Siirry sisältöön Siirry chattiin
Otetaan yhdessä talousasiat haltuun

Aktia x Käärijä Talouskoulu

Otetaan yhdessä talousasiat haltuun

Aktian kesällä 2023 teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista aikuisista on huolissaan uuden hallitusohjelman vaikutuksista omaan talouteen ja elämään. Tutkimuksen perusteella nuorista aikuisista 54 prosenttia ahdistaa oma taloustilanne tällä hetkellä, ja huoli näyttäisi kasvavan, kun puhutaan paljon julkisista säästöistä ja sopeuttamisesta. 

Peräti 61 prosenttia vastaajista kertoo haaveilevansa siitä, että voisi lisätä taloudellista riippumattomuuttaan. Enemmistö myös uskoo pystyvänsä vaikuttamaan omaan taloustilanteeseensa merkittävästi ja uskoo sen paranevan seuraavan vuoden aikana. Yli kaksi kolmasosaa kertoo olevansa kiinnostunut sijoittamisesta ja säästämisestä.

Samaan aikaan kuitenkin lähes kaksi kolmasosaa vastaajista kertoo suunnittelevansa talouttaan vain kuukauden kerrallaan. Vain 15 prosenttia suunnittelee talouttaan edes vuoden eteenpäin, ja vain viisi prosenttia kymmenen vuotta tai sitä pidempään.

Toiveiden ja tekojen välillä näyttää olevan ammottava ristiriita. Kuukauden suunnittelusyklillä taloudellinen riippumattomuus ei parane eikä säästöjä ja sijoituksia kerry. 

Hallitusohjelmaan sisältyy myös tavoite, että suomalaiset olisivat maailman talousosaavin kansa. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta kannatettava. Pankkina näemme, että meillä on paitsi mahdollisuus, myös vastuu olla mukana kehittämässä suomalaisten talousosaamista ja hyvinvointia. Yhteistyö Käärijän kanssa lähti liikkeelle paitsi Käärijän omasta tarpeesta oppia ja kehittää talouttaan, myös halusta auttaa nuoria välttämään samoja virheitä, joita hän on itse tehnyt. 

 

Näistä lähtökohdista on syntynyt Käärijän talouskoulu, jossa käymme läpi keskeisiä talouskysymyksiä eri elämänvaiheissa.

Vaikka eri vaiheissa painottuvat eri asiat, samat kolme perusperiaatetta muodostavat fiksun taloudenpidon kaavan vauvasta vaariin.

  1. Toimi suunnitelmallisesti
  2. Kuuntele asiantuntijoiden neuvoja 
  3. Ryhdy tuumasta toimeen