Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
(På finska) Tunnelmia kiireisestä tuloskaudesta

(På finska) Tunnelmia kiireisestä tuloskaudesta

Den 14 februari 2022 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Marknadsöversikterna publiceras för tillfället på finska.


Neljännen neljänneksen tuloskimara on täydessä vauhdissa ja USA:ssa ollaan jo tuloskauden loppusuoralla. Myös Euroopassa ja Pohjoismaissa on päästy pitkälle ja iso kuva alkaa hahmottumaan. Salkunhoidolle tämä on kiireistä aikaa, mutta jälleen kerran paras mahdollisuus kuulla yritysten johdolta, miten he näkevät ajankohtaisen markkinatilanteen ja mitä voidaan odottaa alkaneen vuoden osalta.

Alkuvuoden osakemarkkinoiden voimakkaasta heilahtelusta ei voida syyttää tuloskautta, vaan vahvemmin taustalla on inflaatio sekä keskuspankki FED:in paine nostaa ohjauskorkoa odotettua nopeammassa tahdissa. Juuri korkojen nousu on ollut merkittävässä roolissa, kun ns. kasvuosakkeiden kurssit ja arvostustasot ovat alkuvuoden aikana korjanneet alaspäin. Yksinkertaisuudessaan tulevaisuuden kassavirtojen arvo laskee, kun niitä diskontataan korkeammalla korolla. Tämä on heijastunut monissa osakkeissa ja antanut sijoittajille hyvän syyn olla myyntilaidalla osakkeiden kanssa, jotka ovat viime vuosina tuottaneet salkuissa erittäin hyvin.

Teemat, jotka dominoivat viime vuoden tulosjulkaisuja, kuten komponenttipula, kustannuspaine sekä ongelmat työvoiman saatavuudessa, ovat edelleen olleet näkyvissä yhtiöiden raportoinneissa. Yksi tuloskauden ilmiöistä on se, että yhtiöt ovat olleet hyvin varovaisia antamaan ennusteita koko vuoden näkymistä. Tämä on luonnollista, koska marginaaleissa on selvää painetta yllä mainittujen tekijöiden vuoksi. Tuloksia itsessään voidaan luonnehtia hyviksi ja myös laajasti ennusteita paremmiksi. Huomioitavaa kuitenkin on, että edes hyviä tuloksia ei olla välttämättä palkittu kurssinousuilla, vaan monet jopa vahvat tulokset ovat aiheuttaneet kurssilaskuja, kun yhtiön oma arvio loppuvuodelle ei ole ollut riittävä vakuuttamaan sijoittajia. USA:ssa nähtiin mielenkiintoisia liikkeitä erityisesti isoissa teknologiayhtiöissä, josta ainakin Meta (Facebook) sekä Netflix laski voimakkaasti tulosjulkaisun yhteydessä. Samaan aikaan kuitenkin Amazon ja Apple yllättivät markkinat positiivisesti ja kurssit olivat hyvässä nousussa.

USA:ssa näyttää tällä hetkellä siltä, että tulokset kasvoivat vuoden viimeisellä neljänneksellä n. 26 %, joka on noin 5 % parempaa kasvua kuin mitä odotettiin vuoden alussa. Yli puolet tästä positiivisesta yllätyksestä tulee kuitenkin juuri Amazonin ja Applen vahvojen tulosten ansiosta. Yli 75 % yhtiöistä ovat onnistuneet esittämään analyytikoiden keskimääräisiä odotuksia parempia tuloksia. Liikevaihdon kasvu näyttää olevan +17 %, joka on noin 3 % parempi kuin mitä vuoden alussa odotettiin. Euroopassa on nähty tulosten kasvavan jopa +44 %, joka on noin 6 % parempaa kasvua kuin mitä tuloskauden alussa odotettiin. Myös Euroopassa ja Suomessa on nähty sama ilmiö kuin USA:ssa, jossa hyviäkään tuloksia ei välttämättä ole seurannut kurssinousu. Samaan aikaan tulospettäjiä on rankaistu kovalla kädellä. Suomessa isot yhtiöt, kuten Stora Enso, UPM, Sampo ja Neste ovat esittäneet odotuksia parempia tuloksia. Suomessa tulokset kasvoivat kovaa vauhtia vuonna 2021, mutta vuoden 2022 kasvuodotukset ovat erittäin maltillisia ja tuloskasvua odotetaan indeksitasolla vain n. +2 %. Paine marginaaleissa on ollut selvästi kovempaa Euroopassa kuin mitä se oli USA:ssa neljännen neljänneksen aikana.

Tuloskausi on osittain jäämässä FED:in ja Ukrainan konfliktin varjoon alkuvuonna. Samaan aikaan kuitenkin alkuvuoden kurssiliikkeet ovat avanneet hyviä mahdollisuuksia aktiiviselle salkunhoidolle. Myös hyvät yhtiöt, joiden näkymät ovat vahvat, ovat nähneet selvää muutosta arvostuskertoimissa nyt kun myyntiaalto on iskenyt kovaa. Selvää on jo tässä vaiheessa, että vuosi 2022 tulee olemaan osakemarkkinoilla erittäin mielenkiintoinen, haastava ja samaan aikaan täynnä mahdollisuuksia.      Tuoreen markkinakatsauksen on kirjoittanut Andreas Bergman.