Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
En chans man måste ta – Looks Finland Ab lyckades med en hisnande tillväxtspurt med hjälp av Europeiska investeringsfondens garanti

En chans man måste ta – Looks Finland Ab lyckades med en hisnande tillväxtspurt med hjälp av Europeiska investeringsfondens garanti

Den 25 mars 2022 Bloggar och artiklar Företagskunder

Looks Finlands samarbete med Aktia, som startade med en finansieringsansökan kring en stor affär, fördjupades snabbt till ett mångsidigt partnerskap. Verkställande direktör och huvudsaklig ägare Jussi Heino uppskattar särskilt att saker ordnar sig smidigt tillsammans med Aktia och att man i utmanande lägen är flexibel och mån om att hitta fungerande lösningar för kunden.

Looks Finland Ab som grundades 1999 och 2015 gick över till sin nuvarande ägare är en finländsk expert på arbetskläder och andra företagstextiler som med sitt innovativa och kundcentrerade sätt redan har klätt tusentals företag.

– Att vi levererat över en miljon huvudbonader innebär att varje finländare sannolikt någon gång stött på Looks-varumärkets produkter på gatan eller byggplatser någonstans i Finland, konstaterar Heino.

Looks Finlands och Aktias samarbete startade mitt i coronakrisen under hösten 2020. Jussi Heino minns tillbaka på hur pandemin våren innan hade kommit emot som en vägg.

– Allt stannade upp, personalen måste permitteras. Det var ett hårt slag som företagare. 

Pandemin slog emot som en vägg

Räddningen kom att bli de goda relationer till Kina som man under årens lopp byggt upp och en överraskande förfrågan om coronaskyddsutrustning från en stor kund.

– Som företagare var detta ett läge där man måste ta chansen även om vi ursprungligen inte hade tänkt hoppa på skyddsutrustningsgrejen. Det var frågan om en såpass betydande mängd, berättar Heino. 

Vi fick en enorm beställning som med en gång flerdubblade vår omsättning 

Den lyckade affären ledde till fler, tills det slutligen dök upp en riktig lottovinst.

– I början på juli fick vi in en enorm beställning som med en gång flerdubblade vår omsättning. För den behövdes snabbt ordnas finansiering, säger Heino och minns tillbaka på den pressade situationen.


Jussi Heino, VD för Looks Finland är nöjd med hur man på Aktia jobbade för att hitta lösningar för hans bolags finansieringsbehov. – EIF-garantin som Aktia rekommenderade var något helt nytt för mig, konstaterar han. Siiri Lahtinen, kundansvarig på Aktias företagsbank ser den nya EGF-garantin som en ännu mer mångsidig lösning för SMF-företags finansieringsbehov än de tidigare. – EGF-garantin möjliggör finansiering med förmånliga villkor även i situationer där det inte finns tillräcklig tillgång till egna säkerheter, påminner hon.

EIF-garantin som Aktia rekommenderade möjliggjorde en lyckad tillväxtspurt

Då en annan bank på slutrakan drog sig ur ett redan överenskommet finansieringsarrangemang med hänvisning till något oklara orsaker, bad Heino om offert av Aktia efter att ha konsulterat Prudentus, som är specialiserad på finansieringsarrangemang för företag. 

– Vi träffades med Siiri Lahtinen i ett Teams-möte och kontakten fungerade genast bra. Allt gick som överenskommet och vår ömsesidiga tillit var för mig avgörande. Det kändes som om Siiri jobbade hos oss, berömmer Heino samarbetets smidighet och enkelhet redan från första början.

Det slutliga avgörandet fick affären genom EIF-garantin som Lahtinen rekommenderade. Den största affären i Looks Finlands historia kunde skötas på ett lyckat sätt och samtidigt öppnade sig en ny väg genom pandemin för bolaget.

– Siiri litade på oss och kunde på rätt sätt se lösningsinriktat på situationen. Och lösningar hittades också, även med en tuff tidtabell och fast situationen också i övrigt var utmanande, berömmer Heino.

Lösningar hittades även med en tuff tidtabell och fast situationen också i övrigt var utmanande

EIF-garantin som beviljas genom Europeiska investeringsfondens (EIF) garantiprogram är avsedd för finansiering av SMF-företags behov av tillväxt- och driftskapital. Garantin möjliggör en förmånligare finansiering även i situationer där företaget inte har möjlighet att ge egna säkerheter.

Enligt Siiri Lahtinen, kundansvarig på Aktias företagsbank, har dessa garantiprogram varit mycket efterfrågade alltid då de funnits att erbjuda.

– Just nu kan vi erbjuda en garanti ur European Guarantee Fund (EGF)-programmet, som startades i början på 2021 efter den ekonomiska situation som orsakades av coronakrisen och som EIF förverkligar med hjälp av finansieringsstöd från EGF:s medlemsstater. Den tillåter en EIF-säkerhetsandel på upp till 70 % och möjliggör till exempel finansiering av driftskapital eller företagsköp. Det är också möjligt att omorganisera och flytta över lån i och med det nya programmet, berättar Lahtinen.

Med en partner i rätt storlek fungerar samarbetet

Heino har varit nöjd med samarbetet och gärna rekommenderat Aktia för andra – och också själv tipsat Siiri om potentiella nya kunder.

– Som småföretagare har jag egentligen aldrig tidigare som kund hos en stor bank fått någon ordentlig kontakt med banken. Den bara fanns där någonstans. Aktia är en partner i lämplig storlek och jag uppskattar hur allt gått som överenskommet tillsammans med Siiri, berömmer Heino. 

Samarbetet med Aktia har sedan dess utvecklats till att också omfatta skötsel av företagets placeringar tillsammans med Aktias Private Banking-enhet som fokuserar på kapitalförvaltning.

– Jag bad om förslag för firmans placeringar också från andra kapitalförvaltare. Med Aktia fick jag ändå känslan av att kompetensen var på en bättre nivå och vi hittade genast en bra kontakt tillsammans med bankiren Kimmo Hyttinen, berömmer Heino.

Läs mer om de finansieringslösningar som Aktia erbjuder här och garantierna som Europeiska investeringsfonden beviljar här

Vi berättar gärna mera

Om du vill diskutera ditt företags finansieringsbehov kan du kontakta oss på adressen [email protected].