Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det skickas aktivt ut bluffmeddelanden i Aktias namn. Det finns också bluffnätfakturor i farten.

För mer information klicka här.

Markkinaraati: Konkurrensen mellan stormakterna blir hårdare - vilka risker i USA och Kina hotar världsekonomin och placerarna?

Markkinaraati: Konkurrensen mellan stormakterna blir hårdare - vilka risker i USA och Kina hotar världsekonomin och placerarna?

Den 1 mars 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

Samtalsämnen i veckans marknadsråd Markkinaraati är konkurrensen stormakterna emellan och den hotbild som USA:s presidentval utgör för europeiska och finländska investerare. Rådet diskuterar även centralbankernas räntesänkningar och Kinas ekonomiska situation.

Enligt Aktias placeringsdirektör Samu Lang är de största riskerna ur en investerares synvinkel polariseringen av världsekonomin och den kraftiga tillväxten av protektionism, vilket leder till minskad produktivitet och en svag situation ur å synvinkel.

– Marknaden prissätts i förväg. Vi försöker förutspå händelser och spekulera kring dem. Där skapas den största osäkerheten, summerar Lang.

Enligt Lang skiljer sig ränteläget ur centralbankernas synvinkel från tidigare räntecykler. Centralbanker använder sig vanligtvis av modeller för att förutspå den framtida utvecklingen och som bas för penningpolitiska beslut. Nu har centralbankerna agerat reaktivt.

– I nuläget väntas Feds första räntesänkningar komma till sommaren. Jag är själv lite mer skeptisk. Räntesänkningarna kan dröja till årets andra halva, säger Lang.

– Det här sägs inte högt, men om man tänker på centralbankernas historia sedan finanskrisen, så har de alltid stigit in för att rädda investerare och marknaden. De har kommit med av nödvändighet i finanskrisen, eurokrisen och coronakrisen. Den här gången har centralbankerna suttit i förarsätet. De kommer inte att ge upp den positionen lätt.

Förutom Lang deltog investeraren och författaren Karo Hämäläinen och Danske Banks chefsanalytiker Minna Kuusisto i veckans marknadsråd Markkinaraati.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.