Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Markkinaraati: Byggnadsbranschens svårigheter började redan innan Ukrainakriget

Markkinaraati: Byggnadsbranschens svårigheter började redan innan Ukrainakriget

Den 1 april 2022 Marknadsrådet, Markkinaraati

Byggnadsbolagens aktier har sjunkit kraftigt under den senaste tiden. Aktierna i många stora bolag har sjunkit med 20–25 procent. Bakom detta ligger naturligtvis också den senaste tidens allmänna nedgång på aktiemarknaden.

– Rysslandsrisken är redan inbakad i aktiepriserna sedan en längre tid tillbaka, bland annat på grund av nedskrivningsförväntningarna. Dessutom kan man redan se resultatförsämringar i byggnadsbolagens aktier. Dessa resultatförsämringar beror på den kostnadsökning som började i fjol. Byggbranschen är en cyklisk bransch som kräver att placeraren håller huvudet kallt, sade Anu Vainio, som ansvarar för Aktias företagsbanksverksamhet, i Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati.

I programmet deltog förutom Vainio också YIT:s verkställande direktör Markku Moilanen och Finlands näringslivs chefsekonom Sami Pakarinen. Marknadsrådet bedömde att kriget i Ukraina ännu inte har någon direkt inverkan på efterfrågan på bostäder eller genomförandet av byggnadsprojekt. Marknadsrådet trodde inte att kriget på kort sikt kommer att orsaka materialbrist på byggplatserna, eftersom materialet redan finns på byggplatserna.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.