Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Det går inte att tvärt sluta handla med Kina

Markkinaraati: Det går inte att tvärt sluta handla med Kina

Den 13 oktober 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Från att ha varit en stor möjlighet håller Kina nu på att bli en stor risk i världsekonomin. På grund av det internationella ömsesidiga beroendet är det ändå inte möjligt avsluta handelskontakten med Kina över en natt. Kina är fortfarande en viktig handelspartner för Finland och handeln ökar. Finska företag har spridit leveranskedjorna även utanför Kina för att minska sin Kina-risk. Frågan diskuterades i marknadsrådet Markkinaraati som Aktia och Alma Media producerar tillsammans.

– Företagen kan fortfarande vara verksamma i Kina om de handlar ansvarsfullt. Det är inte ansvarsfullt att sätta lapp på luckan och säga att man lägger ner verksamheten i Kina. Det innebär slutet på den gröna omställningen och kommer att leda en ekonomisk kris och så vidare. Stora nordiska företag som är verksamma i Kina kan ta hänsyn till risker för de mänskliga rättigheterna, ekonomiska risker och geopolitiska risker. Men lätt är det inte, konstaterade Risto E. J. Penttilä, verkställande direktör för Nordic West Office. 

Enligt Penttilä strävar Kina efter att skapa en ny världsordning med Kina som mittpunkt, men världssamfundet är inte längre lika godtroget som år 2002 när Kina upptogs sin medlem i Världshandelsorganisationen WTO. 

I diskussionen deltog förutom Risto E. J. Penttilä även direktör Timo Vuosi från Finlands Näringsliv EK samt människorättsexpert Maija Lumme från Finnwatch.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.