Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Förtroendet för Kinas ekonomi vittrar snabbt sönder

Markkinaraati: Förtroendet för Kinas ekonomi vittrar snabbt sönder

Den 13 maj 2022 Marknadsrådet, Markkinaraati

Inom världspolitiken och den ekonomiska politiken har man övergått till att bedöma Kinas eventuella kommande drag. Den kinesiska ekonomin tar nu smällar från många håll och dess ekonomi håller på att minska. Många av problemen är självorsakade. 

– Kinas traditionella redskap för att stimulera tillväxt har varit skulddriven stimulans. Dess effektivitet har dock försvagats i och med att skuldnivån blivit oroväckande hög, skrev Aktias chefsekonom Lasse Corin i sin blogg.

Det ekonomiska läget och den politiska framtiden i Kina var också under granskning denna vecka i marknadsrådet Markkinaraati som Aktia och Kauppalehti genomför i samarbete. I diskussionen deltog Centralhandelskammarens verkställande direktör Juho Romakkaniemi, Kinaforskaren Riikka Nuutilainen från Finlands Bank samt Nordeas chefsekonom Tuuli Koivu.

– Det råder obalans i handeln mellan Finland och Kina till förmån för Kina. En del av Finlands export till Tyskland hänför sig visserligen till kedjor som i slutändan är kopplade till Kina, sade Juho Romakkaniemi i diskussionen.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.