Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Ekonomer tror inte på en depression

Markkinaraati: Ekonomer tror inte på en depression

Den 9 september 2022 Marknadsrådet, Markkinaraati

Början av året har varit rätt bra i ekonomin, men i slutet av året och nästa år kommer ekonomin oundvikligen att mattas av. Många ekonomiska drivkrafter ligger på ovanliga kurvor. Inflationen galopperar framför allt på grund av den dyra energin. 

– Situationen kan i princip jämföras med energikrisen på 1970-talet. Nu har vi emellertid många ekonomiskt lönsamma energialternativ, vilket inte var fallet för 50 år sedan. Det är lättare att kontrollera energikostnaderna genom att anpassa förbrukningen, eftersom prisuppgifter finns att tillgå på helt annat sätt, sade Aktias chefsekonom Lasse Corin i Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati.

I marknadsrådet deltog förutom Corin också chefsekonomerna Mika Kuismanen från Företagarna i Finland och Tiina Helenius från pensionsförsäkringsbolaget Elo. Ekonomerna som deltog i marknadsrådet bedömde att det finns många anpassningsmetoder på marknaden i det osäkra läget. Därför tror de inte på en ekonomisk depression. Lasse Corin påminde också om att marknaden redan har prissatt negativa saker i aktierna.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.