Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Det skickas aktivt ut bluffmeddelanden i Aktias namn. Det finns också bluffnätfakturor i farten.

För mer information klicka här.

Markkinaraati: Är det dags för vårstädning av aktieportföljen? – Aktias portföljförvaltare tipsar

Markkinaraati: Är det dags för vårstädning av aktieportföljen? – Aktias portföljförvaltare tipsar

Den 31 mars 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

Denna veckas marknadsråd Markkinaraati diskuterar placeringsplaner och hur ofta man bör uppdatera sin aktieportfölj. Rådets experter ger även tips om hur du som investerare kan undvika vanliga fallgropar i vår.

Aktias portföljförvaltare Paavo Ahonen understryker att en placeringsplan är viktig för alla typer av placerare.

– Man måste definiera hur långsiktigt man vill placera och hur mycket risk man är beredd att ta. När marknadssituationen förändras måste placeraren vara tillfreds med sin plan för att kunna agera förnuftigt, påminner Ahonen.

– Portföljförvaltning är en fortlöpande process. Förutsättningen är att vi investerar långsiktigt i aktier och vi försöker hitta bra företag som är värdeskapande på lång sikt. Därför borde det inte bli så många förändringar i portföljen. Samtidigt förändras världen, aktiekurser och företagens utsikter, vilket leder till ett behov av att göra förändringar i portföljen, säger Ahonen. 

Ahonen medger att det finns skillnaderna mellan en privat placeringsplan och en portföljförvaltning.

– När media skriver att en fond har sålt aktier kan skälet vara förvaltarens förändrade syn på företaget eller en vilja att investera i ett annat företag. Samtidigt kan det finnas åtgärder relaterade till förvaltningen av fonten i bakgrunden. Det är vanligt med penningflöden till och från fonden, betonar Ahonen.

Ahonen tipsar om att man inte ska stirra sig blind på aktiers historiska procentförändringar – det är inte ett skäl att köpa eller sälja. Han betonar att det är viktigast att titta på hur aktien och företaget kan se ut i framtiden.

Se Ahonens tips om de mest intressanta aktierna på Helsingforsbörsen just nu i veckans avsnitt.

Förutom Aktias kapitalförvaltare Paavo Ahonen deltog även Karri Salmi, ordförande för Suomen Osakesäästäjät och Sari Lounasmeri, verkställande direktör för Börsstiftelsen i den här veckans marknadsråd. 

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.