Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Den perfekta stormen – i ett vattenglas

Den perfekta stormen – i ett vattenglas

Den 9 september 2024 Marknadsöversikter och placeringsutsikter

Augusti var en mycket händelserik månad på placeringsmarknaden, särskilt när det gäller aktiemarknaden. De ekonomiska siffrorna, som var svagare än väntat, i kombination med den japanska centralbankens räntehöjningar och framför allt marknadslugnet under semesterperioden ledde till en mycket kraftig fluktuation på aktiemarknaden. Under de första handelsdagarna sjönk den globala aktiemarknaden med nästan 8 procent mätt i euro, men vid månadsskiftet till september hade marknaden redan korrigerat hela nedgången och stannade slutligen på +0,24 procent jämfört med föregående månadsskifte. Ingen liknande oro sågs på räntemarknaden och avkastningen var positiv på bred front.

Den ekonomiska utvecklingen har varit svagare än väntat under de senaste månaderna och så även i augusti. Nu verkar också den mycket goda stämningen på arbetsmarknaden i USA bli sämre. Läget inom industrin har varit fortsatt dämpat inom alla huvudmarknadsområden, och den cykliska förbättring som förväntades i våras har inte börjat. Särskilt efter publiceringen av sysselsättningssiffrorna för juli väcktes en oro på marknaden över att USA ska drivas in i en recession. Arbetslöshetsgraden steg över förväntningarna och antalet nya arbetstillfällen var lägre än väntat, vilket fick "Sahm-indikatorn", sommarens trendmätare, att ge en signal om att vi går in i en recession. Den stigande arbetslöshetsgraden beror främst på ett ökat utbud av arbetskraft då besparingarna från coronapandemin börjar sina och människor söker sig tillbaka till arbetsmarknaden. Än så länge finns det inga starka tecken på att efterfrågan på arbetskraft skulle minska. På global nivå har tillväxtprognoserna hittills inte sänkts, utan förväntningarna är fortfarande relativt stabila. En mjuklandning förefaller därför vara det mest sannolika scenariot vad gäller den ekonomiska utvecklingen.

Centralbankerna är under noggrann uppsikt för tillfället. Både ECB och Fed förväntas sänka räntan vid septembermötet och därefter fortsätta sänka den vid varje möte under resten av året. Den fortsatt avtagande inflationen gör det möjligt för centralbankerna att rikta uppmärksamheten mot den ekonomiska utvecklingen. De kommande räntesänkningarna underlättar det tryck på tillväxten som de höga räntorna orsakade och möjliggör en måttlig förbättring i tillväxten under den kommande vintern. Ur marknadens synvinkel tas räntesänkningarna emot positivt, såvida de inte bottnar i en ekonomi som bromsar inför en recession. Nervositeten är fortfarande påtaglig på marknaden, trots att svängningen i augusti har korrigerats. Avkastningen för innevarande år har redan varit god, och slutet av året medför gott om händelser som håller spänningen uppe. Den ekonomiska tillväxten och räntesänkningarna är naturligtvis de viktigaste, men bl.a. det förestående presidentvalet i USA kan orsaka fluktuation.

Fortsatt aktieövervikt i allokeringen

I allokeringen är vi fortfarande i övervikt i aktier, i undervikt när det gäller långa räntor och i neutralvikt i korta räntor. Aktiernas korrigeringsrörelse i augusti renade luften delvis, även om återhämtningen var stark. Vi tror att räntesänkningarna stöder de ekonomiska utsikterna och riskaptiten, särskilt då vi inte tror att tillväxten kommer att glida mot en recession. Inom aktieallokeringen överviktar vi sådana regioner och aktier som är billigare, mer cykliska och som inte har hängt med i teknikbolagens utveckling. Övervikten riktas mot Norden, Europa och tillväxtmarknader. Dessutom betonar vi småbolagens andel i portföljerna. Vi förväntar oss att den rotation som stödjer en omvändning i räntecykeln kommer att fortsätta inom aktier. USA är i neutralvikt och den japanska aktiemarknaden är i undervikt. 

Inom ränteplaceringarna fokuserar vi på de marknader som erbjuder den högsta löpande avkastningen. Vi överviktar tillväxtmarknadernas statsobligationer i lokal valuta samt Investment Grade- och High Yield-företagsobligationer. Tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar är i neutralvikt och euroområdets statsobligationer i stor undervikt.

Marknadsöversikten har skrivits av Aktias allokeringsdirektör Patrik Moring.