
Marknadsrådet: Hurdant är ett bra testamente?
Denna vecka diskuterar marknadsrådet Markkinaraati testamenten. När är det bra att upprätta ett testamente? Och hur gör man ett bra testamente? Vad krävs för ett giltigt testamente? Marknadsrådet diskuterar också varför det är bra att tala om arvsfrågor med arvingarna.
Enligt Minna Mandellöf, chef för Aktias privatkundsverksamhet, vore det bra för alla att veta vem arvet går till om de själva skulle dö just nu.
”Om jag inte är nöjd med vem som ärver mig, är det ett bra tillfälle att tänka på att upprätta ett testamente där jag förordnar om vem mitt arv ska gå till”, säger Mandellöf.
Upprättandet av ett bra testamente utgår från planering och bakgrundsutredning. Det rekommenderas att anlita en specialist.
”Man kan säkert hitta en testamentsmall genom att googla, men för att den sista viljan faktiskt ska förverkligas krävs diskussion”, poängterar Mandellöf.
Arvet kan vara en mycket känslig fråga inom familjen, och i Finland behandlar tingsrätterna närmare 2 000 arvstvister varje år. För att undvika tvister är det bra att tala om förmögenhet och arv på förhand. Det är inte nödvändigtvis lätt, för döden är ett tabubelagt ämne för många.
”Jag rekommenderar att testamentsgivaren tar upp ämnet. Det är mycket lättare att tala om sin egen död än om någon annans”, säger Mandellöf.
Testamentet kan också påverka arvsskattens belopp. Enligt Mandellöf är ett sätt att dela upp egendomen mellan flera personer, till exempel barn och barnbarn, vilket gör arvspotten mindre. Ett annat sätt är att förordna om att en person får äganderätt och en annan får nyttjanderätt och besittningsrätt.
”Det skulle jag inte göra utan en jurist som berättar vad detta innebär i praktiken och om detta är en bra lösning för arvingarna.”
I diskussionen deltog utöver Minna Mandellöf också jurist Risto Närhi, som är specialiserad på arvsfrågor, och Veera Kosonen, direktör för S-Bankens förmögenhets- och arvsplaneringstjänster.
För att spela upp videon krävs att alla cookies på webbplatsen godkänns.