Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Markkinaraati: De europeiska bankerna är i bättre skick än de amerikanska

Markkinaraati: De europeiska bankerna är i bättre skick än de amerikanska

Den 24 mars 2023 Marknadsrådet, Markkinaraati

Den amerikanska banken SVB gick nyligen omkull på grund av bankrusning. Osäkerheten drabbade även branschen i stort. Ägararrangemang genomfördes i bankerna för att förhindra att problemen förvärrades.

– Till följd av den strikta regleringen är de europeiska bankerna i bättre skick än de stora amerikanska bankerna. Till följd av de stigande räntorna och det förbättrade räntenettot har deras affärsverksamhet stärkts, skrev Aktia nyligen i en marknadsöversikt

Den här veckan i Kauppalehtis marknadsråd Markkinaraati diskuterades bankernas kapitaltäckning, tidsbundna depositioner och korta räntefonder.

– För fonder som placerar i bankers räntecertifikat kan kreditriskmarginalerna ha breddats något. Å andra sidan har värdena ökat. Ränteinstrument har många rörliga delar, men de är flexibla och diversifierade instrument med låg risk, sade Thomas Lindholm, försäljningsdirektör inom placeringar på Aktia, som deltog i Kauppalehtis Markkinaraati-diskussion.

I diskussionen deltog förutom Lindholm också arbetspensionsförsäkringsbolaget Elos chefsekonom Tiina Helenius och Markus Aaltonen som är ekonom på Finlands Bank.

För att spela videon måste alla cookies på webbsidan accepteras.