Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
YIT:s och Aktias räntetakskampanj får fortsättning

YIT:s och Aktias räntetakskampanj får fortsättning

Den 19 april 2024 Bloggar och artiklar

Det är fortfarande oklart åt vilket håll räntorna på bolån utvecklas och Finlands största byggbolag YIT vill för sin del öka stabiliteten på marknaden. Bolaget fortsätter sin kampanj fram till den 31 augusti 2024 och  bjuder bostadsköpare på ett räntetak på 2 % i fem år för referensräntan på ett bostadslån hos Aktia.

– Räntetakskampanjen har tagits emot väl bland våra kunder och med hjälp av detta har vi kunnat bemöta bostadsköpares oron.  Med räntetaket kan vi ingjuta trygghet och mod att byta bostad hos våra kunder. I dagens marknad övervägs köp av en ny bostad typiskt sett längre och därför har vi beslutit att fortsätta den uppskattade kampanjen till slutet av augusti, berättar Pekka Helin, chef för kundrelationer och boendetjänster på YIT.

På Aktia är man nöjd med det fortsatta samarbetet.

– Att erbjuda räntetaket tillsammans med YIT är ett bevis på vårt engagemang för att främja våra kunders ekonomiska trygghet, vilket är i linje med vårt långsiktiga åtagande att erbjuda hållbara finansieringslösningar, säger Anssi Huhta, direktör för Aktias bankverksamhet.

Tydlig och trygg väg för att skaffa ett hem

Enligt Huhta gör förmågan att kombinera individuell betjäning med digitala lösningar Aktia till en idealisk partner för både YIT och bostadsköpare. 

– En egen kontaktperson, kunnig rådgivning och skräddarsydda bolånelösningar erbjuder YIT:s kunder en tydlig och trygg väg för att skaffa ett hem. Ansvar och principerna för hållbar utveckling styr all vår verksamhet, vilket resonerar med YIT:s värderingar och skapar en grund för långsiktigt samarbete.

Huhta förväntar sig att samarbetet ytterligare förstärker respektive parternas ställning på den finländska bostadsmarknaden.  

– Vi strävar efter att i fortsättningen utvidga vårt samarbete mot mer innovativa bolåneprodukter som svarar på den moderna konsumentens behov och bidrar till hållbart boende. I framtiden är vårt mål också att skapa gemensamma digitala plattformar som ökar smidigheten i att köpa och finansiera en bostad. Aktia vill vara en föregångare inom hållbar bankverksamhet och samarbetet är ett steg mot denna vision, poängterar Huhta. 

Så här kan du få ett räntetak på ditt bolån

För att få förmånen ska köpet göras före 31.8.2024 och lånet sökas via en länk från YIT:s bostadsförsäljare. Förmånen är personlig och erbjuds endast privatkunder för köp av bostad för eget bruk eller som placeringsbostad. YIT:s räntetaksförmån kan inte användas för ett lån för att betala inlösen av en hyrestomt eller överlåtelseskatt. Kampanjen gäller endast YIT-hem som är inflyttningsklara vid den tidpunkt då bostadsköpet undertecknas. 

Läs mer på YIT:s webbplats

 

En förutsättning för beviljande av kredit är alltid ett godkänt kreditbeslut, i samband med vilket det säkerställs att den säkerhet som erbjuds för krediten är godtagbar. Krediten beviljas av Aktia Bank Abp, Arkadiagatan 4–6, 00101, hemort Helsingfors, FO-nummer 2181702-8. 

Exempel på ett bolån om 300 000 euro med en lånetid på 25 år. Referensräntan för lånet är 6 månaders Euribor (notering 15.4.2024 3,82 %) och marginalen 0,35 %. Lånets referensränta har ett räntetak på 2,00 % i fem år, då låneansökan har gjorts via länken ovan. Den totala räntan på lånet kan under räntetakets giltighetstid vara högst 2,35 %. Den effektiva räntan är 3,59 %, vilket omfattar expeditionsavgiften på 600 euro samt avgiften för automatisk debitering av lånerater på 2,90 euro/mån. Antalet delbetalningar är 300. Det sammanlagda beloppet av lånet och lånekostnaderna är 456 810 euro (uppskattning). Den första månadsraten är 1 323 euro. 

Exemplet är riktgivande och baserar sig på antaganden. Exemplet motsvarar inte nödvändigtvis den effektiva räntan på det lån som beviljas. Vid beräkningen av den effektiva räntan beaktas inte den räntetaksavgift som fastställs när lånet tas ut och som inte utgör en kreditkostnad för kunden när hen utnyttjar förmånen. Vi hjälper till med att göra en riktgivande uppskattning av räntetaksavgiftens storlek redan innan kreditavtalet ingås, men det slutliga priset på räntetaket bestäms alltid utifrån marknadsläget och ränteförväntningarna vid den tidpunkt då lånet tas ut. 

Av kunden begärs samtycke till att de uppgifter som omfattas av banksekretessen och som behövs för att genomföra avtalet lämnas ut till YIT. Till dessa uppgifter hör namn, uppgifter om att låneansökan har godkänts och information om det beviljade lånebeloppet. För att genomföra kampanjen behandlar Aktia och YIT personuppgifter som gemensamt personuppgiftsansvariga. Du kan bekanta dig med dataskyddsbeskrivningen om behandlingen av personuppgifter och om registrerades rättigheter på sidan https://www.aktia.fi/sv/yksityisyyden-suoja, under rubriken Aktia som gemensam personuppgiftsansvarig.