Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Blogg: Hitta ditt eget smultronställe – hur gör man stugdrömmen sann?

Blogg: Hitta ditt eget smultronställe – hur gör man stugdrömmen sann?

Den 12 april 2021 Bloggar och artiklar

Ljuset, fågelsången och de smältande snödrivorna är säkra tecken på att våren och sommaren är påväg. Tankarna vandrar genast iväg till simning, fiske, bärplockning, grillande - alltså till tid på stugan. Barndomsminnen av somrar tillbringade på stugan får många familjer att överväga köp av ett eget smultronställe. Speciellt lockande känns tanken nu när resandet är begränsat. 

Det finns stugor av alla sorter; åretomboenden som är lika utrustade som en stadslägenhet men också mer asketiska ställen där sysslandet på stugan fungerar som motvikt till vardagens jobb. Gemensamt för de flesta är ändå att stugan fungerar som ett ställe för avkoppling och kanske till och med ger möjlighet att jobba på distans. 

Från dröm till verklighet

Även om stugfebern stiger är det bra att först reda ut några grundsaker om stugan; av vem du köper och vad du köper. Belastas tomten som köps av skuldinteckning eller hyresrätt? Dessa grunduppgifter framgår av lagfartsbeviset, gravationsbeviset, utrag ur fastighetsregistret och registerkartan. Dessa dokument bör man få av säljaren eller förmedlaren. 

Även om stugfebern stiger är det bra att först reda ut några grundsaker om stugan; av vem du köper och vad du köper. Belastas tomten som köps av skuldinteckning eller hyresrätt?

Hur lönar dig sig då att finansiera sin dröm: är det bäst att använda besparingar eller ansöka om lån? Det lönar sig att planera och förhandla om finansieringen redan på förhand. På så sätt är man redo att snabbt gå framåt med affären när man hittar det rätta objektet. I planeringsskedet lönar det sig att tänka på följande saker. Ett stugköp är ofta ett fastighetsköp där överlåtelseskatten är 4 % av köpepriset. Också för registrering av fastigheten och ansökningsprocessen för pantbrev ska man reservera några hundringar.

Det lönar sig att planera och förhandla om finansieringen redan på förhand. På så sätt är man redo att snabbt gå framåt med affären när man hittar det rätta objektet. 

En ännu större utgift utgör ändå ofta de egna uppfräschningar man vill göra; ny färg, inredning, terassbygge, brygga och fixande av gård. Därför är det bra att redan innan man gör köpet fundera på vilka behov av renovering som finns både på kort och längre sikt. 

Som säkerhet för stuglånet används förutom själva fastigheten ofta också den egna bostaden. Detta underlättar bufferten för stuglånet och förverkligandet av renoveringsdrömmar. Under lånediskussionen med banken är tanken att göra upp en plan som sträcker sig långt in i framtiden och håller också om det skulle ske oväntade saker i din livssituation. Av oss får du också andra nyttiga råd till exempel för hur du sköter ärendena med lantmäteriverket. 

Iväg och förverkliga dina drömmar, vi hjälper!

Fyll i en låneansökan, så kontaktar vid dig snart