Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Markkinaraati: Förhållandet mellan Kina och USA påverkar världsekonomin

Markkinaraati: Förhållandet mellan Kina och USA påverkar världsekonomin

Den 6 mars 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Världshandeln har avtagit och de politiska spänningarna mellan stora statliga aktörer har ökat. 

– I slutet av fjolåret minskade världshandeln betydligt, nästan fyra procent på tre månader. Mer än så har den tidigare försvagats endast under den globala finanskrisen 2008 och under coronapandemin 2020, skrev Aktias chefsekonom Lasse Corin i sin marknadsöversikt förra veckan.

I Kauppalehtis diskussion Markkinaraati diskuterades särskilt Kinas roll i världsekonomin och de internationella relationerna. 

– Det pågår ett kallt krig mellan Kina och USA. Det är inte bara en kamp om samhällssystemets utmärkthet, teknologi och ekonomi, utan också om den militära makten. Förhoppningsvis övergår det inte till ett hett krig, till exempel i Taiwan. Det skulle också ha avsevärda konsekvenser för världsekonomin, sade Risto E. J. Penttilä, vd för Nordic West Office, under diskussionen.

I den diskussion som Alma Media och Aktia genomförde i samarbete deltog också Nordeas chefsekonom Tuuli Koivu samt Timo Vuori, Finlands Näringslivs direktör för internationell handel och påverkan av handelspolitiken samt det samarbete som stöder den. 

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.