivätkä ne ole täsmällinen indikaattori. Saatava tulos vaihtelee sen mukaan, millainen markkinoiden kehitys on ja miten kauan sijoitusta/tuotetta pidetään hallussa.

Teksti: Juha Peltonen
Kuva: Eemeli Sarka


Tutustu myös näihin

Webinaari

Asuntosijoittamisen vaihtoehdot

Miksi sijoitusasuntoa miettivän tulisi pohtia asuntorahastoa vaihtoehtona sijoitusasunnolle? Kuinka vuokratuotot ovat kehittyneet - entä vuokralaismarkkina?

Jos nyt haluaisin ostaa sijoitusasunnon, niin mikä olisi rahoituksen hinta ja omarahoitusosuus? Voiko asuntorahastoon sijoittaa velalla ja mikä sen marginaali on?

Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastauksia asuntosijoittamisen webinaarissamme.

Asuntosijoittamisen vaihtoehdot