Asuntolainan hakeminen vaihe vaiheelta

Kuinka paljon voin saada asuntolainaa?

Suuntaa antavaksi ohjeeksi voidaan sanoa, että asumiskuluihin (lainan hoitoon sekä esimerkiksi yhtiövastikkeisiin, sähkö- ja vesimaksuihin) saisi mennä korkeintaan 45 prosenttia kuukausittaisista nettotuloista. Rahaa olisi hyvä jäädä myös säästöön.

Ota myös huomioon, miten selvitä yllättävistä kuluista. Miten suoriudut lainanlyhennyksistä, jos esimerkiksi korot nousevat, sairastut tai joudut työttömäksi. Pankin asiantuntija auttaa sinua tunnistamaan riskitekijät ja varautumaan niitä vastaan.

Pankin asiantuntijat auttavat sinua mitoittamaan asuntolainasi omiin tuloihisi sopivaksi ja varmistamaan, että sinulla jää rahaa myös elämiseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Siksi asuntolainan suuruutta pohtiessa kannattaa ensimmäiseksi varata aika pankkiin. Myös laskurin avulla voit testata, riittävätkö omat tulosi ja säästösi unelma-asuntosi ostamiseen.

Asuntolainan vakuutena on ensisijaisesti ostettava asunto. Jos sinulta puuttuu omarahoitusosuutta, voit saada lisävakuutta Aktia Asuntolainatakauksesta. Voit myös hyödyntää omaa tai jonkun muun antamaa reaalivakuutta, kuten kesämökkiä, asuntoa tai sijoituksia.

Lue lisää lainaturvista ja korkosuojasta >>

Miten haen asuntolainaa?

Pankkiin kannattaa olla yhteydessä heti, kun asunnon etsiminen alkaa tulla ajankohtaiseksi. Joskus suosituista asunnoista käydään kovaakin kilpailua ja päätöksiä voi joutua tekemään nopeasti. Kun sinulla on pankin myöntämä lainaehdotus takataskussa, voit tehdä tarjouksen unelma-asunnosta saman tien, kun se osuu kohdalle.

Asuntolainalaskuri on hyödyllinen työkalu lainatarpeen kartoitukseen. Sen avulla voit kokeilla jo ennen asuntolainan hakemista, esimerkiksi kuinka suuri lainan kuukausittainen lyhennyserä olisi.

Kun tiedät suurin piirtein, minkä verran tarvitset lainaa, täytä lainahakemus jonka jälkeen pankista soitetaan sinulle ja sovitaan aika varsinaiselle lainaneuvottelulle.

Jos sinulla on suomalaisen pankin verkkopankkitunnukset, voit täyttää lainahakemuksen Aktian verkkopankissa. Täytäthän hakemus mahdollisimman tarkasti, sillä se nopeuttaa käsittelyä. Voit täyttää asuntolainahakemuksen, vaikka sopivaa kohdetta ei vielä olisi löytynyt.

Lainaneuvottelu pankissa – mitä siellä tapahtuu?

Henkilökohtaisessa lainaneuvottelussa käydään pankin kanssa läpi käytännön asiat, kuten asuntolainan ehdot, lainan lyhennystapa, korko ja marginaali.

Muista seuraavat asiat ennen lainaneuvottelu:

  • Ota mukaan todistuksen tuloistasi
  • Ota mukaan kohteen tiedot, mikäli se on jo tiedossa
  • Mieti jo etukäteen minkä verran sinulla on kuluja, esimerkiksi asumismenoja, ruokakuluja, vakuutusmaksuja ja muita säännöllisiä menoja. Menojen kartoittaminen on hyödyllistä itsellesi ja lisäksi se auttaa pankkia räätälöimään lainan juuri sinun tilanteeseesi sopivaksi.

Lainakeskustelussa sinulle tehdään taloussuunnitelma, joka auttaa hahmottamaan talouttasi kokonaisuutena. Asuntolainan lisäksi otetaan huomioon myös esimerkiksi lainaturva ja säästämisen tarve. Täytä asuntolainahakemus tästä – soitamme sinulle ja kutsumme sinut henkilökohtaiseen lainaneuvotteluun.

Kaupan jälkeen – mitä sinun pitäisi tietää?

  • Lainasi on nyt nostettu, tarkista milloin on ensimmäinen eräpäivä.
  • Jos sinulla on tarve muuttaa maksusuunnitelmasi, ole ajoissa yhteydessä Aktiaan.
  • Muista ottaa vakuutus uuteen kotiisi.
  • Muuttoilmoituksen voit tehdä posti.fi/muuttoilmoitus
  • Jos muutat asuntoon, muista ilmoittaa muutosta myös isännöitsijälle.

Milloin osakkeenomistaja tulee rekisteröidä osakehuoneistorekisteriin?

Paperiset osakekirjat poistuvat käytöstä ja osakkaat rekisteröidään Maanmittauslaitoksen ylläpitämään osakehuoneistorekisteriin. Jokaisen taloyhtiön on tehtävä osakeluettelon siirto aikavälillä 1.5.2019 - 31.12.2022.

Kun taloyhtiösi osakeluettelo on siirretty osakehuoneistojärjestelmään, ilmoittaa yhtiö tai isännöitsijä siitä osakkaille. Tieto on myös merkittävä isännöitsijäntodistukseen. Taloyhtiön tilannetta voi kysyä myös Maanmittauslaitokselta.

Omistuksen rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä on haettava omistajanvaihdoksen yhteydessä tai viimeistään kymmenen vuoden kuluessa siitä, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa osakehuoneistorekisteriin.

Voit lukea lisää aiheesta Maanmittauslaitoksen sivuilta >>