Opintolaina

Opintolaina on järkevä tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Kun raha-asiat ovat kunnossa, opiskelu luistaa ja valmistut ajoissa. Opiskeluaikana sinun ei tarvitse lyhentää opintolaina tai maksaa korkoja.

Hae opintolainaa

Voit hakea opintolainaa verkkopankin kautta.

  • Jos olet Aktian asiakas ja sinulla on verkkopankkitunnukset ja käyttötili, voit täyttää opintolainahakemuksen verkkopankissa sen jälkeen, kun olet saanut lainatakauksen Kelalta. Henkilökohtaiset luottoasiakirjat lähetetään sinun verkkopankkiisi hyväksyttäväksi. Opintolaina nostetaan tilillesi nostosuunnitelman mukaisesti. 
  • Jos olet Aktian asiakas, mutta sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, varaa aika konttoriisi tästä >>
  • Jos sinulla on jo opintolainaa Aktiassa, voit täyttää opintolainahakemuksen verkkopankissa sen jälkeen, kun olet saanut lainatakauksen Kelalta. Jos kyseessä on Kelan myöntämä korotus ko. lukuvuoden myönnettyyn määrään, ota yhteyttä verkkopankin Viestit-toiminnon kautta.
  • Jos et ole Aktian asiakas, mutta haluaisit avata asiakkuuden, voit varata ajan haluamaasi konttoriin tästä, jossa sinulle voidaan avata tarvitsemasi palvelut ja tehdä opintolainahakemus.
  • Jos olet alaikäinen, allekirjoitat opintolainan velkakirjan konttorissa. 

 

Opintolainan valtiontakaus

Opintolainaan saat Kelan myöntämän valtiontakauksen, joten et tarvitse muita vakuuksia tai takaajia. Voit hakea opintolainaa verkkopankista tai konttorista, kun sinulle on myönnetty opintolainan valtiontakaus.
 

Opintolainan korko

Lainan viitekorko on 12 kuukauden euribor. Viitekorkoon lisätään marginaali, joka on 0,5 %. Opintolainan toimitusmaksu on 34 euroa.

Opintojen aikana korot pääomitetaan eli lisätään pääomaan. Voit tietenkin myös lyhentää lainaa pääomitettavien korkojen määrällä. Pääomitusvaihe jatkuu opintotuen päättymisen jälkeen seuraavan lukukauden. Vasta sen jälkeen maksat lainasta velkakirjan mukaisen koron.

Nostot tehdään Kelan nostosuunnitelman mukaisesti.

Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 1,5 vuoden kuluttua siitä, kun olet valmistunut. Voit tehdä henkilökohtaisen takaisinmaksusuunnitelman ottamalla yhteyttä verkkopankin Viestit-toiminnon kautta. Tavallisesti takaisinmaksuaika on 2 kertaa opiskeluaika. Opintolainasi maksusuunnitelmaa voidaan muuttaa myöhemminkin, jos elämäntilanteesi muuttuu. Lainaan voidaan sopia lyhennysvapaa jakso tai maksuerien suuruutta muuttaa omaan tilanteeseesi sopivaksi. Jos haluat tehdä muutoksia, voit olla yhteydessä meihin verkkopankin viestit toiminnon kautta.

Opintolainan vähennys

Opintolainan saaja, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon määräajassa, voi saada valmistuttuaan verotuksessa opintolainavähennyksen. Vähennyksen voivat saada vain ne opiskelijat, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2005 jälkeen.

Jos olet aloittanut korkeakouluopinnot 1.8.2014 jälkeen, voit olla oikeutettu opintolainahyvitykseen. Opintolainahyvitys on Kelan maksama ylimääräinen opintolainan lyhennys korkeakouluopiskelijalle, joka suorittaa tutkinnon määräajassa ja joka on nostanut opintolainaa korkeakouluopintoihinsa yli 2 500 euroa.

Tutustu valtion takaamaan opintolainan ehtoihin.

Lisätietoja opintotuesta ja opintolainavähennyksestä löydät osoitteesta www.kela.fi.