Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Engångsbekräftelsekoden som används för aktivering i Finnair Visa-applikationen når inte kunderna för tillfället.

Felet åtgärdas för närvarande. Vi beklagar besväret som detta medför.

Förmögenhetsplanen fick familjen att byta bank

Förmögenhetsplanen fick familjen att byta bank

Den 18 augusti 2021 Bloggar och artiklar

En förmögenhetsplan och helhetslösning skräddarsydd enligt den egna situationen var orsaken till att familjen Suomela flyttade över sitt bolån till Aktia. Heidi Suomela är förvånad över att ingen annan bank tidigare erbjudit något liknande.

Familjen Suomela (namn ändrat) består av cirka 40-åriga Heidi och Jaakko samt deras två barn i lågstadieåldern. Familjen bor i ett egnahemshus som de själva låtit bygga för knappt tio år sedan i huvudstadsregionen.

För huset återstår ännu en del bolån och familjen tyckte det kändes vettigt i det nuvarande marknadsläget att åtminstone till en viss del ändra räntan till fast ränta.

– Hela vårt lån var bundet till tre månaders euribor. Även om räntorna just nu är låga kommer de sannolikt i något skede att stiga, konstaterar Heidi.

Vi ville hitta en bank där en namngiven person sköter alla våra ärenden, så att vi inte själva behöver reda ut vad vi vill göra varje gång. Aktia övertygade oss bäst på den punkten, säger Heidi.

Hon kontaktade först sin tidigare bank, från vilken det dröjde tre veckor att få svar på meddelandet. Efter det hade hon fått vänta ytterligare två veckor för att få tid till ett möte. När den tidigare banken svarade hade familjen Suomela redan hunnit långt i sin jämförelse av banker. De konkurrensutsatte fem banker i maj 2021.

– Vi ville hitta en bank där en namngiven person sköter alla våra ärenden, så att vi inte själva behöver reda ut vad vi vill göra varje gång. Aktia övertygade oss bäst på den punkten, säger Heidi.

Bankbytet blev starten på placerandet

Familjen Suomela hade redan tidigare funderat på placerande. På den tidigare banken hade man öppnat placeringskonton, men aldrig kommit igång med ärendet.

– Vi började först i och med bankbytet även om vi redan länge funderat på att börja placera. Aktias kontaktperson var till stor hjälp - tydlig och trevlig. Jag har inte tidigare fått så bra service, berömmer Heidi.

Vi började först i och med bankbytet även om vi redan länge funderat på att börja placera. Aktias kontaktperson var till stor hjälp - tydlig och trevlig. Jag har inte tidigare fått så bra service, berömmer Heidi.

Högklassiga kalkyler och presentationer skräddarsydda för familjens situation gjorde det hela ännu tydligare. Aktias förmögenhetsplan baserar sig på tanken om att sparande och placerande kan påbörjas redan under lånetiden.

– Varför har ingen erbjudit oss detta tidigare, varken på vår tidigare bank eller någon annan? Det var enkelt att automatisera placerandet i några basfonder - och vad gör det att lånetiden förlängdes med några år?

Suomelas jobbar båda i ledande roller inom marknadsföring.

– Vi har ganska bra löner så något borde bli kvar i form av besparingar. Placeringarna kan användas också som startkapital för barnen i framtiden, funderar Heidi.

Vid sidan om sina egna placeringar sparar Suomelas också månatligen åt sina barn.

– Barnens placeringar är jätteviktiga för mig. De har egna konton och också den yngre fick nyligen ett eget bankkort.

Allt sköttes på distans

Hälften av familjens bolån som flyttades över till Aktia är nu bundet till fast ränta och den andra halvan till euribor. Aktia skötte allt pappersarbete i samband med flytten.

– Jag trodde att det skulle bli en hemsk ruljans med att meddela saker hit och dit men Aktia skötte allt för vår del. Vi behövde inte ens kontakta den tidigare banken utan allt gick att sköta via mobilen. Det gick otroligt bra.

Jag trodde att det skulle bli en hemsk ruljans med att meddela saker hit och dit men Aktia skötte allt för vår del. Vi behövde inte ens kontakta den tidigare banken utan allt gick att sköta via mobilen. Det gick otroligt bra.

För Heidi är det viktigt att hela förmögenhetsplanen kunde skötas på distans. Hon tycker att det hade varit gammalmodigt att behöva besöka banken.

– Det var ett jättestort plus att vi inte behövde gå till banken. Det hade varit ganska omöjligt för oss att ordna ett bankbesök mitt på dagen då vi båda har våra jobb och skjutsandet till barnens hobbyaktiviteter, säger hon.

Boka tid för ett distansmöte
Läs mer om förmögenhetsplanen

Text: Juha Peltonen