Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia är med och stöder Team Rynkeby

Aktia är med och stöder Team Rynkeby

Den 6 februari 2023 Bloggar och artiklar

Över 2 000 cyklister från nio länder cyklar till Paris i juli. Syftet med projektet är att samla in pengar för svårt sjuka barn. Aktia stöder insamlingen som sponsor.

Den 7 juli fylls gatorna av gula cyklar när cykellagen startar sin resa mot Paris. De finska lagen startar sin 1 200 kilometer långa färd i Travemünde. Lagen är en del av det internationella välgörenhetsprojektet Team Rynkeby som består av 2 026 cyklister och 538 servicedeltagare.

Det årliga cykelevenemanget samlar in pengar till förmån för svårt sjuka barn. Förra året stödde projektet hjälporganisationer i olika länder med 10,4 miljoner euro. 

Medlen som de finländska cyklisterna samlar in går till stiftelsen Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö och Sylva rf som utför ett viktigt arbete för att främja cancerforskningen och stödja cancersjuka barn och unga samt deras familjer. En stor del av de insamlade medlen doneras av företag som sponsrar projektet.

Aktia delar Team Rynkebys värderingar

Aktia stöder Team Rynkebys medelinsamling. Att sponsra Team Rynkeby är naturligt för oss, eftersom teamets värderingar – ansvarstagande, respekt för individen, engagemang, självutveckling och att sporra andra till framgång – tydligt syns i vår egen verksamhet.

Två av Aktias medarbetare är också på väg till Paris och de förbereder sig som bäst inför sommarens kraftprov. Mari Berglund och Ingeli Lönnberg cyklar i ett lag från Esbo och deltar i Parisfärden för första gången. För dem är det den sociala gemenskapen i projektet och möjligheten att kombinera välgörenhet och motion som lockar.

”Detta är ett fantastiskt tillfälle att arbeta tillsammans för ett gott ändamål och samtidigt överträffa sig själv”, säger Berglund.

Båda är flitiga motionärer men de har ingen bakgrund som aktiva cyklister. Det minskar inte deras entusiasm.
”I vårt lag finns personer i olika åldrar och med olika bakgrund. Vissa har endast en begränsad cykelbakgrund, medan andra är erfarna cyklister. Sammanhållningen i laget är bra och vi har roligt tillsammans ", säger Lönnberg.

Motivation är viktigare än erfarenhet

För att delta i cykelfärden till Paris krävs först en inledande intervju. Deltagarna förutsätts ha tid och motivation att förbinda sig till att träna tillsammans med sitt lag. Dessutom gör var och en sitt bästa för att samla in pengar till förmån för barn med allvarliga sjukdomar.

På vintern tränar lagen grundkonditionen tillsammans och på våren börjar de gemensamma cykelturerna med de gula Team Rynkeby-cyklarna.

”Under träningen betonas säkerheten. Vi övar oss i att vara förutseende när vi cyklar i grupp och lär oss att kommunicera våra rörelser inom gruppen”, säger Lönnberg.

Genom träningen förbättras konditionen i rasande takt. Cykelfärden till Paris är ändå ingen tävling, säger Berglund.

”Sakta kommer också fram. Vi cyklar i lugn takt och njuter, och alla kommer i mål under samma dag. Det viktigaste är att vi gör positiva saker tillsammans.”

 

Bild: Aino Maaranta