Asunnon vaihtaminen

Asunnon vaihtoon on lukuisia syitä; uusi työ voi vaatia uudelle paikkakunnalle muuttamista tai perheenlisäys aiheuttaa lisätilan tarvetta. Pankin kanssa kannattaa keskustella asunnon vaihtamisesta hyvissä ajoin – jo silloin kun alat harkita uuden kodin hankkimista.
 

Uuden kodin etsiminen

Ennen vanhan asunnon myymistä ja uuden ostamista kannattaa varata aika pankkineuvojalle ja keskustella asunnon vaihtoon ja rahoitukseen liittyvät asiat läpi.

Kun varmistat ajoissa tarvitsemasi välirahoituksen tai uuden asuntolainan, tiedät, miten edetä ja voit tehdä tarjouksen uudesta asunnosta tarvittaessa nopeastikin.
 

Miten asunnon vaihto rahoitetaan?

Uuden asunnon ostamiseen voit käyttää vanhan asunnon myynnistä saatua rahaa, asuntolainaa tai säästöjä.

  1. Varminta on myydä oman asunto ennen uuden asunnon ostamista. Voit esimerkiksi muuttaa vuokralle hetkeksi. Siten voit aloittaa ostotarjousten tekemisen vasta kun tiedät, paljonko omasta asunnostasi maksettiin, eikä sinulla ole pelkoa kahden asunnon loukusta.
  2. Jos pankki myöntää sinulle välirahoitusta, voit ostaa uuden asunnon, vaikka vanha asuntosi on vielä myymättä. Voit muuttaa jo uuteen kotiin ja myydä vanhan asunnon kaikessa rauhassa.
  3. Voit tehdä uudesta asunnosta ehdollisen tarjouksen; ehtona on oman asunnon myynti.

Jos aiot myydä vanhan asuntosi, pyydä kiinteistönvälittäjältämme maksuton arvio asunnostasi.
 

Täytyykö vanha asunto myydä?

Joskus vanhaa asuntoa ei tarvitse tai kannata myydä lainkaan, vaan sen voi laittaa vuokralle kerryttämään sinulle omaisuutta. Tällöin vuokraamisesta saa jatkuvaa tuloa ja vuokratuloilla voi lyhentää mahdollista asuntolainaa.
 

Lue myös

Näin asuntokauppa etenee käytännössä.
Asuntolainan korkokatto ja lainaturva.
Hae lainalupaus muutamalla klikkauksella.