Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Ekonomisk tillväxt kräver åtgärder som sträcker sig över valperioderna

Markkinaraati: Ekonomisk tillväxt kräver åtgärder som sträcker sig över valperioderna

Den 14 april 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Finlands ekonomiska tillväxt uppskattas landa på minus i år. För de två följande åren förutspås en ökning på 1–1,5 procent. Många av de ekonomiska drivkrafterna är svåra att förutse och kontrollera. 

En oundviklig faktor är hållbarhetsunderskottet, som beror på Finlands åldrande befolkning. Situationen försvåras av att andra europeiska länder snart kommer att befinna sig i samma situation, vilket kommer att öka konkurrensen om utländsk arbetskraft mellan länderna. Läget i Finland försvåras ytterligare av att arbetet och de som utför det inte möts.

– Landets nya regering måste utarbeta en långsiktig plan för att lindra hållbarhetsunderskottet till exempel genom arbetskraftsinvandring. Det är också viktigt att avlägsna flitfällor för att det ska vara lönsamt för arbetslösa att ta emot arbete, sade Aktias chefsekonom Lasse Corin i Kauppalehtis marknadsråd Markkinarati.

I diskussionen om Finlands ekonomiska tillväxt deltog förutom Corin också den nya chefsekonomen för Företagarna i Finland, Juhana Brotherus, och understatssekreterare Elina Pylkkänen från arbets- och näringsministeriet.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.