
Investeringsbolag hittade en lämplig lösning för sina exceptionellt ambitiösa hållbarhetskriterier i nya aktiefonden Aktia Prosperity
Detta är marknadsföringskommunikation. Bekanta dig med placeringsfondens fondprospekt och faktablad innan du fattar det slutliga placeringsbeslutet.
Investeringsbolaget Adventurous Ideas, som fokuserar på påverkansinvesterande, hade letat efter en fond som lämpar sig för bolagets exceptionellt strikta kriterier. Den nya aktiefonden Aktia Prosperity uppfyllde kriterierna och bolaget beslöt sig för att bli såddinvesterare i fonden i initialfasen. Aktias portföljförvaltare Tomi Korpivaara och ESG-specialist Ingeli Lönnberg ansvarar för Aktia Prosperity-fondens investeringar som ett team.
Adventurous Ideas är ett investeringsbolag vars hela verksamhet bygger på påverkansinvesterande. På grund av bolagets ”Beyond ESG”-tänkande och de ambitiösa investeringskriterierna, som delvis skiljer sig från mängden, hade bolaget inte lyckats hitta en aktiefond på marknaden som passade kriterierna.
Kriterierna och placeringsprocessen i Aktias nya aktiefond Aktia Prosperity visade sig stämma överens med Adventurous Ideas värdeorienterade investeringsstrategi, och bolaget beslutade att gå med i fonden som såddinvesterare.
Hela värdekedjan granskas
Den nya fonden erbjuder dem som är intresserade av investeringar i en mer hållbar värld ett alternativ med daglig likviditet som uppfyller upplysningskraven i artikel 9 i EU:s SFDR-förordning.
– Det här har varit ett ambitiöst projekt. Vi vill att genuint fokusera på bolagens positiva världspåverkan och hur man kan undvika fallgroparna i traditionellt ESG-investerande, betonar Korpivaara.
Tomi Korpivaara och Ingeli Lönnberg
Utöver de omfattande uteslutningar som styr Aktias övriga placeringsversamhet tillämpar man i Prosperity-fonden ännu bredare uteslutningar gällande till exempel animaliskt ursprung, gruvdrift, utvinning och kopplingar till olje- och gasindustrin samt skogsindustrin.
– Vi granskar målbolagens värdekedja mycket kritiskt. Vi tittar inte bara på vad som görs i själva bolaget, utan går djupare in i vad som möjliggör verksamheten i hela värdekedjan. Till exempel har bedömningen av animaliskt ursprung i detta avseende varit en stor utmaning. Också uteslutandet av skogsindustrin tillför en extra krydda i bedömningen av objekten, åtminstone hos oss i Finland.
Placeringsfilosofin bottnar i hållbart välstånd
Fondens placeringsfilosofi grundar sig på hållbarhetsteman och megatrender som stöder dem. Utgångspunkten har enligt Korpivaara från början varit att inte skapa en hållbarare fond, utan att helt enkelt skapa en entydigt hållbar fond.
Vi skapar inte en hållbarare fond, utan en entydigt hållbar fond.
Ordet Prosperity kan förstås inte bara som ekonomiskt välstånd, utan också som en bredare blomstring som främjas av fondens hållbara investeringsobjekt.
– Världen förändras genom innovationer som stöder hållbar utveckling. Innovationer skapar en konkurrensfördel för företagen, och de bästa företagen som gör innovationer är framtidens vinnare som förändrar världen. Vi strävar efter att välja dessa bolag till fonden, säger Korpivaara.
Fokus på hela världen
– Fonden investerar globalt och därför har vi valt Bloomberg World Large & Mid Cap Net Return-indexet som jämförelseindex. Indexet följer utvecklingen av aktierna på såväl utvecklade som tillväxtmarknader. Byggandet av en hållbar värld följer emellertid inte marknadsvärdets fördelning i världen. Därför har till exempel USA en undervikt i fonden jämfört med indexet – även om vikten fortfarande är betydande.
Portföljen innehåller endast bolag som bygger en hållbar värld.
Korpivaara poängterar att de ekonomiska kriterierna strikta och följs upp noggrant vid valet av aktier. Av detta följer att tyngdpunkten i valet ligger på starka och redan etablerade aktörer med en lönsam affärsverksamhet och en god balansräkning. Eftersom portföljen endast innehåller bolag som bygger en hållbar värld, har de alla ungefär samma vikt.
– Jag tänker att en hållbar värld är den starkaste megatrenden och grogrunden som allting kretsar kring. Det som inte är hållbart kommer på sikt att dö bort. Bolag som gör hållbara innovationer och ett billigare, bättre eller nytt sätt att göra saker växer inom megatrenden och tar marknadsandelar.
Sju hållbarhetsteman
Sju hållbarhetsteman har valts för fonden inom vilka placeringsobjekt söks. Dessa är grön omställning och klimat, biologisk mångfald och miljö, rent vatten, cirkulär ekonomi, hållbar matproduktion, en hållbar byggd miljö och samhälle samt ansvarsfulla produkter och tjänster.
Diversifieringen i fonden avviker betydligt från den traditionella globala diversifieringen.
På grund av den aktivt förvaltade fondens placeringsfilosofi avviker land-, sektors- och bolagsvikterna avsevärt från de globala börsvärdesvikterna. Korpivaara medger att vissa branscher med ofrånkomligen betonas bland fondens placeringsobjekt, och därför måste portföljen byggas upp med eftertanke också för att uppnå en tillräcklig diversifiering.
– Det finns inget egentligt branschtema, men i praktiken ligger fokus på sådana teman som grön elproduktion eller rent vatten. En utmaning är att uppnå tillräckligt med mångfald också med tanke på påverkan.
– Även den politiska risken och regleringen överlag är en betydande faktor i detta sammanhang. Personligen tror jag att efterfrågan bibehålls så länge bolagen tillför mervärde för sina kunder. Med andra ord kan man med hjälp av bolagens kvalitet hantera dessa risker, även om den politiska tidsandan för närvarande inte verkar gynna hållbarhetstänkandet.
Den unika investeringsprocessen betonar samarbete och ingående hållbarhetskompetens
Tillvägagångssättet med så här nära samarbete med Aktias ESG-team är ett nytt inslag i investeringsprocessen. ESG-specialist Ingeli Lönnberg har varit involverad i fondens utvecklingsarbete, vilket har gjort det möjligt att behandla hållbarhetsfrågor på ett övergripande sätt, inte bara via enstaka datapunkter.
Vi tittar aldrig bara på en datapunkt, utan använder data från flera olika källor.
– Vi tittar aldrig bara på en enda datapunkt, utan använder data från flera olika källor som vi kombinerar i en kvantitativ hållbarhetsanalys. Detta kompletteras av en kvalitativ hållbarhetsanalys som ger en heltäckande bild av bolagets verksamhet. Tillsammans med det ekonomiska perspektivet, fundamentanalysen och den geografiska och branschvisa diversifieringen av investeringarna leder detta till en rätt unik investeringsprocess med målet att uppnå bästa möjliga avkastning med hållbara investeringsobjekt.
– Det gäller att komma ihåg att en process som denna aldrig är färdig. Den utvecklas hela tiden allteftersom världen och verktygen utvecklas. Det finns inte tid att stanna upp inom ESG-fältet, det händer så mycket hela tiden. Om vi nu skulle konstatera att modellen är färdig, skulle den inte se särskilt bra ut om ett år.
Läs mer om fonden och teckna andelar här
Detta är marknadsföringskommunikation. Fondens historiska avkastning är ingen garanti för dess framtida utveckling. Tidigare resultat ska inte tolkas som en prognos om framtida avkastning. Fondandelens värde kan stiga eller sjunka och placeraren kan förlora de placerade medlen delvis eller i sin helhet. Även den förväntade avkastningen kan utebli. Detta är inte en av Aktia Bank Abp given individuell rekommendation för kunden. Aktia Bank Abp ansvarar inte för resultatet av kundens placeringsverksamhet. Det framtida resultatet av placeringsverksamheten för kunden beror på beskattningen, som i sin tur beror på varje placerares personliga situation som kan förändras i framtiden. Kunden bör alltid innan placeringsbeslutet bekanta sig med det finansiella instrumentets egenskaper, kostnader och risker som framgår av till exempel placeringsfondens faktablad för investerare samt fondprospektet. I beslutet om placering i fonden ska alla fondens egenskaper och mål som beskrivs i dessa beaktas. Denna kommunikation är endast framtagen av marknadsföringsskäl, den är inte ett avtalsmässigt bindande dokument t eller en informationshandling som krävs enligt någon rättslig bestämmelse. Kommunikationen är inte tillräcklig för att fatta ett placeringsbeslut. Fonderna förvaltas av Aktia Fondbolag Ab. Aktia Bank Abp fungerar som ombud för Aktia Fondbolag Ab och ansvarar bl.a. för fondens portföljförvaltning. Stadgarna, fondprospekten, faktabladen och andra officiella dokument för fonder som förvaltas av Aktia Fondbolag Ab samt Aktia Bank Abp:s meddelande till investerare finns tillgängliga avgiftsfritt på finska och svenska vid Aktias serviceställen och på adressen www.aktia.fi.