Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Markkinaraati: Hur får man igång Finlands ekonomi?

Markkinaraati: Hur får man igång Finlands ekonomi?

Den 2 februari 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

Den här veckan diskuterar Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati Finlands strejkvecka, arbetsmarknadsreformer och med vilka medel man får igång Finlands ekonomi. Arbetskonflikter har en vidsträckt inverkan på Finlands nationalekonomi. Strejker har en hög prislapp, de påverkar exportindustrins kundrelationer och ökar de politiska riskerna för skuldinvesterare.

– I nuläget är underskottsfinansieringen av den offentliga ekonomin till stor del beroende av utländska investerare. Investerare bedömer sin kreditvärdighet genom politiska risker och hur reformer kan genomföras, säger Aktias chefsekonom Lasse Corin, som deltog i diskussionen. 

– Tidigare fick Finland ett lån klart billigare än Irland. För tillfället, och faktiskt alltid efter 2022, har räntan ökat proportionellt så att Irland får ett billigare lån än Finland, fortsätter Corin.

Hur får man igång Finlands ekonomi? Vi kan använda Sverige, där investeringarna är av en helt annan klass än i Finland, som exempel. 

– I Finland investeras 9 % av bruttonationalprodukten i produktion, immateriella tillgångar och forskning. I Sverige är motsvarande siffra 16 % av BNP. Detta är en enorm skillnad.

Regionalt lyfter Corin fram Österbotten.

– Österbotten har en arbetslöshet på 4 % och en sysselsättningsgrad på 80 %. Där gäller samma lagar som på andra håll i Finland. Vi kan lära oss mycket av Österbotten. 

I diskussionen deltog förutom Aktias chefsekonom Lasse Corin, FFC:s chefsekonom Ilkka Kaukoranta och Etlas vd Aki Kangasharju.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.