Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktias tjänster har drabbats av en störning till följd av en överbelastningsattack. Våra kunders uppgifter och tillgångar har inte äventyrats. Vi åtgärdar situationen som bäst. Vi beklagar de olägenheter som störningen orsakar.
Markkinaraati: Dyr el drabbar börsbolag som använder el

Markkinaraati: Dyr el drabbar börsbolag som använder el

Den 26 augusti 2022 Marknadsrådet, Markkinaraati

Elpriset har redan stigit till följd av kriget som Ryssland inledde i februari. Det uppskattas att elpriset kommer att stiga ytterligare under hösten, vilket inte bara drabbar hushållen utan också energiintensiva företag.

– Ett bra exempel är Outokumpu, som är Finlands största enskilda elkonsument. Outokumpus aktiekurs har sjunkit med knappt 40 procent jämfört med januari. Fortum drar å sin sida nytta av det höga elpriset. Den dyra elen kan emellertid binda upp till 15 procent av den privata konsumtionen till el, sade Juuso Kenkkilä, portföljförvaltare på Aktia i Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati.

I marknadsrådet Markkinaraati som Aktia och Kauppalehti genomför i samarbete deltog förutom Kenkkilä också Pasi Kuokkanen, verkställande direktör på Suomen Sähkökäyttäjät ry, och Anu-Elina Hintsa, ansvarig direktör för försäljning och kundservice på elbolaget Helen.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.