Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Du kan för tillfället inte logga in i Aktias nätbank med de övriga bankernas bankkoder. Det går inte heller att identifiera sig i Aktias blanketter och ansökningar eller registrera applikationen Aktia Wallet. Felet åtgärdas som bäst. Vi beklagar besväret som orsakas av störningen.
Markkinaraati: Räntenivån har minskat efterfrågan och priserna på bostäder

Markkinaraati: Räntenivån har minskat efterfrågan och priserna på bostäder

Den 22 maj 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

I marknadsrådet Markkinaraati som Kauppalehti och Aktia genomför i samarbete, diskuterades den här veckan bostadshandelns läge och utsikter. I diskussionen deltog representanter för tre stora fastighetsmäklare: Risto Kyhälä från Kiinteistömaailma, Marina Salenius från Huoneistokeskus och Lasse Palovaara från OP Hem.

– En räntenivå på två, tre procent avstannar inte bostadshandeln på lång sikt. Nu skulle marknaden behöva positiva tecken på att räntorna inte fortsätter att stiga. Även om uppgången i matpriserna och andra levnadskostnader har bidragit till att bromsa bostadshandeln, har folk ändå arbete och pengar och behov av att byta bostad, sade Risto Kyhälä.

Bostadslån för ägarbostäder minskade med 35 procent jämfört med fjolåret, medan bostadslån för nya placeringsbostäder minskade med 44 procent. 

– Ovilligheten att ta ut lån och de höga räntorna syns i bostadspriserna. Minskningen av lånestocken beror framför allt på att nya bostadslån inte tas ut i samma takt som tidigare. Under januari-mars togs nya bostadslån till ett värde av 3,0 miljarder euro ut, vilket är det lägsta beloppet sedan 2004, skrev Aktias chefsekonom Lasse Corin i samband med hans  bostadsmarknadsöversikt en tid sen.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.