Siirry sisältöön Siirry chattiin
Tunnistautuminen Aktian verkkopankkiin muiden pankin tunnuksilla, tunnistautuminen Aktian lomakkeille ja hakemuksille sekä Aktia Wallet -sovelluksen rekisteröinti eivät tällä hetkellä toimi.  Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.
Sijoittajille on vielä tuottoja jäljellä – koroistakin

Sijoittajille on vielä tuottoja jäljellä – koroistakin

Perjantai 26. marraskuuta 2021 Blogit ja artikkelit

Vuoden 2021 lähestyessä loppuaan sijoittajat ovat pulmallisen tilanteen edessä. Osakkeet takovat uusia ennätyksiä samalla kun toimitusketjujen ongelmat ja erityisesti Euroopassa sairaanhoitojärjestelmien kuormitus koronatartuntojen tilanteessa haastavat talouden palautumista.

Inflaatio juoksee koronan aiheuttamien toimitusketjujen pullonkaulojen vuoksi, ja syksyn aikana ampaisseet energianhinnat pahentavat tilannetta. Useimmat ekonomistit ovat keskuspankkien kanssa samaa mieltä inflaation tilapäisyydestä, mutta tilapäisyyden määritelmä on häilyvä. Joka tapauksessa inflaatiopaineet jatkuvat ainakin pitkälle ensi vuoteen, ja mahdollisesti pidempään, mikäli inflaatiopaineet siirtyvät koviksi palkankorotuksiksi.

Oli niin tai näin, rahan arvon säilyttäminen vaatii lisätuottoja. Talletuskorot ovat vielä tukevasti pakkasella, mikä vain pahentaa ongelmaa. Turvasatamana pidettyjen valtioiden pitkiin lainoihin sijoittaminen ei auta myöskään – Saksan valtionlainojen korot ovat miinuksen puolella kolmeenkymmeneen vuoteen asti tätä kirjoitettaessa.

Osakkeet ovat yksi ratkaisu tuotonmetsästykseen, mutta voivat vaatia pitkää pinnaa. Osakkeetkaan eivät ole varsinaisesti halpoja perinteisillä arvostusmittareilla mitattuna. Oli syynä markkinanäkemys tai muut sijoitusrajoitteet, osakkeet eivät ole ratkaisu kaikille sijoittajille – varsinkaan koko salkulle.

Tarvitaan siis muita ratkaisuja. Varsinkin moni suursijoittaja on kääntänyt allokaatioitaan vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Muun muassa kiinteistöt, metsä ja uusiutuvan energian infra ovat nousseet entistä kiinnostavammiksi sijoittajien silmissä. Kiinnostus on helppo ymmärtää, mutta vaatii yleensä sitoutumisen sijoitukseen 5–15 vuodeksi. Yleensä sijoittajalla ei myöskään ole mahdollisuutta realisoida sijoitustaan kesken sijoituskauden.

Kehittyvien markkinoiden lainat on yksi harvoista sijoitusluokista, joka ei ole erityisen kallis suhteessa omaan historiaansa.

Onneksi korkopuolelta löytyy vielä vaihtoehtoja, jotka ovat likvidejä, ja joissa on vielä tuottojakin jäljellä. Valtionlainojen ja osakkeiden välimaastosta löytyy useampikin kiinnostava sijoitusluokka. Valuuttakurssien heilahtelua sietäville löytyy esimerkiksi kehittyvien markkinoiden lainat, joka on yksi harvoista sijoitusluokista, joka ei ole erityisen kallis suhteessa omaan historiaansa.

Euromääräistä sijoitusta etsivälle puolestaan hyvä vaihtoehto ovat yrityslainat. Yritysten luottoriskistä saatava lisäkorvaus on edelleen houkuttelevalla tasolla, varsinkin kun huomioidaan luottoriskinäkymät. Toimitusketjuhaasteista huolimatta talous kasvaa edelleen ensi vuonna ja todennäköisesti seuraavanakin yli trendinsä Euroopassa. Euroopan keskuspankki on myös todennäköisesti viimeisiä keskuspankkeja, jotka nostavat ohjauskorkoaan. Tämä pitää rahoituskustannukset matalina. Luottoluokittajat ennustavatkin ennätysmatalia maksuhäiriömääriä tulevalle vuodelle.

Eräpäivään pidetty korkosijoitus tuottaa juuri sen tuoton, jonka ostohetkellä on ostanut.

Varsinkin riskisemmistä High Yield -lainoista saatava muutaman prosentin juokseva tuotto on nykytilanteessa houkutteleva, etenkin jos pitää keskimääräisen juoksuajan lyhyenä. Korkojen ja tuottovaatimusten heilunta toki aiheuttaa arvonvaihtelua, mutta huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa osakkeissa. Korkosijoitusten etuna ovat tasainen kassavirta korkojen muodossa sekä eräpäivällisyys. Eräpäivän lähestyessä erääntymisarvo alkaa vetämään markkinahintaa puoleensa (yleisesti puhutaan ”pull-to-par”-ilmiöstä). Korkosijoitusten, kuten osakkeidenkin, markkina-arvo voi tilapäisesti poiketa alla olevasta taloudellisesta arvosta, mutta eräpäivä toimii rajoitteena. Eräpäivään pidetty korkosijoitus tuottaa juuri sen tuoton, jonka ostohetkellä on ostanut.

Tuottoja on siis vielä jäljellä sijoittajille monessakin omaisuuslajissa. Tärkeää on kuitenkin tietää mihin sijoittaa ja mikä sijoituskohde täyttää omat tuottotavoitteet mahtuen samalla omaan riskinsietokykyyn ja muihin rajoitteisiin. Erityisen tärkeää on muistaa myös markkinoiden ainoa niin sanottu ”ilmainen lounas”, hajautus. Korkosijoituksista ja Aktian tarjoamista vaihtoehdoista voit lukea lisää täältä.