Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Vad är det som händer på hyresbostadsmarknaden?

Vad är det som händer på hyresbostadsmarknaden?

Den 11 februari 2022 Bloggar och artiklar

Hyresbostäder med liten yta har varit populära ett bra tag. De har gett en bra avkastning åt bostadsplacerare. Nu ser det dock ut som att marknaden håller på att röra sig åt ett annat håll.

Enligt Aktias färska bostadsmarknadsöversikt, bor över fyrapersoners hushåll alltmer på hyra och efterfrågan på stora hyreslägenheter ökar. 

Orsaker till detta finns att hitta på både kort och lång sikt. På kort sikt är den största faktorn distansarbetet. 

– Det ser ut som att människor vill ha mera utrymme när de jobbar hemma, säger Anssi Huhta, direktör för Aktias bankaffärsverksamhet.

På lång sikt beror fenomenet framförallt på den fortsatta urbaniseringen. 

– Närheten till service är bättre i tillväxtcentrum. För barnfamiljer är det en stor fördel att barndagvård, grund- och förskola ligger nära, säger Aktias chefsekonom Lasse Corin.

Även ökningen av nativiteten är en trolig orsak till ökningen av efterfrågan på större bostäder. På samma gång har priserna, framförallt i tillväxtcentrumen stigit. För de största lägenheterna i flerbostadshus har ökningen varit mellan fem och sex procent.

– Jag tror att priset på bostäderna också har påverkat människors beslut att hyra. Alla vill inte ta ett lån och alla har inte heller ekonomiska möjligheter att äga en egen bostad, säger Corin.

Amortering på bolån ökar på bufferten

Att bo på hyra har ökat under de senaste 10 åren. År 2010 bodde 30 procent av hushållen på hyra, år 2020, 34 procent. Enligt statistikcentralen har antalet av över fyra personers hushåll som bor på hyra ökat med fyra procent. Det är den största ökningen man sett, under hela den tiden mätningar gjorts.

Enligt statistikcentralen har antalet av över fyra personers hushåll som bor på hyra ökat med fyra procent. Det är den största ökningen man sett, under hela den tiden mätningar gjorts.

Hyrestrenden är vanligast bland unga, och de ungas första bostad är oftast en hyreslägenhet.

– Om man köper en bostad, kan man säga att man tvångssparar då man amorterar på bolånet. Om bostadspriserna ökar ens måttligt, har man under fem år sparat ihop en bra summa pengar. Bor man på hyra, blir det inget tvångssparande. Om man inte kompenserar med att spara samtidigt som man betalar hyra har man kanske inte hunnit spara ihop en buffert för att flytta till en större lägenhet, påminner Corin. 

På bilden Anssi Huhta (till vänster), Lasse Corin (till höger)

Stora skillnader mellan områden

Inflyttningen till tillväxtcentrum har hållit på länge och vi ser inget slut på det, trots att en del av befolkningen har valt att bosätta sig i utkanten av dessa centrum.

– Städerna är just nu i väldigt olika skeden vad gäller byggandet av bostäder, antalet små bostäder, mängden hyresgäster och vad gäller framtidsutsikter, säger Anssi Huhta, direktör för Aktias bankverksamhet.

I huvudsak blomstrar både bostads- och hyresmarknaden i tillväxtcentrum, och det syns också i bostadspriserna. Tillväxtcentrum har traditionellt varit platser för mindre bostäder, och efterfrågan på mindre bostäder håller inte på att avta, eftersom andelen personer som bor i singelhushåll ökar i Finland. 

Bostadsplacerare kan förvänta sig stadig hyresinkomst i studiestäder, men också i områden nära tillväxtcentrum.

Bostadsplacerare kan förvänta sig stadig hyresinkomst i studiestäder, men också i områden nära tillväxtcentrum.

– Efterfrågan bestäms av t.ex. lokala industrier. Vi har sett situationer då en större industri har dragit sig ut från ett mindre samhälle. Det har lett till överskott på hyresbostäder och att priset vid försäljningstillfället varit oerhört pressat, säger Huhta.

Vart är bostadsmarknaden på väg?

Enligt Aktias chefsekonom Lasse Corin ser det ut som att efterfrågan på stora hyresbostäder i tillväxtcentrum håller på att piggna till. 

– Det skulle erbjuda bostadsplacerare fler möjligheter. Traditionellt har bostadsplacerarna investerat i ettor och mindre bostäder. Det här segmentet har lidit betydligt under pandemin, säger Corin.

Skillnaden i ökningen av hyror mellan treor och ettor som noterades under tidigare år har nu försvunnit. Enligt Corin har priset på hyrorna tidvis ökat mer för de större lägenheterna än för ettor. 

Enligt Corin har priset på hyrorna tidvis ökat mer för de större lägenheterna än för ettor. 

Större bostäders kvadratmeterpris är ofta lägre än vad de är för mindre bostäder, så man kan inte förvänta sig en stor rusch på bostadsplaceringsmarknaden.  

– Hyresinkomsten för större bostäder ser i framtiden mycket ljusare ut än förut, säger Corin.

Text: Maarit Krok