Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Köparens marknad på bostadsmarknaden

Markkinaraati: Köparens marknad på bostadsmarknaden

Den 3 februari 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Handeln med ägarbostäder avtog förra året, vilket har gjort det attraktivt att köpa bostad. Samtidigt har de som hyr bostad också gott om valmöjligheter på hyresmarknaden. Bostadsplacerarna prövas av stigande kostnader och ett sänkningstryck på marknadshyror. 

Ämnet diskuterades i Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati. Sanna Hughes, verksamhetsledare för hyresvärdsföreningen Suomen Vuokranantajat, konstaterade det ännu inte hörts några nyheter från bostadsplacerarna om att de skulle ha varit tvungna att sälja bostäder. Placerarna försöker amortera på sina lån även under perioder med högre räntor.

– Förändringen i räntorna har varit kraftig, men finländarna har åtminstone inte än så länge utnyttjat amorteringsfria perioder i någon betydande utsträckning. Det anses vara viktigt att amortera på skulden plikttroget och den ekonomiska situationen har ännu inte försämrats till den grad att behovet av amorteringsfria perioder skulle vara så värst stort, sade Aktias chefsekonom Lasse Corin nyligen i Aktias artikel.

I marknadsrådets diskussion deltog förutom Hughes även Timo Metsola , styrelseordförande i Vuokraturva, och Juhana Brotherus, chefsekonom på Hypo.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.