Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: De högsta låneräntorna har redan setts, men nedgången är långsam

Markkinaraati: De högsta låneräntorna har redan setts, men nedgången är långsam

Den 29 september 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

I Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati var veckans diskussionsämne låneräntor och bolån. I diskussionen deltog Anssi Huhta, direktör för Aktias bankverksamhet, Harri Nurmela, direktör för OP:s hushållsbankverksamhet och Nina Luomanen, vice direktör för Nordeas privatkundsverksamhet i Finland.

Rådet menar att räntetoppen är förbi. Man räknar med att räntorna kommer att sjunka måttligt och att 12 månaders euribor torde ligga kvar på 3–4 procent under en längre tid. Finländarna amorterar ändå troget på sina lån. Antalet kreditförluster har förblivit lågt.

Bostadspriserna har sjunkit och deltagarna i marknadsrådet förväntar sig inte en snabb uppgång i priserna. Hushållens förtroende är inte som starkast just nu.

– Trögheten på bostadsmarknaden beror inte bara på att räntorna stiger, utan hushållen har också andra ekonomiska bekymmer. Bankerna är proaktiva med situationer inom kundernas löneskötsel och på så sätt kan förändringar i kundens ekonomiska situation jämnas ut. Stresstestet på sex procents för bolån har visat sig vara rätt nivå, konstaterade Anssi Huhta från Aktia i diskussionen.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.