Siirry sisältöön Siirry chattiin

Verkkopankin ohjeet

Yhteenveto

Lainat - Yhteenveto -sivulla näet Aktia Pankki Oyj:ssä olevat lainasi. Mikäli sinulla on toiminimi, ja olet ottanut lainaa toiminimen Y-tunnuksella, eivät nämä lainat näy sivulla. Mikäli sinulla on erilliset verkkopankkitunnukset toiminimen pankkiasioihin ja omiin henkilökohtaisiin pankkiasioihisi, näet toiminimen Y-tunnuksella otetut lainat Lainat-sivulla, kun olet kirjautunut toiminimen verkkopankkitunnuksilla henkilöasiakkaan verkkopankkiin. 

Nimi

Tässä kentässä näet lainasi käyttötarkoituksen, joka esitetään jaottelulla asunto, opinto tai muu. Voit halutessasi nimetä lainasi, jolloin antamasi nimi näkyy tässä kentässä. Linkki lainan nimeämiseen löytyy tämän osan alareunasta. Lainan nimi -kentästä voit halutessasi siirtyä Lainan tiedot -sivulle. Jossain erityistilanteissa näet vain lainasi numeron ja nimen, mutta et muita tietoja lainasta. 

Saldo

Tässä kentässä näet lainan saldon. Laina on euromääräinen laina ellei Saldo-kentässä erikseen näytetä lainan valuuttaa. 

Korko-%

Tässä kentässä näet lainan voimassa olevan korkoprosentin. Korkoprosentti näytetään kahden desimaalin tarkkuudella pyöristettynä. Korkoprosentti koostuu viitekorosta sekä asiakasmarginaalista. Korkotukilainan korkotiedot saat konttorista. Erittely korkoprosentista löytyy Lainan tiedot -sivulta. 

Seuraava maksuerä

Tässä kentässä näet lainan seuraavan maksuerän. Maksuerätieto näytetään, kun seuraava maksuerä on laskutettu. Mikäli kenttä on tyhjä, ei seuraavaa maksuerää ole vielä laskutettu. Maksusuunnitelma-sivulta näet arvion lainan maksusuunnitelmasta voimassa olevalla korkotasolla, arviossa ei ole otettu huomioon ennakolta sovittujen maksusuunnitelmamuutosten tai maksuviiveiden vaikutusta. 

Seuraava maksupäivä

Tässä kentässä näet lainasi seuraavan maksuerän maksupäivän. Maksupäivää on mahdollista muuttaa, ellei lainasi ole korkotukilaina. Muutospyynnön voit tehdä Lainat-sivun vasemmasta otsikkopalkista kohdassa Lainojen muutospyynnöt ja Vaihda maksupäivää. 

Erääntyneet yhteensä

Tässä kentässä näet lainasi erääntyneet maksamattomat maksut. Kenttä on merkitty huomiovärillä, jos maksuja on maksamatta. Lainasi maksuohjelmaa on mahdollista muuttaa. Jos lainassasi on erääntyneitä maksamattomia eriä, voit maksaa erääntyneen erän itse verkkopankkisi kautta tekemällä uuden maksun ja antamalla lainan numeron saajan tilinumeroksi ja maksun viestiksi (IBAN-muodossa kaikki merkit yhteen kirjoitettuina). Huomioi, että lainasi tiedot päivittyvät kerran päivässä, päivitysajankohdan näet sivun Yhteenveto-rivin oikeasta sarakkeesta. 

Yhteensä

Tässä kentässä näet lainojesi saldojen euromääräiset summat. Yhteensä-riviä ei näytetä, jos lainoissasi on valuuttamääräisiä lainoja. 

Nimeä lainat-linkki

Tästä linkistä pääset sivulle, jossa voit nimetä lainasi. 

Palvelupyynnöt

Palvelupyyntöjen alla näkyvät kaikki kolmen kuukauden aikana tehdyt palvelupyynnöt sekä niihin liittyvät yksityiskohdat.

Tyyppi

Kuvaus palvelupyynnön tyypistä esim. Lainan maksuerän muutospyyntö.

Kohde

Kohde tai tuote, jota palvelupyyntö koskee.

Lisätieto

Palvelupyyntöön liittyvä tarkentava lisätieto.

Lähetetty

Päivämäärä, jolloin palvelupyyntö on lähetetty.

Tila

Palvelupyynnön tila. Palvelupyynnön tila voi olla Odottaa käsittelyä, Odottaa kanssavelallisen päätöstä, Asiakas on hylännyt muutospyynnön, Pyyntöä ei ole vahvistettu ajoissa , Käsittelyssä, , Hyväksytty tai Hylätty tai . Palvelupyyntö on tilassa Odottaa kanssavelallisen päätöstä, kun odotetaan kanssavelallisen hyväksyntää muutospyyntöön. Mikäli kanssavelallinen ei ole 14 vuorokaudessa vastannut palvelupyyntöön, raukeaa palvelupyyntö. Kanssavelallinen, jolla on Aktian verkkopankkitunnukset voi hyväksyä muutospyynnön verkkopankissaan tai hän voi asioida Aktian konttorissa. Konttoriasiointia varten on syytä varata aika etukäteen. Palvelupyyntö välittyy konttoriin päätettäväksi, kun kaikki kanssavelalliset ovat siihen suostuneet. Kanssavelallinen voi hylätä palvelupyynnön, jolloin se ei tule pankin käsittelyyn. Palvelupyyntö saattaa edellyttää takaajan tai vierasvelkavakuudenantajan hyväksyntää. Pankki informoi tästä.

Lainan tiedot

Lainan tiedot sivulla näet valitsemasi lainan tiedot. Halutessasi tarkastella lainan maksusuunnitelmaa, valitse alasivu Maksusuunnitelma. Valitse laina, jonka tietoja haluat tarkastella alasvetovalikosta kohdasta Laina. Jos sinulla on vain yksi laina, näet sen tekstinä. Ennen lainan perustietoja näet koko ajan lainan nimen tai lempinimen ja laina numeron. Näet myös milloin sivun tiedot on päivitetty. 

Lainan numero

Tässä kentässä näet lainan numeron. 

Lainan nimi

Tässä kentässä näet lainan sellaisena kuin olet sen nimennyt. Mikäli et ole nimennyt lainaasi, näytetään lainan käyttötarkoitus jaottelulla asunto, opinto, muu. 

Lainanottajan nimi

Tässä kentässä näet ketkä ovat lainassa velallisina. 

Valuutta

Tässä kentässä näet lainan valuutan merkittynä valuuttakurssia kuvaavalla kirjainlyhenteellä. Esim. EUR. 

Lainasaldo

Tässä kentässä näet lainan saldon. Kentästä Tiedot päivitetty näet lainasaldotiedon päivämäärän. 

Seuraava maksuerä

Tässä kentässä näet seuraavan laskutetun maksuerän suuruuden. Kun seuraavaa maksuerää ei ole vielä laskutettu, näytetään kentässä teksti "Vahvistamatta". Mikäli haluat muuttaa maksuerää, voit tehdä maksuerän muutoshakemuksen Maksuerän muutos -linkistä. 

Maksupäivä

Tässä kentässä näet seuraavan sovitun lainan maksupäivän. Mikäli haluat muuttaa lainan maksupäivää, voit tehdä muutoshakemuksen Maksupäivän muutos -linkistä. Aktia Hypoteekkipankin lainan maksupäivä on aina kuukauden 10. päivä, eikä linkkiä maksupäivän muutokseen näytetä. Aktia Hypoteekkipankin lainan lainanumero alkaa numerosarjalla 4945. Lainan myöntäjä -kentässä näet onko kyseessä Aktia Hypoteekkipankin laina. Maksupäivän muutos ei myöskään ole mahdollinen korkotukilainoilla. 

Lainan erääntymispäivä

Tässä kentässä näet lainan viimeisen takaisinmaksupäivän. Sovittu lainan maksutapa voi vaikuttaa siihen, että lainan viimeinen maksuerä on suurempi kuin muut maksuerät. Myös korkojen muutokset laina-aikana voivat aiheuttaa muutoksia lainan viimeisen maksuerän suuruuteen. 

Erääntyneet maksut

Tässä kentässä näet erääntyneet lainan maksuerät. Kentästä Tiedot päivitetty näet miltä päivältä Erääntyneet maksut -tieto on. 

Käyttötarkoitus

Käyttötarkoitus-kentästä näet lainasi käyttötarkoituksen jaottelulla asunto, opinto, muu. Verottaja edellyttää, että pankki ilmoittaa lainasta maksetut korot tällä jaottelulla. 

Myönnetty määrä

Tässä kentässä näet lainan myönnetyn määrän. 

Nostettu määrä

Tässä kentässä näet lainan nostetun määrän. Mikäli myönnetty määrä on suurempi kuin nostettu määrä, voi lainasi olla esimerkiksi omakotitalon rakentamista varten, jolloin laina nostetaan useammassa erässä. Velkakirjassa on kerrottu lainan noston edellytyksistä. Lainan osanostoista pankki perii hinnaston mukaisen palkkion. 

Korkoprosentti

Tässä kentässä näet lainan korkoprosentin. Korkoprosentti koostuu lainan viitekorosta ja korkomarginaalista. Korkoprosentti ilmaistaan kahdella desimaalilla pyöristettynä. Saat korkotukilainan korkotiedot konttorista. 

Viitekorko

Tässä kentässä näet mihin viitekorkoon lainan korko on sidottu. Saat korkotukilainan korkotiedot konttorista. 

Korkomarginaali

Tässä kentässä näet lainasi korkomarginaalin. Saat korkotukilainan korkotiedot konttorista. 

Koron edellinen tarkistuspäivä

Tässä kentässä näet päivän, jolloin lainasi korkoa on edellisen kerran tarkistettu. Vaihtuvakorkoisen lainan viitekorko pysyy samana koronmääräytymisjakson ajan. Koron määräytymisjakson pituus ilmenee viitekoron nimestä. Saat korkotukilainan korkotiedot konttorista. 

Koron seuraava tarkistuspäivä

Tässä kentässä näet päivän, jolloin lainasi korkoa tarkistetaan seuraavan kerran. Vaihtuvakorkoisen lainan viitekoron arvo pysyy samana koronmääräytymisjakson ajan. Koron määräytymisjakson pituus ilmenee viitekoron nimestä. Saat korkotukilainan korkotiedot konttorista. 

Lainan hoitotili

Tässä kentässä näet tilin, josta lainan maksuerät veloitetaan. Kun lainaerät laskutetaan erillisellä maksuilmoituksella, on kenttä tyhjä. Mikäli lainan hoitotiliä voi muuttaa, pääset tekemään muutospyynnön Hoitotilin muutos -linkin kautta. 

Lainan myöntäjä

Tässä kentässä näkyy lainan myöntäjä. 

Ensimmäinen nostopäivä

Tässä kentässä näet päivän, jolloin lainasi tai sen ensimmäinen erä on nostettu. 

Lainaan liitetyt lisäpalvelut

Tästä näet onko lainaasi liitetty korkokatto tai lainaturva. Mikäli korkokatto tai lainaturva ei ole käytössä, voit linkistä esittää yhteydenottopyynnön, jolloin kerromme korkokatosta/lainaturvasta sinulle tarkemmin. Tiedoista näet milloin yhteistyökumppanimme on päivittänyt meille tiedon lainaturvasta. Korkokatto on määräaikainen, sen päättymistiedon näet velkakirjalta. 

Maksusuunnitelman perustiedot

Tässä näet lainallesi sovitun maksusuunnitelman. 

Lyhennysjakso

Tässä kentässä näet lainasi lyhennyksen veloitusjakson pituuden. Lyhennysjako voi olla esimerkiksi 1 kuukausi. 

Korkojakso

Tässä kentässä näet sovitun koronveloitusjakson pituuden. Korkojakso voi olla esimerkiksi 1 kuukausi. 

Maksutapa

Tässä kentässä näet lainasi maksutavan. Lainan maksutapa voi olla tasaerä, annuiteetti tai tasalyhennys. Tasaerässä maksat samansuuruista maksuerää koko laina-ajan. Tasaeränä maksat aina vähintään koron määrän. Jos korko muuttuu niin paljon, että maksuerä ei riitä lainan lyhentämiseen sovitussa ajassa, jäljellä oleva lainamäärä veloitetaan viimeisen maksuerän yhteydessä. Kun maksutapasi on annuiteetti, muuttuu maksuerä koronmuutoksen yhteydessä. Tasalyhennyksessä maksat aina samansuuruisen lainanlyhennyksen sekä koron. Koron osuus maksuerästä pienenee lainamääräsi vähentyessä. 

Viimeisen erän maksupäivä

Tässä kentässä näet lainasi erääntymispäivän tai mikäli lainalla ei ole sovittu erääntymispäivää viimeisen erän maksupäivä lainan voimassa olevalla takaisinmaksusuunnitelmalla ja voimassaolevalla korolla. 

Arvio seuraavasta maksuerästä

Tässä osiossa näet seuraavan laskutetun maksuerän tiedot yksityiskohtaisesti. Maksuerä sisältää yleensä lainan pääomalyhennyksen, koron sekä lainan hoitokulun. 

Maksupäivä

Tässä kentässä näet lainan seuraavan maksuerän veloituspäivän. 

Lyhennyksen määrä

Tässä kentässä näet kuinka paljon seuraava maksuerä vähentää lainasi pääomaa. Mikäli lyhennyskenttä on tyhjä, ei maksuerä sisällä lainkaan lyhennystä. Tarvittaessa voit hakea lainaasi lyhennysvapaata määräajaksi linkin kautta. 

Koron määrä

Tässä kentässä näet koron määrän koron veloitusjaksolta. 

Muut kulut

Tässä Muut kulut -kentässä näet lainan hoitokulun ja esimerkiksi mahdollisista maksumuistutuskirjeistä perityt kulut, jotka on lisätty lainan seuraavaan maksuerään. 

Maksuerä yhteensä

Tässä kentässä näet maksuerän kokonaismäärän. Voit hakea maksuerän muutosta linkin kautta. 

Erääntyneet maksut

Tässä osiossa näet laskutetut maksupäivänä erääntyneet maksuerät yhteensä. Maksut lainalle päivittyvät verkkopankin lainan tietoihin kerran päivässä, mikä takia maksuerä voi verkkopankissa näyttää erääntyneeltä, vaikka maksuerä on jo veloitettu tililtä ja on käsittelyssä. 

Lyhennykset

Tässä kentässä näet lainan laskutetut maksupäivänä erääntyneet lyhennykset. 

Korot

Tässä kentässä näet lainan laskutetut maksupäivänä erääntyneet korot. 

Kulut

Tässä kentässä näet lainan laskutetut maksupäivänä erääntyneet kulut. 

Laskutettu

Tässä Viivästyskorko -kentässä näet maksupäivänä erääntyneen laskutetut viivästyskoron. 

Erääntyneet yhteensä

Tässä kentässä näet erääntyneet erät yhteensä. 

Takaisin yhteenvetoon 

Linkistä pääset takaisin Lainat yhteenvetoon

Maksusuunnitelma

Maksusuunnitelmalta näet valitun lainan maksusuunnitelman. Esitetty maksusuunnitelma on arvio voimassa olevalla korkonoteerauksella eikä siinä ole huomioitu mahdollisten sovittujen maksusuunnitelmamuutosten tai maksuviiveiden vaikutusta. Kun lainan maksutapana on tasaerä ja lainalle on sovittu erääntymispäivä, voivat korkotason vaihtelut laina-aikana aiheuttaa sen, että lainan viimeinen maksuerä on suurempi kuin muut maksuerät. Kun lainan erääntymispäivään on korkeintaan kolme vuotta aikaa, on hyvä tarvittaessa keskustella konttorin kanssa maksusuunnitelmasta tai tehdä maksuerän muutospyyntö. Saat korkotukilainan korkotiedot konttorista. 

Laskutustapa

Tässä kentässä näen lainasi laskutustavan. Laskutustapoja ovat automaattinen veloitus ja lainanhoitoilmoitus. 

Lyhennysjakso

Tässä kentässä näet lainan lyhennyksen veloitusjakson pituuden. Lyhennysjako voi olla esimerkiksi 1 kuukausi. 

Lainan saldo

Tässä kentässä näet lainan pääomasaldon.

Seuraavan maksuerän päivä

Tässä kentässä näet seuraavan maksuerän maksupäivän. 

Lainan erääntymispäivä 

Tässä kentässä näet lainan viimeisen takaisinmaksupäivän. Sovittu lainan maksutapa voi vaikuttaa siihen, että lainan viimeinen maksuerä on suurempi kuin muut maksuerät. Myös korkojen muutokset laina-aikana voivat aiheuttaa muutoksia lainan viimeisen maksuerän suuruuteen. 

Maksusuunnitelman maksuerät

Maksusuunnitelman maksuerät on arvioitu. 

Eräpäivä

Eräpäivä-kentästä näet maksuerän eräpäivän. 

Lyhennys

Lyhennys-kentästä näet maksuerän lyhennyksen määrän. Maksuerän lyhennyksen määrä voi olla vakio, kun lainan maksutapa on tasalyhennys. Lyhennyserän suuruus vaihtelee, kun lainan maksutapa on tasaerä tai annuiteetti. 

Korko

Korko-kentästä näet maksuerän arvioidun koron määrän voimassa olevalla lainan korolla. 

Kulut

Kulut-kentässä näet lainan hoitokulun määrän. Esimerkiksi maksuviiveet voivat lisätä hoitokulujen määrää. Maksusuunnitelma on arvio. 

Maksuerä

Maksuerä-kentässä näet arvioidun maksuerän suuruuden. Tässä ei huomioida mahdollisia aikaisempia viiveitä maksuerissä, jotka lisätään seuraavaan maksuerään. 

Velkasaldo

Velkasaldo-kentässä näet maksuerän lyhennyksen vaikutuksen lainan pääomasaldoon. Kun lainan maksutapana on tasaerä ja lainalle on sovittu erääntymispäivä, voivat korkotason vaihtelut laina-aikana aiheuttaa sen, että lainan viimeinen maksuerä on suurempi kuin muut maksuerät. Kun lainan erääntymispäivään on korkeintaan kolme vuotta aikaa, on hyvä tarvittaessa keskustella konttorin kanssa maksusuunnitelmasta tai tehdä maksuerän muutospyyntö. 

Takaisin yhteenvetoon -linkki 

Tästä linkistä pääset takaisin Lainat-Yhteenveto -sivulle. 

Muuta hoitotiliä

Maksun tiedot

Syötä "Määrä"-kohdassa lyhennyksen määrä euroissa sekä valitse tili, jolta lyhennys veloitetaan. Alasvetovalikossa ovat valittavina ne maksuliiketilisi, jotka on liitetty verkkopankkiisi.  

Vahvistus

Vahvistus-sivulta näet, edellyttääkö tekemäsi muutospyyntö muiden lainanottajien suostumusta. Näet myös määräajan, johon mennessä suostumus on annettava. Sen jälkeen muutospyyntö raukeaa. Informoi muita lainanottajia muutospyynnöstä. Suostumus voidaan antaa verkkopankissa tai konttorissa tai soittamalla Asiakaspalveluun. Ennen kuin muutospyyntö voidaan käsitellä pankissa, se pitää vahvistaa syöttämällä vaadittu turvaluku, minkä jälkeen palvelupyyntö lähetetään eteenpäin klikkaamalla Vahvista. Klikkaa Palaa-painiketta palataksesi muuttamaan muutospyyntöäsi. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Valmis

Kun palvelupyyntösi on rekisteröity, siitä tulee näytölle vahvistus. Palvelupyyntöjä pääsee selaamaan lainojen yhteenvetosivulla kohdassa Viestit ja palvelut. Palvelupyyntö käsitellään konttorissa vasta, kun lainanottajat ovat sen hyväksyneet. Palvelupyynnön tilasta voit seurata odottaako pyyntösi kanssavelallisen päätöstä, onko pyyntösi käsittelyssä konttorissa tai onko pankki hyväksynyt tai hylännyt pyynnön.

Ota yhteyttä lainan lisäpalvelusta

Valitse tästä, oletko kiinnostunut liittämään lainaasi korkokaton tai lainaturvan vai molemmat. Anna puhelinnumerosi. Jatkaaksesi lisäpalvelupyyntöä klikkaa ”Jatka”. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä.

Vahvistus

Ennen kuin palvelupyyntö voidaan käsitellä pankissa, se pitää vahvistaa. Vahvistaminen tapahtuu klikkaamalla Jatka-painiketta. Klikkaa Palaa-painiketta palataksesi muuttamaan muutospyyntöäsi. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Valmis

Kun palvelupyyntösi on rekisteröity, siitä tulee näytölle vahvistus. Palvelupyyntöjä pääsee selaamaan lainojen yhteenvetosivulla kohdassa Viestit ja palvelut.

Tee ylimääräinen lyhennys

Ylimääräinen lyhennys pienentää lainan pääomaa. Mikäli lainan maksuerä on maksamatta, ole yhteydessä Viestitoiminnon kautta. Valitse viestin aiheeksi Lainaaminen. Kiinteäkorkoiseen lainaan tehtävästä ylimääräisestä lyhennyksestä peritään jälleenrahoituksen purkamisesta aiheutuvat kustannukset. 

Pankki ilmoittaa vastausviestissään näiden kulujen määrän. Kulut peritään lainanhoitotililtä. Jos maksat lainan erillisellä laskulla, pankki sopii kanssasi maksun veloittamisesta tililtäsi. Lainan myönnetyllä määrällä ja käyttötarkoituksella voi olla vaikutusta jälleenrahoituksen purkukuluihin. Pankin palveluhinnastossa on määritelty ylimääräisestä lyhennyksestä perittävä maksu. 

Anna tiedot

Syötä "Anna tiedot"-kohdassa lyhennyksen määrä euroissa sekä valitse tili, jolta lyhennys veloitetaan. Alasvetovalikossa ovat valittavina ne maksuliiketilisi, jotka on liitetty verkkopankkiisi. Valitse ylimääräisen lyhennyksen veloituspäivä. Jatkaaksesi muutospyyntöä klikkaa Jatka. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. Lisätiedoissa voit kertoa pankille esimerkiksi, halutko, että samassa yhteydessä tarkistetaan lainan maksuerää.

Vahvistus

Ennen kuin palvelupyyntö voidaan käsitellä pankissa, se pitää vahvistaa syöttämällä vaadittu turvaluku, minkä jälkeen palvelupyyntö lähetetään eteenpäin klikkaamalla Vahvista ja Lähetä. Klikkaa Palaa-painiketta palataksesi muuttamaan muutospyyntöäsi. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Valmis

Kun palvelupyyntösi on rekisteröity, siitä tulee näytölle vahvistus. Palvelupyyntöjä pääsee selaamaan lainojen yhteenvetosivulla kohdassa Viestit ja palvelut. Palvelupyynnön tilasta voit seurata, onko pyyntösi käsittelyssä konttorissa. 

Hae lyhennysvapaata

Lyhennysvapaan aikana maksat lainastasi ainoastaan korot.

Lyhennysvapaasta peritään palveluhinnaston mukainen maksu. Pankki lisää palvelumaksun lainan seuraavaan maksuerään, mikäli se hyväksyy esittämäsi muutoksen.

Anna tiedot

Valitse "Anna tiedot"-kohdassa alasvetovalikosta lyhennysvapaiden kuukausien määrä. Verkkopankissa on mahdollista hakea maksimissaan kahdentoista (12) kuukauden lyhennysvapaa lainaan. Mikäli haluat hakea pidempää lyhennysvapaata, ota yhteys konttoriisi. Valitse alasvetovalikosta lyhennysvapaan syy. Jatkaaksesi muutospyyntöä klikkaa Jatka. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä.

Vahvistus

Vahvistus-sivulta näet, edellyttääkö tekemäsi muutospyyntö muiden lainanottajien suostumusta. Näet myös määräajan, johon mennessä suostumus on annettava. Sen jälkeen muutospyyntö raukeaa. Informoi muita lainanottajia muutospyynnöstä. Suostumus voidaan antaa verkkopankissa tai konttorissa. Mikäli suostumus annetaan konttorissa, asiointiaika on hyvä varata etukäteen. Pankki ilmoittaa, tarvitaanko muiden lainan osallisten (takaaja, vierasvelkavakuudenantaja) suostumusta. Ennen kuin palvelupyyntö voidaan käsitellä pankissa, se pitää vahvistaa syöttämällä vaadittu turvaluku, minkä jälkeen palvelupyyntö lähetetään eteenpäin klikkaamalla Vahvista. Klikkaa Palaa-painiketta palataksesi muuttamaan muutospyyntöäsi. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Valmis 

Kun palvelupyyntösi on rekisteröity, siitä tulee näytölle vahvistus. Palvelupyyntöjä pääsee selaamaan lainojen yhteenvetosivulla kohdassa Viestit ja palvelut. Palvelupyyntö käsitellään konttorissa vasta, kun lainanottajat ovat sen hyväksyneet. Palvelupyynnön tilasta voit seurata, odottaako pyyntösi kanssavelallisen päätöstä, onko pyyntösi käsittelyssä konttorissa tai onko pankki hyväksynyt tai hylännyt pyynnön.

Muuta maksuerää

Anna tiedot

Maksuerän muutoksesta perimme palveluhinnastomme mukaisen maksun. Pankki lisää palvelumaksun lainan seuraavaan maksuerään, mikäli se hyväksyy esittämäsi muutoksen. Syötä "Anna tiedot"-kohtaan lainan uusi toivottu maksuerä. Maksueränä veloitetaan aina vähintään lainan korot. Maksuerän muutos vaikuttaa lainan maksutavasta riippuen joko lainan viimeisen maksuerän suuruuteen tai laina-aikaan. Mikäli lainasi on tasaerälaina, maksuerän pienentäminen kasvattaa lainan viimeistä maksuerää. Voit lähettää pankille halutessasi lisätietoja. 

Jatkaaksesi muutospyyntöä klikkaa Jatka. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Vahvistus

Vahvistus-sivulta näet, edellyttääkö tekemäsi muutospyyntö muiden lainanottajien suostumusta. Näet myös määräajan, johon mennessä suostumus on annettava. Sen jälkeen muutospyyntö raukeaa. Informoi muita lainanottajia muutospyynnöstä. Suostumus voidaan antaa verkkopankissa tai konttorissa. Pankki ilmoittaa, tarvitaanko muiden lainan osallisten (takaaja, vierasvelkavakuudenantaja) suostumusta. Ennen kuin palvelupyyntö voidaan käsitellä pankissa, se pitää vahvistaa syöttämällä vaadittu turvaluku, minkä jälkeen palvelupyyntö lähetetään eteenpäin klikkaamalla Vahvista. Klikkaa Palaa-painiketta palataksesi muuttamaan muutospyyntöäsi. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Valmis 

Kun palvelupyyntösi on rekisteröity, siitä tulee näytölle vahvistus. Palvelupyyntöjä pääsee selaamaan lainojen yhteenvetosivulla kohdassa Viestit ja palvelut. Palvelupyyntö käsitellään konttorissa vasta, kun lainanottajat ovat sen hyväksyneet. Palvelupyynnön tilasta voit seurata odottaako pyyntösi kanssavelallisen päätöstä, onko pyyntösi käsittelyssä konttorissa tai onko pankki hyväksynyt tai hylännyt pyynnön. 

Maksupäivän muutos

Voit vaihtaa lainan säännöllistä maksupäivää. Lainan maksuväli (esimerkiksi 1 kk) pysyy entisellään. Kuluvan kuukauden maksuerää ei voi siirtää eteenpäin maksettavaksi seuraavassa kuussa. 

Anna tiedot

"Anna tiedot" -kohdassa valitaan alasvetovalikosta lainan uusi toivottu säännöllinen maksupäivä. Kuluvan kuukauden maksuerää ei voi siirtää eteenpäin maksettavaksi seuraavassa kuussa. Voit halutessasi antaa pankille lisätietoja. Jatkaaksesi muutospyyntöä klikkaa Jatka. Mikäli et halua jatkaa, klikkaa Keskeytä. Joidenkin lainojen osalta lainan maksupäivää ei voi vaihtaa. Tällöin saat ilmoituksen "Pyyntöä ei ole mahdollista tehdä valitulle lainalle". Tällaisia lainoja ovat esimerkiksi korkotukilainat. 

Vahvistus 

Vahvistus-sivulta näet, edellyttääkö tekemäsi muutospyyntö muiden lainanottajien suostumusta. Näet myös määräajan, johon mennessä suostumus on annettava. Sen jälkeen muutospyyntö raukeaa. Informoi muita lainanottajia muutospyynnöstä. Suostumus voidaan antaa verkkopankissa tai konttorissa tai soittamalla Aktia Asiakaspalveluun. Konttoriasiointia varten on syytä varata asiointiaika etukäteen. Ennen kuin palvelupyyntö voidaan käsitellä pankissa, se pitää vahvistaa syöttämällä vaadittu turvaluku, minkä jälkeen palvelupyyntö lähetetään eteenpäin klikkaamalla Vahvista. Klikkaa Palaa-painiketta palataksesi muuttamaan muutospyyntöäsi. Keskeytä muutospyyntö, mikäli et halua jatkaa sitä. 

Valmis 

Kun palvelupyyntösi on rekisteröity, siitä tulee näytölle vahvistus. Palvelupyyntöjä pääsee selaamaan lainojen yhteenvetosivulla kohdassa Viestit ja palvelut. Palvelupyyntö käsitellään konttorissa vasta, kun lainanottajat ovat sen hyväksyneet. Palvelupyynnön tilasta voit seurata, odottaako pyyntösi kanssavelallisen päätöstä, onko pyyntösi käsittelyssä konttorissa tai onko pankki hyväksynyt tai hylännyt pyynnön. 

Lainahakemus

Navigointi

Voit käyttää hakemuksen yläosassa olevaa navigointipalkkia hakemuksessa liikkumiseen. Voit navigoida vain jo täyttämillesi sivuille. Sinun on täytettävä kaikki pakolliset kentät, jotta pääset seuraavalle sivulle. Kun olet täyttänyt koko hakemuksen, voit navigoida valitsemallesi sivulle ja tehdä sinne muutoksia. Valmiit osa-alueet näkyvät vihreinä ja puutteellisesti täytetyt osa-alueet harmaina. Napsauta Jatka päästäksesi seuraavalle sivulle tai Takaisin palataksesi edelliselle sivulle.

Kuvakkeet

Pakollisia kenttiä ovat ne, jotka sinun on täytettävä päästäksesi seuraavalle sivulle tai tallentaaksesi hakemuksesi. 

Tärkeää tietoa on sellaisissa kohdissa, jotka sinun on täytettävä, jotta pankki voi antaa tarjouksen. Voit jättää kohdan täyttämättä ja täydentää tiedot lainakeskustelun aikana.

Aputekstit toimivat tukena, jos olet epävarma siitä, mitkä tiedot sinun on täytettävä. Saat aputekstin näkyviin napsauttamalla kuvaketta tai aktivoimalla kirjoituskentän.

Toiminnot

Jatka tarkoittaa, että menet lainahakemuksen seuraavalle sivulle. Hakemuksessa on kuusi osaa, joihin voi kuulua useita välisivuja. Navigointipalkista näet helposti, missä hakemuksen kohdassa olet. 

Tallenna tarkoittaa, että hakemus tallennetaan ja että voit kirjautua ulos verkkopankista ja jatkaa hakemuksen täyttämistä kun seuraavan kerran kirjaudut verkkopankkiin. Tämä koskee myös muun pankin verkkopankkitunnuksilla sisäänkirjautuneita. Hakemuksesi säilyy verkkopankkiin tallennettuna 30 päivää. Voit tallentaa hakemuksen, kun olet täyttänyt kaikki sen sivun pakolliset kentät, jolla sillä hetkellä olet.

Keskeytä, jos et halua täyttää hakemusta etkä myöskään aio jatkaa täyttämistä myöhemmin. Keskeytettyyn hakemukseen ei pääse myöhemmin takaisin. Sinun on täytettävä hakemus alusta, jos haluat jatkaa hakemuksen täyttämistä. 

Takaisin tarkoittaa, että menet lainahakemuksen edelliselle sivulle. Muista aina tallentaa täyttämäsi sivun tiedot ennen kuin napsautat Takaisin-nappia. Muussa tapauksessa kaikki juuri täyttämäsi sivun tiedot katoavat.

Voit lähettää hakemuksen vain painamalla viimeisellä sivulla olevaa Lähetä-nappia. Tarvittaessa voit tulostaa yhteenvedon tai tallentaa sen omalle tietokoneellesi. Yhteenveto on PDF-tiedosto. Muista lähettää hakemuksesi, kun olet täyttänyt sen valmiiksi. Aktiasta otetaan sinuun yhteyttä kahden pankkipäivän kuluessa hakemuksen lähettämisestä.