Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktias tjänster har drabbats av en störning till följd av en överbelastningsattack. Våra kunders uppgifter och tillgångar har inte äventyrats. Vi åtgärdar situationen som bäst. Vi beklagar de olägenheter som störningen orsakar.

Meddelande om ändring i Aktias fonder

Den 29 september 2022 Kundmeddelanden

I specialplaceringsfonderna Aktia Alternativa Investeringar, Aktia Förvaltningsportfölj+ Måttlig, Aktia Förvaltningsportfölj+ Balanserad och Aktia Förvaltningsportfölj+ Avkastningsinriktad görs ändringar i andelsserierna och deras prissättning. 

Ändringarna nedan träder i kraft 29.9. Ändringarna i fondernas andelsserier är ett led i förenhetligandet av Aktias kapitalförvaltningsverksamhet. I samband med detta är målet att förenhetliga grunduppgifterna om Aktias fonder. 

Ändringarna förutsätter inga åtgärder från andelsägarnas sida.

 

Specialplaceringsfonden Aktia Alternativa Investeringar

De nuvarande andelsserierna A, T, E och O i fonden Aktia Alternativa Investeringar fryses, vilket innebär att det inte längre är möjligt att göra tilläggsplaceringar i dessa andelsserier. Placeringar som gjorts före 29.9 förblir kvar i dessa andelsserier. Andelsseriernas namn ändras, och de ändringar i prissättningen som anges nedan gäller inte de andelsserier som fryses. 

De nya andelsseriernas avkastningsandelar A och C och tillväxtandelar B och D införs 29.9. I fortsättningen görs teckningar i dessa andelsserier. Andelsserierna har en högre fast förvaltningsprovision och avkastningsbunden provision än för närvarande. I samband med inlösen debiteras dessutom en handelsprovision till förmån för fonden, som är högst 5 % och minst 1 % beroende på placeringstidens längd. Närmare uppgifter om de nya andelsserierna finns torsdag 29.9 i fondprospektet på adressen aktia.fi/sv/sijoituskohteet

Minimiteckningsbeloppen för de nya andelsserierna är 5 000 euro för A- och B-serierna och 500 000 euro för C- och D-serierna.


Specialplaceringsfonderna Aktia Förvaltningsportfölj+ Måttlig, Aktia Förvaltningsportfölj+ Balanserad och Aktia Förvaltningsportfölj+ Avkastningsinriktad

De nuvarande A-serierna med tillväxtandelar i fonderna Aktia Förvaltningsportfölj+ Måttlig, Aktia Förvaltningsportfölj+ Balanserad och Aktia Förvaltningsportfölj+ Avkastningsinriktad benämns i fortsättningen B-serier. 

De nuvarande T-serierna med avkastningsandelar i fonderna Aktia Förvaltningsportfölj+ Måttlig, Aktia Förvaltningsportfölj+ Balanserad och Aktia Förvaltningsportfölj+ Avkastningsinriktad benämns i fortsättningen A-serier. 

Förvaltningsprovisionen som debiteras för fonderna Aktia Förvaltningsportfölj+ Måttlig, Aktia Förvaltningsportfölj+ Balanserad och Aktia Förvaltningsportfölj+ Avkastningsinriktad sjunker så att den motsvarar provisionsnivån i Aktias övriga Förvaltningsportfölj-fonder.

Ändringarna i fondernas andelsserier medför inga skattepåföljder för fysiska personer som är allmänt skattskyldiga i Finland.

Fondspecifika stadgar och fondprospekt finns på adressen aktia.fi/sv/sijoituskohteet.