Asiakkaan toimenpiteet

Verkkopankkitunnusten käyttö ja säilyttäminen

Säilytä käyttäjätunnus, salasana ja avaintunnuskortti huolellisesti itselläsi ja erillään toisistaan, sillä yhdessä ne mahdollistavat tiliesi käytön.
 
Verkkopankkitunnukset ovat aina henkilökohtaiset eikä niitä saa luovuttaa toiselle henkilölle, koska tunnusten käyttäminen vastaa asiakkaan tunnistamista henkilöllisyyden osoittavasta asiakirjasta
 

Verkkopankin toimeksiantojen vahvistaminen

Aktian avaintunnuskortissa on numerojärjestyksessä 152 avaintunnusta, joiden perässä olevalla 6-merkkisellä turvaluvulla vahvistat tekemäsi toimeksiannot sekä niiden muutokset.
 
Muista, että Aktian verkkopankki kysyy aina vain yhden turvaluvun kerrallaan.
 

Muista kirjautua ulos verkkopankista

Lopeta verkkopankkipalvelu aina ylävalikosta "Kirjaudu ulos"-valinnalla. Uloskirjautumisen yhteydessä verkkopankki saattaa muistuttaa sinua vahvistamattomista laskuista. Voit tällöin valita jos haluat kirjautua ulos tai jatkaa vahvistamiseen. Älä koskaan sulje selainta tai siirry toiselle sivulle ennen kuin olet kirjautunut ulos.
 

Aseta tileille ja korteille käyttörajoitukset

Aseta tileillesi ja korteillesi käyttörajat. Silloin tililtä ei voi siirtää tai nostaa rahaa määriteltyä rajaa enempää vuorokauden aikana.
 

Verkkopankin käyttöpaikka

Käytä verkkopankkia aina turvallisessa paikassa, esimerkiksi kotonasi tai omalla työasemallasi työpaikallasi. 
 
Kun käytät verkkopankkia julkisissa tiloissa esim. nettikahviloissa, kirjastoissa jne., muista aina kirjautua ulos verkkopankista käytön jälkeen. Tyhjennä sen jälkeen selaimen välimuisti ja historiatiedot sekä sulje selain. Verkkopankin käytössä julkisella paikalla kannattaa olla erityisen huolellinen ja huolehtia omasta yksityisyydestään.
 

Oman tietokoneen turvallisuus

 • Älä koskaan tallenna verkkopankkisi käyttäjätunnusta ja salasanaa tietokoneellesi.
 • Älä käytä verkkopankkisi salasanaa muissa verkkopalveluissa ja muista vaihtaa se säännöllisesti.
 • Älä hyväksy verkkopankissa tulevia erillisiä ilmoituksia turvallisuuteen annettavista poikkeusluvista. Aktia pitää oman verkkopankkinsa tietoturvan ajan tasalla ja Aktia teidottaa erikseen etukäteen mikäli muutokset edellyttävät asiakkailta toimenpiteitä.
 • Verkkopankissa ei käytetä selaimessa olevaa toiminnallisuutta, joka tallentaa lomakekenttiä ja salasanoja. Mikäli selain Lähetä-painikkeen painamisen jälkeen kysyy haluatko tallentaa syöttämäsi tiedot, vastaa kielteisesti.
 • Pidä tietokoneesi palomuuri sekä tietoturvaohjelmat jatkuvasti ajan tasalla ja päällä. Ensiapuna haittaohjelman saastuttaneen tietokoneen tarkistamiseen voit myös käyttää F-Securen skannauspalvelua.
 • Asenna kaikki ohjelmistojen päivitykset säännöllisesti, jolloin tietokoneen ohjelmien tietototurva-aukot tulevat tukituiksi. Ohjelman automaattista päivitystoimintoa tulee käyttää, jos sellainen on mahdollista.
 • Käytä selaimissa olevia huijaus-/kalastelusivustojen tunnistustoimintoja
 • Älä asenna mitään tuntemattomia ohjelmia tai selaimen lisäosia tietokoneellesi
 • Langattomien verkkojen tulee olla suojattuja kun käytät verkkopankkia

Verkkopankkitunnusten sekä korttinumeroiden kalastelu ja haittaohjelmat

Älä koskaan siirry verkkopankkiin sähköpostissa tulleen linkin kautta, äläkä vastaa huijausviesteissä oleviin kysymyksiin. Huijausviesteissä kysellään erilaisiin mm. turvallisuussyihin vedoten verkkopankkitunnuksia tai korttinumeroita ja kortin PIN-numeroa.
 

Haittaohjelmat

Haittaohjelma voi tallentua tietokoneelle esimerkiksi sähköpostin välityksellä, ladatessasi verkosta tiedostoja tai pelkästään selatessasi verkkosivustoja.
 
Haittaohjelma aktivoituu yleensä verkkopankkiin kirjautumisen yhteydessä. 
 
Haittaohjelman avulla rikolliset yrittävät kerätä verkkopankkitunnuksia ja avainlukuja tai väärentää maksuja ja saada näin itselleen taloudellista hyötyä sinun kustannuksellasi.
 

Huijaussivustot

Huijausviestit ja -verkkosivustot on toteutettu muistuttamaan Aktian virallisia tiedotteita ja verkkopalveluita. Niissä kehotetaan yleensä antamaan verkkopankkiasioinnissa käytettävät asiakastunnukset ja turvaluvut tai luottokorttiin liittyviä tietoja.
 
Aktia ei koskaan kysele sähköpostin välityksellä tili- ja korttinumeroita eikä verkkopankkitunnuksia tai turvalukuja. Aktian verkkopankki kysy vain yhden turvaluvun kerrallaan.
 
Seuraa tarkasti selaimen osoitepalkkia ja siinä näkyvää osoitetta. Varmistu että osoite on Aktian verkkopankin osoite ennen kuin syötät tunnuksesi ja salasanasi. Uusimmissa selaimissa osoiterivin taustaväri vaihtuu vihreäksi Aktian verkkopankissa.
 

Ilmoitukset

Ilmoita asiakaspalveluumme puh. 010 247 010 tai sähköpostilla aktia(at)aktia.fi
 • havaitsemistasi kalasteluviesteistä ja
 • jos epäilet luovuttaneesi verkkopankkitunnuksesi kolmannelle osapuolelle.