Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
I Aktias namn rings det bluffsamtal där de varnas för att till exempel bankkoderna eller kontot är i fara Bedragaren försöker bestyrka sitt ärende genom att skicka ett textmeddelande, som syns i samma bekanta meddelandekedja som Aktias äkta meddelanden. Läs mer.
Markkinaraati: Är arvet och testamentet i sin ordning?

Markkinaraati: Är arvet och testamentet i sin ordning?

Den 26 april 2024 Marknadsrådet, Markkinaraati

I veckans marknadsråd Markkinaraati diskuteras arv och testamenten. Enligt experterna orsakar föremål med känslovärde och sommarstugor en stor del av arvstvisterna. Hur ska man egentligen förbereda sig inför döden?

Enligt Minna Mandellöf, chef för Aktias privatkundsverksamhet, vill man sällan prata om arv och testamenten förrän det är för sent. Döden är ett skrämmande och tabubelagt ämne för många. Ämnet är dock viktigt och enligt skattestatistiken får finländare mer arv än tidigare. Tyvärr är arvstvister inte ovanliga.

–Ofta tvistas det om minnessaker och föremål med känslomässigt värde. Sommarstugor brukar också ofta leda till rejäla strider. Ett annat problem är otydliga testamenten som lämnar mycket utrymme för tolkning, kommenterar Mandellöf.

– Det är lättare som arvinge att till exempel prata med sina egna föräldrar när de är i 60–70 års åldern. Som arvlåtare kan man också  själv ta upp ämnet och fundera på hur man vill ordna med arvet. Ett testamente är en persons sista vilja, fortsätter hon.

Hur kan man då undvika arvstvister och hur ska man planera sitt arv?

– Jag rekommenderar att man pratar om arvsfrågor med arvingarna och experter.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras. Videon är på finska.