Opintolaina

Opintolaina on järkevä tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Kun raha-asiat ovat kunnossa, opiskelu luistaa ja valmistut ajoissa. Kun tulee aika maksaa laina takaisin, olet jo ehtinyt mukaan työelämään.
 

Hae opintolainaa

Jos haet opintolainaa ensimmäistä kertaa, täytä opintolainahakemus tästä. Asiakaspalvelumme on sinuun yhteydessä, pyytää sinua tunnistautumaan Aktian verkkopankkitunnuksillasi, jonka jälkeen käydään läpi opintolainan keskeisimmät ehdot. Halutessasi voit allekirjoittaa opintolainan velkakirjan verkkopankissa. Jos haluat tehdä lisänoston, riittää että lähetät meille viestin verkkopankin kautta.

Jos olet alaikäinen tai sinulla ei vielä ole Aktian verkkopankkitunnuksia allekirjoitat opintolainan velkakirjan konttorissa.
 

Opintolainan valtiontakaus

Opintolainaan saat Kelan myöntämän valtiontakauksen, joten et tarvitse muita vakuuksia tai takaajia. Voit hakea opintolainaa pankista kun sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus.
 

Opintolainan korko

Lainan viitekoroksi voit valita Aktia Primen tai 12 kuukauden euriborin. Valitsemaasi viitekorkoon lisätään marginaali.

Opintojen aikana korot pääomitetaan, eli lisätään pääomaan. Voit tietenkin myös lyhentää lainaa pääomitettavien korkojen määrällä. Pääomitusvaihe jatkuu opintotuen päättymisen jälkeen seuraavan lukukauden. Vasta sen jälkeen maksat lainasta velkakirjan mukaisen koron.

Opiskelupaikastasi riippuen voit nostaa lainasi joko kahdessa tai neljässä erässä. Ulkomailla opiskelevat voivat nostaa lainan yhtenä eränä.
 

Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 1,5 vuoden kuluttua siitä, kun olet valmistunut. Voit tehdä henkilökohtaisen takaisinmaksusuunnitelman omassa Aktian konttorissasi. Tavallisesti takaisinmaksuaika on 2 kertaa opiskeluaika. Opintolainasi maksusuunnitelmaa voidaan muuttaa myöhemminkin, jos elämäntilanteesi muuttuu. Lainaan voidaan sopia lyhennysvapaa jakso tai maksuerien suuruutta muuttaa omaan tilanteeseesi sopivaksi. Sovi muutoksista omassa konttorissasi.
 

Opintolainan vähennys

Opintolainan saaja, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon määräajassa, voi saada valmistuttuaan verotuksessa opintolainavähennyksen. Vähennyksen voivat saada vain ne opiskelijat, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2005 jälkeen.

Jos aloitat korkeakouluopinnot 1.8.2014 jälkeen, voit olla oikeutettu opintolainahyvitykseen. Opintolainahyvitys on Kelan maksama ylimääräinen opintolainan lyhennys korkeakouluopiskelijalle, joka suorittaa tutkinnon määräajassa ja joka on nostanut opintolainaa korkeakouluopintoihinsa yli 2 500 euroa.

 

Tutustu valtion takaamaan opintolainan ehtoihin.

Lisätietoja opintotuesta ja opintolainavähennyksestä löydät osoitteesta www.kela.fi.