Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä soitetaan huijauspuheluita, joissa varoitetaan esimerkiksi pankkitunnusten tai tilin olevan vaarassa

Huijari pyrkii todistamaan asiansa oikeaksi lähettämällä tekstiviestin, joka näkyy samassa tutussa viestiketjussa kuin Aktian aidot viestit. Lue lisää.

OSA VI: Eläkkeelle jääminen

Aktia x Käärijä Talouskoulu

OSA VI: Eläkkeelle jääminen

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.

Eläkeläisen talous

Eläkkeelle jäädessä tulot yleensä laskevat, mutta kulut saattavat silti pysyä samoina. Se, paljonko rahaa on käytettävissä eläkkeellä, riippuu paitsi työelämässä ansaitusta eläkkeestä, myös omista säästöistä. Tulojen pienenemistä kompensoidakseen useimmat pyrkivät maksamaan asunto- ja muut velkansa pois ennen eläkkeelle jäämistä. 

Yhä useampi eläkeläinen myös tekee silloin tällöin palkkatöitä ja saa näin paitsi lisätuloja, myös mielekästä sisältöä elämään. Lisätulojen hankkiminen muulla kuin työkyvyttömyydestä johtuvalla eläkkeellä on sallittua eikä mitään tulorajoja ole. 

Olipa eläke pieni tai suuri, hyvä puoli siinä on se, että se tulee tilille joka kuukausi riippumatta suhdanteista tai markkinoiden heilahtelusta. 

Perintöasiat

Perintöasioita kannattaa miettiä hyvissä ajoin. Varsinkin, jos omaisuutta on kertynyt enemmän, sen järkevä siirtäminen tuleville polville vaatii suunnittelua ja ennakointia. Näin voidaan välttää toisaalta riitoja ja epäselvyyksiä ja toisaalta myös huolehtia siitä, että perinnön saajat selviävät perintöveroista ja mahdollisista veloista ongelmitta ilman pakkoa realisoida kiinteää omaisuutta. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi samassa kodissa asuvaa puolisoa ajatellen. 

Sijoitusvakuutus voi olla yksi tapa helpottaa perijän tilannetta. Vakuutuksesta maksettava korvaus on nopeasti käytettävissä riippumatta pesänselvityksen ym. aikatauluista.

Omaisuutta voi myös lahjoittaa jo elinaikanaan. Omille lapsilleen voi lahjoittaa verottomasti 4999 euroa kolmen vuoden aikajaksolla.  

Edunvalvontavaltuutuksella voit varmistaa, että sinulle tärkeitä periaatteita noudatetaan asioidesi hoidossa myös silloin kun et itse kykene niistä päättämään. Voit lisäksi varmistaa, että varallisuuttasi ja henkilöäsi koskevat asiat hoituvat toivomallasi tavalla sinulle läheisen ja luotetun henkilön toimesta. 

Edunvalvontavaltuutus

Perintökysymyksiin liittyy hyvin monia erilaisia huomioonotettavia säännöksiä. Erilaisia vaihtoehtoja on myös paljon. Siksi on hyvä keskustella asiantuntijan kanssa, mikä juuri sinun tapauksessasi on järkevää ja toiveidesi mukaista.