Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
I Aktias namn rings det bluffsamtal där de varnas för att till exempel bankkoderna eller kontot är i fara Bedragaren försöker bestyrka sitt ärende genom att skicka ett textmeddelande, som syns i samma bekanta meddelandekedja som Aktias äkta meddelanden. Läs mer.
Aktia hjälper Tero Pennanen förverkliga sin dröm

Aktia hjälper Tero Pennanen förverkliga sin dröm

Den 20 maj 2024 Bloggar och artiklar

Solnedgången reflekteras på Comosjöns stilla yta, de majestätiska bergen som kantar sjön täcks av dimma och överallt råder fullständig frid och tystnad. I dessa landskap planerar inredningsarkitekten Tero Pennanen att restaurera ett andra hem för sig själv och sin familj. 

Tero Pennanen är bekant för de flesta finländare genom sin medverkan i tv-programmet Finlands vackraste hem, där man presenterar olika vackra hem och sommarstugor runt om i Finland. Pennanen, som utmärkt sig som inredningsarkitekt, är också känd som musiker och har förutom med sin egen Pauanne-grupp också uppträtt med många kända finska artister. 

Människoorienterad arkitektur

Pennanen, som ursprungligen drömde om att bli arkitekt, upplever sig vara i sitt rätta element som inredningsarkitekt. Det som fascinerar honom i arbetet är möjligheten att skapa människoorienterade miljöer. Utöver restauranger och offentliga rum planerar han även bland annat småhus- och fritidsbostäder – allt från renoveringar till nybyggnadsobjekt.

”I samband med planeringen fascineras jag av den enorma mängd information som flödar under processen, från betonggjutningen till det färdiga objektet. Jag är intresserad av människor och hur vi genom utrymmen kan styra människans aktivitet. Miljöer har en enorm inverkan på vår hälsa och välfärd”, betonar Pennanen.

Vi lever i en värld av motsättningar där människan behöver värme och människoorienterade utrymmen.
”När arkitekten har ritat en fin fasad är det min uppgift att skapa ett fungerande men trivsamt användargränssnitt”, säger Pennanen.

Jag vill göra en total renovering av byggnaden genom att anpassa den till det moderna livet. I det här fallet anser jag att det är viktigt att hitta och bevara husets anda.

Modigt mot det nya

De senaste årens tunga upplevelser och förluster fick Pennanen att sätta punkt för ”sen när”-livet. Barndomssomrarna i Italien och den kärlek som föddes till landet samt mörkret som blev tyngre för varje höst bekräftade beslutet att skaffa ett hus vid Comosjön.

”Jag har samlat självförtroende som designer och kommit fram till att jag bara behöver väggar omkring mig, också taket kan jag bygga själv. Min morfar brukade säga att man inte faller lägre än startläget”, säger han. 

Förutom sjön och bergen är Pennanen fascinerad av det ljus som är typiskt för Sydeuropa och av den italienska byggnadskulturen som han betecknar som extremt pedantisk. Avsikten är att inte jäkta, utan att i lugn och ro se vad som fungerar innan arbetet påbörjas.

”Jag renoverar med respekt för traditionerna och de lokala byggnadssätten. Jag vill göra en total renovering av byggnaden genom att anpassa den till det moderna livet. I det här fallet anser jag att det är viktigt att hitta och bevara husets anda”, säger han och fortsätter:

”Det handlar ändå inte bara om en byggnad, utan om livet som en del av samhället. Jag ser framför mig hur jag placerar en stol på gatan i skuggan av ett träd som växer på tomten, och bjuder på mineralvatten till en förbipasserande som sätter sig för att vila.”

Jag tror på ett långt samarbete och upplever inte att jag uppnår något genom konkurrensutsättning. En välplanerad helhet sparar pengar.

En bank nära människan

Inredningsarkitektens arbete är i bästa fall intensivt och lösningsorienterat och utförs med likasinnade individer. Ett långt kundförhållande gör det möjligt att utveckla objektet bit för bit. Pennanen uppskattar samma aspekter i sin bankrelation.

”Det handlar om de små sakerna. Jag tror på ett långt samarbete och upplever inte att jag uppnår något genom konkurrensutsättning. En välplanerad helhet sparar pengar.” 

Pennanen beskriver sitt eget servicebehov som rätt litet. När det uppstår ett behov ska saker och ting skötas snabbt och smidigt, som när man ansöker om ett lån för att förverkliga sin dröm.

”Aktia är en ansvarsfull, människoorienterad bank som sköter sitt arbete väl”, förklarar han.

Pennanen berömmer sin egen kontaktperson Ramona Ranki. Medan de kommer överens om ett möte hinner de småprata om hela familjen, och själva mötet hålls också alltid inom kort.

”Förtroendet finns där, och även om jag vet att min kontaktperson står på bankens sida, är hon också på min sida. Jag arbetar inom branscher där inkomsterna varierar mycket, men jag behöver aldrig förklara mig. I Aktia lyssnar man och tror på människan, de traditionella värderingarna är fortfarande starka.”

Pennanen lyfter fram placeringstjänsterna, som har diskuterats vid nästan varje möte.

”Vi har diskuterat ämnet, men ingenting har känts påtvingat. Jag har fått tid att växa och börjat placera först när jag själv varit mogen för det.”

Pennanens foto: Laura Malmivaara 

 

Tero Pennanen tipsar om hur du i vår kan piffa upp hemmet...

Allt börjar med fönsterputsning och en grundlig städning, vilket mycket väl kan överlåtas åt ett proffs. Ett hem som ursprungligen byggts väl kräver inte stora förändringar, utan bara allmän skötsel. Det lönar sig att skriva upp nyansen på väggfärgen, så att man vid behov kan måla på små skador.

…och renovera 

Renoveringar kan göras i etapper och på så sätt kan man sprida ut kostnaderna. Då behöver man inte kompromissa med kvaliteten, och slutresultatet tål tidens tand. 

Vad är ditt viktigaste råd till heminredaren?

Ett hem är inte enbart ett designobjekt, det borde vara en produkt av familjens eller ägarens ständigt föränderliga liv. Jag önskar mig hem som ser modigt personliga ut och som inte designas enbart för Instagram eller bostadsvisningar. Följ din egen väg och gör ditt hem till en plats att leva i. Från barnsben inspireras människan till handling av sin omgivning.

Bli också du vår nöjda kund

På Aktia betjänar vi dig personligen och gör bankbytet enkelt för dig. Boka en tid som passar dig, så pratar vi.

Boka distansmöte