Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det skickas aktivt ut bluffmeddelanden i Aktias namn. Det finns också bluffnätfakturor i farten.

För mer information klicka här.

Markkinaraati: Hur hitta supervinnarna bland småföretag?

Markkinaraati: Hur hitta supervinnarna bland småföretag?

Den 15 mars 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

I veckans marknadsråd Markkinaraati diskuteras småbolag som investeringsobjekt och hur man känner igen ett bra småbolag. Rådet diskuterar också när det är lönsamt att investera direkt i småbolag och när det lönar sig att investera genom fonder.

Vad räknas som ett småbolag? Det finns ingen officiell definition av småbolag, men vanligtvis definieras småbolag som bolag med under 1,5–2 miljarder euro i marknadsvärde. Mikroföretagens marknadsvärde ligger vanligtvis under 500 miljoner euro.

Enligt Aktias portföljförvaltare Juha Laakso är uppfattningen om den egna riskvilligheten och den tid investeringen kräver bland de typiska misstagen småbolagsinvesterare.

- Man förväntar sig ofta att småbolag ska utvecklas snabbt. Även om småbolag har en god tillväxtprofil och de vanligtvis kan växa snabbare än stora och stabila bolag, kan det uppkomma hinder på vägen. De måste man kunna hantera, säger Laakso.

Laakso understryker också vikten av diversifiering i småbolagsinvesteringar.

- Sällan har man en sådan portfölj att alla aktier och företag går åt samma håll. Diversifiering är viktigt. Genom fonder kan du lägga till en grupp småföretag och få en mer kontrollerad portfölj.

Laakso uppmuntrar dem som investerar i småföretag att vara tålmodiga.

- Investeringar i småbolag kräver tid och uthållighet.

Förutom Laakso deltar denna vecka Proprius Partners portföljförvaltare Olli Viitikko och Index Varainhoidos huvudstrateg Tuukka Kemppainen i rådet.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.