Hur stort bolån kan jag få?

Bolånet ställs i relation till dina inkomster, utgifter och besparingar.

Hur mycket lån kan du få – och hur mycket lån lönar det sig att ta?

Som riktgivande råd kan man säga att boendekostnaderna (låneskötsel och t.ex. bolagsvederlag, el- och vattenräkningar) får utgöra högst 45 procent av dina månatliga nettoinkomster. Det är bra om du också kan spara lite.

Det lönar sig att beakta också hur du klarar av eventuella överraskande utgifter. Hur sköter du lånebetalningarna till exempel om räntorna stiger, du blir sjukskriven eller arbetslös? Våra specialister hjälper dig att identifiera riskerna och gardera dig mot dem.

Våra specialister hjälper dig att välja ett lämpligt bolån med tanke på dina inkomster och så att du kan försäkra dig om att du också har pengar att leva på och planera för framtiden. Därför lönar det sig att boka tid till en kundrådgivare när du börjar fundera på hur stort bolån du ska ta.

Du kan också använda räknaren för att testa om dina inkomster och besparingar räcker till för att köpa dina drömmars bostad. Fyll i dina grunduppgifter bolåneräknaren, och om lånebeloppet står i en lämplig relation till dina inkomster får du ett låneförslag av oss.
 

Säkerhet för bolånet

Den primära säkerheten för bolånet är bostaden som ska köpas. Om det inte räcker kan annan egendom fungera som säkerhet eller så kan du ta Aktia Bolånegaranti för ditt lån.

Säkerhetsvärdet för egendomen som pantsätts värderas på banken. En bostad värderas till exempel till 70 procent av bostadens gängse värde. Om du inte har egen finansiering kan du få tilläggssäkerhet antingen som statsborgen eller Aktia Bolånegaranti. Du kan också utnyttja annan realsäkerhet, antingen sådan som du själv äger eller som ställs av någon annan, såsom en sommarstuga eller fondandelar.

Fyll i bolåneansökan på nätet, så går vår specialist igenom dina uppgifter och berättar om bostaden du ska köpa räcker som säkerhet.
 

Läs också dessa

För BSP-lån behövs inga borgensmän.
Låneskydd och räntetak.
Hur går en bostadsaffär till i praktiken?