Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Markkinaraati: Aktieplacerare måste få semestra i lugn och ro

Markkinaraati: Aktieplacerare måste få semestra i lugn och ro

Den 16 juni 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Det händer hela tiden saker på aktiemarknaden, men oftast mindre på sommaren. Före semestern är det bra att placeraren ser över sin placeringsportfölj och funderar på om någon aktie har fått övervikt till följd av en god kursutveckling. Samtidigt kan man undersöka om någon aktie är förknippad med en risk som kan störa semesterfreden.

Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati funderade denna vecka på vilka aktier som skulle kunna erbjuda sinnesfrid för placeraren under semestern.

– Elisas aktie har på kort tid har sjunkit med tio procent. Men i bolagets historia har inga förändringar skett. Med den aktien kan man i lugn och ro njuta av sommaren, skrev portföljförvaltaren Juuso Kenkkilä från Aktia, som deltog i Markkinaraati-diskussionen.

I rådet bedömdes också staten som aktieägare. I de bolag där staten är ägare fann Kenkkilä flera faktorer som får placeraren att titta närmare före placeringsbeslutet. Han ansåg att de statsägda börsbolagen har lägre lönsamhet än sina referensbolag. De medför också en politisk risk, såsom svårigheter att vid behov säga upp personal eller andra intressekonflikter.

Kenkkilä ser flera tecken på marknaden som tyder på en uppåtgående trend. Förutom Kenkkilä deltog också Börsstiftelsens verkställande direktör Sari Lounasmeri samt placeringsförfattaren och privatplaceraren Karo Hämäläinen i Markkinaraati-diskussionen.