Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Antalet elbilar i Finland ökar trots höga elpriser

Markkinaraati: Antalet elbilar i Finland ökar trots höga elpriser

Den 7 oktober 2022 Marknadsrådet, Markkinaraati

Under början av året var 16 procent av alla nya bilar som registrerades elbilar, medan andelen ännu år 2020 var fyra procent.

– Målet är att öka andelen till 63 procent före år 2030. Tiotals miljoner euro har investerats i forskning och produktutveckling rörande elbilar. Det är klart att elbilar ännu länge framöver kommer att räknas till framtidens teknik, säger Tero Kallio, verkställande direktör för Bilimportörerna och -industrin rf, i diskussionen.

En begränsande faktor för elbilismens tillväxt som det talats om den senaste tiden är den begränsade tillgången på de mineraler som behövs för batterierna. Enligt verkställande direktören för Delta Auto Helena Sauramo som deltog i marknadsrådet behövs det hela tiden mindre mineraler vid tillverkningen av elbilsbatterier i takt med att tekniken utvecklas.

– Man strävar också efter en hög återvinningsgrad i fråga om mineralerna. Redan nu återvinns 95 procent av de mineraler som används i batterierna, sade Sauramo.

I marknadsrådet Markkinaraatis diskussion som Kauppalehti och Aktia genomför i samarbete deltog utöver Kallio och Sauramo också Johanna Ali som ansvarar för Audi-verksamheten inom K-gruppens bilverksamhet.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.