Siirry sisältöön Siirry chattiin
Tunnistautuminen Aktian verkkopankkiin muiden pankin tunnuksilla, tunnistautuminen Aktian lomakkeille ja hakemuksille sekä Aktia Wallet -sovelluksen rekisteröinti eivät tällä hetkellä toimi.  Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.
Tuuli puhaltaa, vaikka pörssit laskevat – vaihtoehtoiset sijoitukset nyt entistä paremmin myös yksityissijoittajan ulottuvilla

Tuuli puhaltaa, vaikka pörssit laskevat – vaihtoehtoiset sijoitukset nyt entistä paremmin myös yksityissijoittajan ulottuvilla

Tiistai 18. lokakuuta 2022

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä erikoissijoitusrahaston avaintietoesitteeseen.

Vaihtoehtoiset sijoitukset tuovat sijoitussalkkuun kolmanneksi tukijalaksi perinteisistä osake- ja korkosijoituksista riippumattoman tuotonlähteen. Ammattisijoittajien salkuissa ne ovat jo vakiinnuttaneet asemansa. Erikoissijoitusrahasto Aktia Vaihtoehtoiset tuo Aktian Thomas Lindholmin mukaan ammattisijoittajien suosiman salkkurakenteen ja hajautuksen nyt myös yksityissijoittajien ulottuville.

Aktian asiakkaana, merkitse verkkopankissa Jos et ole vielä Aktian asiakas, varaa aika tästä

Perinteinen suositus hyvin hajautetun sijoitussalkun rakentamiseksi on ollut, että sieltä pitää löytyä osake- ja korkosijoituksia sopivassa suhteessa. Osakkeita painottamalla on haettu parempaa tuottoa, mutta silloin myös riskit ovat suuremmat. Korkosijoitukset taas ovat tarjonneet suhteellisen turvallisen väylän maltillisiin tuottoihin tyytyvälle sijoittajalle. 

Nyt, kun katsotaan mitä markkinoilla on viime aikoina tapahtunut, käy selväksi, etteivät perinteiset konstit enää tahdo riittää. 

– Vuosi on ollut mollivoittoinen sekä osake- että korkopuolella. Se kertoo siitä, että perinteinen osake- ja korkohajautus ei ole tominut markkinassa, jossa korot ovat nousseet voimakkaasti ja osakekurssit tulleet alas. Kun korko- ja osakesijoitusten arvot ovat laskeneet, vaihtoehtoiset sijoitukset ovat säilyttäneet arvonsa, Aktian henkilöasiakkaiden säästämisestä ja sijoittamisesta vastaava johtaja Thomas Lindholm sanoo.

Aktia Vaihtoehtoiset -erikoissijoitusrahaston salkunhoitaja Karri Mäkitalo näkee, että vaihtoehtoiset sijoitukset vähentävät sijoittajan huolia.

Osakkeista ja koroista riippumattoman tuotonlähteen lisääminen salkkuun tarkoittaa käytännössä sitä, että salkun kokonaisarvonvaihtelu vähenee ja riskin ja tuoton suhde paranee.

– Osakkeista ja koroista riippumattoman tuotonlähteen lisääminen salkkuun tarkoittaa käytännössä sitä, että salkun kokonaisarvonvaihtelu vähenee ja riskin ja tuoton suhde paranee. Pidemmän aikavälin sijoittajalta sen pitäisi poistaa monta huolta matkan varrelta. Sijoittaja voi nukkua yönsä siltä osin huolettomammin, Mäkitalo kiteyttää.

Vaihtoehtoisissa riittää vaihtoehtoja

Vaihtoehtoisiksi sijoituksiksi määritellään Mäkitalon ja Lindholmin mukaan yleisesti ottaen kaikki sellaiset sijoitukset, jotka eivät ole perinteisiä listattuja osakkeita tai yleisen kaupankäynnin kohteena olevia korkosijoituksia. 

– Sijoituksia listaamattomiin osakkeisiin, private debtiä, infrasijoituksia, sijoituksia reaaliomaisuuteen, kuten metsään ja kiinteistöihin. Infrasijoituksiin sisältyvät tietysti erilaiset energian jakelu- ja -tuotantoverkostot, mutta myös esimerkiksi tiet ja sillat, joita maailmalla tehdään myös julkisen ja yksityisen rahan yhteistyönä. Iso ryhmä ovat myös niin sanotut absoluuttisen tuoton rahastot, Mäkitalo luettelee.

Aktian Karri Mäkitalo ja Thomas Lindholm
Karri Mäkitalo ja Thomas Lindholm

Lindholm havainnollistaa asiaa niin, että vaihtoehtoinen sijoitus mielletään tyypillisesti sellaiseksi mitä voi osoittaa sormella, kuten kiinteistö, tuulivoimala, tuotantolaitos, liiketila tai aurinkovoimala. 

– Mutta sitten toinen ryhmä ovat likvidit vaihtoehtoiset. Tähän joukkoon voi kuulua monia erityyppisiä instrumentteja, kuten tietyt likvidit hedge-rahastot ja asuntorahastot. Itse lasken myös tietyt strukturoidut tuotteet tähän ryhmään.

Ammattisijoittajat uskovat vaihtoehtoisiin

Jos tarkastellaan esimerkiksi suomalaisten eläkeyhtiöiden salkkuja, Lindholmin mukaan kaikilla näkyy sama ilmiö. Vaihtoehtoisten osuus on kasvanut 90-luvulta lähtien muutamasta prosentista jopa yli kolmannekseen. 

Saman ajattelun me tuomme Aktia Vaihtoehtoiset -erikoissijoitusrahaston kautta myös yksityissijoittajan ulottuville.

– Saman ajattelun me tuomme Aktia Vaihtoehtoiset -erikoissijoitusrahaston kautta myös yksityissijoittajan ulottuville. Rahaston kautta voi yhdellä sijoituksella saada salkulleen ammattimaisesti hajautetun kolmannen tukijalan ja sijoittaa vaihtoehtoisten sijoitusten eri omaisuusluokkiin ilman varsinaista omaa tutkimustyötä ja kontaktiverkostoa, Lindholm painottaa. 

Omin päin yksityissijoittajan on aika mahdotonta rakentaa vastaavaa kokonaisuutta. Suora sijoittaminen vaihtoehtoisiin kohteisiin edellyttää usein suurta sijoitussummaa, ja hankkeisiin mukaan pääseminen vaatii myös kontakteja, joita harvalla on.

– Voit tietysti ostaa itse sijoitusasunnon ja päästä näin mukaan kiinteistömarkkinaan. Tai vaikka metsäpalstan. Mutta yksityissijoittajana et todennäköisesti pysty sijoittamaan hajautetusti listaamattomiin osake- tai korkosijoituksiin. Tai vaikka infrastruktuurisijoituksiin, Lindholm toteaa.

Siinä missä maallikon on Lindholmin mukaan suhteellisen helppo halutessaan itsekin vertailla ja ostaa vaikka osakkeita tai eri osakerahastoja, vaihtoehtoisissa tämä on hänen mukaansa merkittävästi vaikeampaa. 

– Omassa kirjassani vaihtoehtoiset on sellainen kokonaisuus, minkä ainakin itse mielelläni ulkoistan salkunhoitajan tehtäväksi.

Tutustu Aktia Vaihtoehtoiset -erikoissijoitusrahastoon

Aktian asiakkaana, merkitse verkkopankissa Jos et ole vielä Aktian asiakas, varaa aika tästä

 

Aktia webinar: Vaihtoehtoiset sijoitukset  mistä on kyse?

Webinaarisamme tiistaina 22.11.2022 klo 13-14 käymme läpi mitä vaihtoehtoiset sijoitukset ovat, miten ne toimivat, miten ne ovat tuottaneet ja miten niihin voi sijoittaa. 

Ilmoittaudu webinaariin

 

Tämä on mainos. Historiallinen tuottokehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. Sijoittaja voi menettää osan tai kaikki sijoittamistaan varoista. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua avaintietoesitteeseen/avaintietoasiakirjaan. Esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kunkin tuotteen tuotekohtaisilla sivuilla osoitteessa aktia.fi/sijoituskohteet. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.