Räntor och ränteskydd

Vilken ränta ska jag välja för mitt lån?

Räntan på ditt lån består av två delar – en referensränta som du själv väljer och bankens marginal som läggs till. Din låneränta kan du binda till Aktia Prime, euribor eller fast ränta. Du kan även skydda ditt lån mot stigande räntor med ett Räntetak.

Aktia Prime

Primeräntan är Aktias egen referensränta, och banken beslutar om ändringar i den.
Förändringarna i primeräntan baserar sig främst på förväntad utveckling för marknadsräntor och inflation, samt allmänna ekonomiska utsikter. Primeräntan följer marknadsräntorna i en lugn takt och din låneränta förändras när primeräntan ändras.

Euriborränta

Euribor är referensräntan för euroområdets penningmarknader. Euriborräntan beräknas för olika tidsperioder. För bolån används vanligtvis en euriborränta som räknats ut för en 12 månaders period. Om ditt lån har bundits till euribor kontrolleras räntan efter avtalad period. Räntan noteras dagligen.

Fast ränta

Du kan även ha ett lån där räntan ligger fast under en period på 3, 5 eller 10 år. Räntan förändras inte under tidsperioden trots att marknadsräntorna går upp och ner. Efter en period med fast ränta ändras räntan till den referensränta som du kom överens om i låneförhandlingarna + en kundspecifik marginal. Du kan även komma överens om en ny period av fast ränta.

Bekanta dig med fast ränta.

Räntetak

Lån med Räntetak ger dig den rörliga räntans fördelar och den fasta räntans trygghet. Räntan på lånet kan inte stiga över en fastställd räntesats, taket. Däremot drar du nytta av en eventuell nedgång i räntan.

  • Räntetaket kan kopplas till både nya och gamla lån
  • Räntetaket gäller i 3 eller 5 år
  • Referensräntan för ett lån med Räntetak är 3, 6 eller 12 månaders euribor.

Efter räntetaksperioden ändras räntan till den referensränta som du kom överens om i låneförhandlingarna + en kundspecifik marginal. Du kan även komma överens om en ny period av Räntetak.

Kontakta ditt närmaste kontor så berättar vi mer om Räntetak och andra räntealternativ.

Letar du efter en ny bostad? Se objekt till salu / TIll Fastighetsförmedlingen.
Topplån, bottenlån och allt annat som är bra att veta / Aktias lån
Har du hittat din drömbostad? / Ansök om lån