Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: Ingen uppenbar eurokris i sikte

Markkinaraati: Ingen uppenbar eurokris i sikte

Den 3 november 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Av euroekonomierna lider särskilt Italien av sin offentliga ekonomi och den därav följande skuldsättningen. Enligt marknadsrådet Markkinaraati skulle det dock krävas en tydlig extern faktor eller politiska dumheter från Italiens sida för att utlösa en eurokris. 

Svårigheter i den offentliga ekonomin är inte heller helt främmande för Finlands samhällsekonomi. Finlands skuldsättning ligger på en europeisk medelnivå, men skuldsättningen inom den offentliga ekonomin verkar inte vara på väg att vända ännu under denna regeringsperiod.

– Den finländska ekonomins bundenhet till euron kräver flexibilitet bland annat på arbetsmarknaden, och där har vi inte lyckats tillräckligt väl. Sverige har till exempel lyckats genomföra arbetsmarknadsreformer, har en hög investeringskvot och en stram finanspolitik. För att Finlands skuldsättning ska upphöra krävs det ytterligare anpassningsåtgärder på fem miljarder euro, sade Aktias chefsekonom Lasse Corin i marknadsrådets diskussion. 

I marknadsrådet deltog utöver Corin även Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki och Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.