Kuinka paljon voin saada asuntolainaa?

Asuntolainan määrä suhteutetaan omiin tuloihin, menoihin ja säästöihin.
 

Paljonko asuntolainaa voi saada – ja kuinka paljon lainaa kannattaa ottaa?

Suuntaa antavaksi ohjeeksi voidaan sanoa, että asumiskuluihin (lainan hoitoon sekä esimerkiksi yhtiövastikkeisiin, sähkö- ja vesimaksuihin) saisi mennä korkeintaan 45 prosenttia kuukausittaisista nettotuloista. Rahaa olisi hyvä jäädä myös hiukan säästöön.

Kannattaa ottaa huomioon myös se, miten mahdollisista yllättävistä kuluista selvitään. Miten suoriudut lainanlyhennyksistä, jos esimerkiksi korot nousevat, sairastut tai joudut työttömäksi? Pankin asiantuntija auttaa sinua tunnistamaan riskitekijät ja varautumaan niitä vastaan.

Pankin asiantuntijat auttavat sinua mitoittamaan asuntolainasi omiin tuloihisi sopivaksi ja varmistamaan, että sinulla jää rahaa myös elämiseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Siksi asuntolainan suuruutta pohtiessa kannattaa ensimmäiseksi varata aika pankkineuvojalle.

Myös laskurin avulla voit testata, riittävätkö omat tulosi ja säästösi unelma-asuntosi ostamiseen. Täytä perustietosi asuntolainalaskuriin, ja jos lainan määrä on sopivassa suhteessa tuloihisi, saat meiltä lainaehdotuksen.
 

Asuntolainan vakuudet

Asuntolainan vakuutena on ensisijaisesti ostettava asunto. Jos se ei riitä, myös muu omaisuus voi toimia vakuutena, tai sitten voit ottaa lainaan Aktia-asuntolainatakauksen.

Pantiksi tulevan omaisuuden vakuusarvo määritellään pankissa. Esimerkiksi asunto arvostetaan 70 prosenttiin. Jos sinulta puuttuu omarahoitusosuutta, voit saada lisävakuutta valtiontakauksesta tai Aktia Asuntolainatakauksesta. Voit myös hyödyntää omaa tai jonkun muun antamaa reaalivakuutta, kuten kesämökkiä tai rahasto-osuuksia.

Täytä asuntolainahakemus verkossa, niin asiantuntijamme käy läpi tietosi ja kertoo sinulle, riittääkö ostettava asunto vakuudeksi.
 

Lue myös

ASP-lainaan ei tarvita takaajia.
Lainaturva ja korkokatto pitävät lainanhoitokulut kurissa.
Miten asuntokauppa etenee käytännössä?