
Smärtpunkterna har identifierats, men försiktighet är fortfarande motiverat
Marknadsutvecklingen i april var fortfarande mycket oförutsägbar. Den nästan panikartade situationen efter tullbeskeden vände plötsligt tillbaka till girighet när man tillkännagav att tullarna skulle pausas. Den amerikanska administrationens åtgärder har starkt präglats av osäkerhet, men marknaden verkar ha hittat Trumps smärtpunkter. Efter tullarna torde fokus i något skede flyttas till skattepolitiken, vilket skulle kunna höja stämningen ytterligare. Placerare bör dock inte bli alltför ivriga än.
Marknadsutvecklingen var mycket dramatisk i april. Redan i början av månaden, på den dag som Trump utlyste till befrielsedagen, tillkännagavs klart högre tullar än väntat för praktiskt taget alla länder i världen. Detta skakade om placeringsmarknaden. Under två dagar sågs det fjärde största fallet i amerikanska aktier sedan andra världskriget. Den försvagade dollarn och den snabba uppgången i räntorna på amerikanska statsobligationer var dock en bättre tygel på USA:s administration än aktiemarknaden, eftersom det redan några dagar senare meddelades att tullarna skulle pausas i 90 dagar. Diskussionen om framtida avtal ökade mot slutet av månaden, vilket bidrog till att marknaden lyckades komma ikapp en stor del av svagheten i april. Skadan på tillväxtutsikterna var dock redan skedd, vilket bl.a. framgår av att dollarn ligger på en klart svagare nivå än tidigare.
Osäkerheten bromsar den ekonomiska tillväxten i USA medan strålkastaren riktas mot Europa
Placerarna hade förväntat sig att Trump-administrationen i första hand skulle fokusera på skattelättnader och avreglering efter valet, vilket skulle ha förbättrat tillväxtutsikterna. Åtgärderna under de första 100 dagarna har dock främst handlat om handels- och geopolitiska attacker, vilket har börjat leda till att tillväxtprognoserna skruvas ner. Osäkerheten drabbar tillväxten i USA, som lider av att leveranskedjorna för produkter och komponenter bryts och priserna stiger. Många företag har vädjat till Trump-administrationen att återkalla tullbesluten, men även om tullarna omedelbart skulle dras tillbaka i sin helhet har tillväxten redan skadats. På grund av flaskhalsar i produktionskedjorna tar det tid innan aktiviteten återställs. Den svagaste tillväxtfasen ligger fortfarande framför oss, men det är osäkert hur länge svackan varar och hur djup den blir.
Budskapet om osäkerhet har också tagits upp i företagens resultatkommentarer. Oviljan att dra upp stora riktlinjer eller göra nya investeringar är skadlig med tanke på den framtida resultatförmågan. De resultat som hittills publicerats har i sig överskridit förväntningarna i normal omfattning, men det är svårare att göra prognoser i en osäker miljö.
Situationen i Europa ser relativt sett mycket attraktivare ut. I mars när tullbesluten närmade sig, började man i EU-länderna tala om betydande investeringar, särskilt i försvaret. Samtidigt tillkännagav Tyskland att man kommer att göra historiskt stora investeringar och lätta på skuldbromsen. De planerade investeringarna är en klar stimulansåtgärd för Tyskland, men också för hela Europa under många år framöver. Europas stabilitet och funktionsförmåga i svåra tider har gjort har gjort världsdelen attraktivare för placerare. Placeringsflödena har därför vänt kraftigt mot Europa.
Marknaden ser framåt, men riskerna har inte försvunnit
Det kan antas att USA:s administration i fortsättningen försöker fokusera mer på tillväxtfrämjande åtgärder, såsom skattesänkningar och lättare reglering. Konsumenternas förtroende har börjat urholkas och därmed har stödet för presidenten minskat. På placeringsmarknaden är det dock fortfarande bra att ha is i magen, även om stämningen skulle bli positivare. Osäkerheten är fortfarande stor och den oberäkneliga politiken har lämnat spår i utvecklingen. Skadorna håller fortfarande på att uppskattas och aktiemarknadens nuvarande värdering beaktar inget scenario där de tillkännagivna tullarna ens delvis skulle bestå. Samtidigt måste man komma ihåg placeringsmarknadens häpnadsväckande förmåga att se bortom svårigheterna så länge det finns löften om något bättre i framtiden.
Därför har vi hållit aktierna i neutral vikt i allokeringen. Vi behåller undervikt för långa räntor och övervikt för korta räntor. Inom aktieallokeringen överviktar vi Europa och Finland, där tillväxten och utsikterna relativt sett är mer attraktiva än tidigare och värderingen historiskt sett är förmånligare. Den amerikanska aktiemarknaden, som är i neutralvikt, lider av åtgärder som ökar osäkerheten och av en dyrare värdering jämfört med andra marknader. I framtiden förväntar vi oss att räntorna kommer att fortsätta sjunka, särskilt i Europa. Detta stödjer en rotation mot mindre bolag där vi fortfarande är involverade. Vi behåller Japan och tillväxtmarknaderna i undervikt.
Inom ränteplaceringarna fokuserar vi på de marknader som erbjuder den högsta löpande avkastningen. På kort sikt har vi sett en viss oro i dem på grund av bredare riskpremier, men när man tittar längre fram ser läget lockande ut. Vi överviktar tillväxtmarknadernas statsobligationer noterade i lokal valuta samt Investment Grade- och High Yield-företagsobligationer. Tillväxtmarknadernas statsobligationer i dollar är i neutralvikt och euroområdets statsobligationer i stor undervikt.
Marknadsöversikten har skrivits av Aktias allokeringsdirektör Patrik Moring.